Pretraga

Predmet na kojem su prevladavale jedinice, Jelena riješila bez greške: ‘Nisam baš mislila da ću imati 100%’

A- A+

Čak 105 učenika ove je godine neki od ispita mature riješilo bez greške. Na Psihologiji je najčešća ocjena bila jedinica, ali šestero maturanata i taj je ispit riješilo bez ijedne greške. Jedna od njih je i Jelena Bilandžić iz II. gimnazije u Zagrebu, koja nam je otkrila kako joj je to pošlo za rukom.

Jelena Bilandžić| foto: privatna arhiva

Jelena Bilandžić iz II. gimnazije u Zagrebu jedna je od stotinjak maturanata koji su na nekom od ispita državne mature postigli stopostotni rezultat. To joj je pošlo za rukom na ispitu iz Psihologije na kojemu su ovogodišnji pristupnici postigli poprilično loše rezultate – najčešća ocjena bila je nedovoljan.

‘Puno smo naučili u školi, ali naravno da sam trebaš sjesti i raditi’

Izdvojeni članak

Priča o blizancima koji su rasturili maturu pa skupa upisali Medicinu: Upoznajte Andru i Lucianu

– Otvaranje rezultata bilo mi je jako stresno, ali kad sam vidjela sve je bilo lakše. Iskreno, mislila sam da sam dobro napisala Psihologiju, ali nisam baš mislila da ću imati 100%. Ispit je zahtjevan, ali mislim da se uz dobru pripremu može postići super rezultat, kaže nam Jelena.

U školi je išla na pripreme iz Matematike, Engleskog, ali i Psihologije i to joj je, dodaje, jako puno značilo.

– Što se tiče psihologije, profesorica je s nama prošla cijelo gradivo i sve smo temeljito ponovili, a onda sam sama rješavala mature od prošlih godina i smatram da je to odličan način pripreme. Puno smo naučili u školi, ali naravno da sam trebaš sjesti i raditi, naglašava Jelena.

Studirat će psihologiju

Ovogodišnji maturanti bili su u velikoj neizvjesnosti – hoće li maturu polagati u postojećem obliku nisu znali sve do nekoliko tjedana prije ispita. Da im nije bilo lako smatra i naša sugovornica.

– Da, ova godina stvarno je bila stresna, počevši od štrajka, korone pa sve do potresa u Zagrebu. Stvarno nije bilo lagano, praktički mjesec dana prije mature saznali smo što će biti sa svime. Ali eto, na kraju su rezultati super, očito smo izdržljiva generacija, mišljenja je Jelena.

Pogađate, školovanje će nastaviti na studiju psihologije, a to je područje odabrala studirati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

– Prijavila sam sve fakultete u Zagrebu koji imaju studij psihologije (Filozofski fakultet, Hrvatski studiji i Hrvatsko katoličko sveučilište). Upala sam na sve i dvoumila sam se koji upisati, no izabrala sam Hrvatsko katoličko sveučilište. Smatram da su svi fakulteti odlični, ali HKS njeguje te neke vrijednosti koje su meni jako bitne. Uz obrazovni dio ima i odgojni i to me jako privuklo, ističe Jelena.

‘Nisam za varanje na maturi, ali tko voli (i tko se usudi) nek’ izvoli’

Izdvojeni članak

Briljirali na maturi: Marko čak dva predmeta riješio sa 100%, a Ida iz njih pet dobila odličan

Pitali smo je i za komentar na činjenicu da je NCVVO tijekom ocjenjivanja ispita utvrdio kako su se kod više učenika iz istih škola ispiti podudarali u točnim i netočnim odgovorima i da su ispite možebitno prepisali, a ipak im je dozvoljeno da ispit ponovno pišu.

– Koliko ja znam, za prepisivanje na maturi dobije se dvije godine zabrane ponovnome pristupanju pa iskreno ne znam što se ovdje dogodilo. Smatram da bi na maturi svi morali imati iste uvjete, a u ovom slučaju ne čini mi se da je bilo tako. Nisam za varanje na maturi, ali tko voli (i tko se usudi) nek’ izvoli, mišljenja je Jelena.

Za kraj dodaje da se u obrazovnom sustavu puno toga treba mijenjati, ali je i stava da će, ako do toga dođe, sljedeće godine online nastava biti kvalitetnija.

– Mislim da se trebaju mijenjati neke stvari u cijelom sustavu. Manje štrebetanja potpuno nebitnih informacija, a više posvećivanja životnijim stvarima, razvijanju vlastitog mišljenja kako bi se mladi mogli prilagoditi svim promjenama koje se oko nas događaju. Što se online nastave tiče, svi smo se našli u takvoj situaciji po prvi put i normalno je da nam je trebalo neko vrijeme za prilagodbu. Većina mojih profesora nam je izlazila u susret jer su znali da nam nije lako. Vjerujem da će se na jesen, ako opet dođe do toga, svi bolje snaći i prilagoditi svemu, zaključuje Jelena.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.