Pretraga

Poznat datum pisanja prijamnog za Medicinski: Povećan prag prolaznosti, manje bodova za uspjeh u školi

A- A+

Jedan od fakulteta koji su uz državnu maturu zadržali prijamni ispit kao uvjet za upise je Medicinski fakultet u Zagrebu. Datum pisanja prijamnog objavljen je ovih dana, a novost je da je povišen prag prolaznosti na tom testu i broj bodova koji se mogu ostvariti na njemu, dok je smanjen broj bodova koje pristupnici ostvaruju temeljem uspjeha u školi. Novost je i da je pristupanje ispitu poskupilo u odnosu na prošlu godinu.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Kao i ranijih godina, u akademskoj godini 2020./2021. na studij medicine Medicinskog fakulteta  u Zagrebu upisuje se 300 studenata. Prijaviti se mogu učenici koji su završili četverogodišnju srednju školu u kojoj su najmanje dvije godine učili biologiju, fiziku, kemiju i latinski jezik. Pristupnici koji nisu učili latinski upisuju se uz uvjet da do upisa u drugu godinu polože propisani ispit iz tog jezika.

Prag prolaznosti na prijamnom povećan za pet posto

Izdvojeni članak
Promotorice Zdravstvenog veleučilišta stresa su oslobodile mnoge posjetitelje

Povećana kvota na jednom od najpoželjnijih studija: ZVU objavio broj upisnih mjesta za 2020./2021.

Jedan od uvjeta za upis Medicinskog polaganje je testa provjere znanja iz biologije, fizike i kemije. Ovogodišnji test piše se 11. srpnja, a njime se provjerava samo dio gradiva iz navedenih predmeta; onog koje je bitno za studij medicine. Pravo pristupanja ispitu imaju kandidati koji su u propisanom roku prijavili studijske programe, dostavili liječničku potvrdu i izjavu te podmirili obvezu plaćanja troškova polaganja ispita, poručuju s Medicinskog.

U odnosu na proteklu godinu, povećan je prag prolaznosti na prijamnom ispitu za pet posto, kao i ukupan broj bodova koje je na njemu moguće ostvariti. Ove godine razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, što je 55 posto od ukupno 600 bodova. Prag po svakom predmetu iznosi 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Osim putem prijamnog ispita, kandidati bodove ostvaruju i temeljem uspjeha u školi te uspjeha na ispitima mature. Ukupno je 1.000 bodova, od čega se najviše 600 može ostvariti na prijamnom. Na temelju uspjeha u srednjoj školi može se ostvariti 160 bodova, a temeljem položenih obveznih ispita mature još 240 – A razina Hrvatskog donosi 100 bodova, A razina Matematike 40 bodova te A razina Engleskog još 100.

Inače, lani je na prijamnom bilo moguće ostvariti manje, 560 bodova, dok se za uspjeh u školi dodjeljivalo 200 bodova, a ove godine za tu stavku, kako je poviše vidljivo, dodjeljuje ih se 40 manje.

Ove godine povećani i su troškovi naknade za polaganje prijamnog  ispita i iznose 300 kuna, umjesto 200, koliko su iznosili lani.

Potrebna dokumentacija

Kako je pojašnjeno na stranicama Medicinskog, osim dokumenata predanih u NCVVO svi učenici koji se natječu za upis studija medicine moraju na Medicinski fakultet donijeti:

Izdvojeni članak

Upoznajte Luku, dečka koji je najbolje riješio prijemni ispit na Medicini u Zagrebu

  • potvrdu nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine (zdravstveni zahtjevi mogu biti isključujući)
  • potpisanu izjavu da ne boluje od psihičkih bolesti koje bi omele studij medicine, a koje su nepoznate liječniku školske medicine
  • potvrdu o izvršenoj uplati troškova polaganja ispita
  • potvrda o invaliditetu ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja (rok predaje isključivo od 4. do 29.5.2020.)
  • kandidati iz zemalja EU na upis moraju donijeti potvrdu o poznavanju HRVATSKOG jezika na razini B2

Sve  izjave i detalji oko uvjeta upisa na Medicinski za 2020. dostupni su na ovoj poveznici. S Medicinskog poručuju kako pristupnici koji ponovno izlaze na ispit provjere znanja moraju donijeti ili poslati novu liječničku potvrdu (pregled mora biti obavljen u 2020. godini), potpisanu izjavu i potvrdu o izvršenoj uplati troškova. Dodatnu dokumentaciju pristupnici mogu predati u od 4. do 29. svibnja 2020., osobno na Medicinskom fakultetu svaki radni dan od 9-13 sati ili preporučenom pošiljkom na adresu:

Za studij doktora medicine
Povjerenstvo za upis u 1. semestar
Medicinski fakultet
Šalata 3b,
10 000 Zagreb

Dojmove bivšeg maturanta koji je lani najbolje riješio prijemni za Medicinski fakultet u Zagrebu možete pročitati ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.