Pretraga

Profesor mi je rekao da nikad neću dobiti dobru ocjenu na maturi iz Matematike: Nasmijao sam mu se u facu

A- A+

Glupost je, rekao mi je, polagati osnovnu razinu Matematike, jer nisam sposoban riješiti ispit tako dobro da dobijem četvorku ili peticu. Bolje bi bilo da idem na višu, dobijem neku dvojku ili navučenu trojku, pa kad se preračunaju bodovi, to će biti kao četvorka ili petica na osnovnoj razini. Da se razumijemo, nije taj savjet dao zato što je imao neko izrazito visoko mišljenje o meni, zato što je mislio da ja uz trud i rad mogu ostvariti dobar rezultat i na zahtjevnijem ispitu. Dao mi je taj savjet da mi objasni kako ja nisam u pravu, a on jest. Kako ću ja failati ako ga ne poslušam. Jer gdje bih ja, devetnaestogodišnji maturant, pritom s lošim ocjenama iz matematike, netko koga on ne preferira, suvislije razmišljao od jednog inteligentnog profesora matematike. Naravno da ga nisam poslušao. Nasmijao sam mu se u facu, izašao na tu maturu i, pogađate, rasturio.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Profesori matematike tako su rijetko omiljeni među učenicima. I nema to nužno veze s osobom. Nije to zato što su svi neviđeni šupci. Daleko od toga. Sama činjenica da su odabrali predavati taj predmet negdje im je zapečatila sudbinu. Prostim rječnikom, kad predaješ matematiku, nije ti se lako nametnuti kao onaj simpatični lik čiji sat učenici dočekuju s osmijehom. Ali ja danas neću pričati o tim profesorima i njihovim tužnim sudbinama.

Izdvojeni članak
punjene paprike

Dan prije mature iz Hrvatskog otrovao sam se punjenim paprikama

Nisam bio miljenik

Neću o njima pričati jer o njima, osim toga da postoje, ne znam gotovo – ništa. Mene je u srednjoj, kad kreneš gajiti neke ozbiljne osjećaje prema matematici, dočekao profesor matematike koji bi nedvojbeno upao u onaj drugi koš. Dosta samodopadan tip kojega čak ni njegovi miljenici, odlikaši i olimpijski matematičari nisu preferirali. Iz činjenice da upravo pišem redove ovog teksta možete pretpostaviti da nisam bio jedan od tih vrsnih matematičara. I, za priču najbitnije od svega, nisam bio miljenik. To je značilo da sam, i u momentima kad sam rasturao matematiku, imao nešto drugačiji tretman – posprdne komentare, naduto dociranje s visoka, upitne metode discipliniranja i ostale stvari koje vezujemo uz sredovječne muškarce s izraženim kompleksom niže vrijednosti.

To se, više manje, protezalo kroz sve četiri godine srednje škole, a meni je u sjećanju, valjda zato što je najfriškije, ostalo nešto što mi je rekao prije same mature. Na državnoj sam maturi, kao netko s aspiracijama da upiše ‘društveni’ studij, odabrao polagati osnovnu razinu Matematike. Logika kojom sam se vodio, inače provjereno efikasna, je bila da ću tako imati više vremena za pripremu ostalih obveznih i izbornih ispita. Mom se profesoru to nije svidjelo i nije se ustručavao to pokazi. Bio je jedan od onih tipova koji je učenice, dobre u matematici, nazivao glupima jer su htjele studirati medicinu, a ne matematiku, računarstvo, fiziku ili nešto po njegovoj volji. Baš takav tip.

Dobio sam netraženi savjet

Tako sam i ja dobio netraženi savjet. Glupost je, rekao mi je, polagati osnovnu razinu Matematike, jer nisam sposoban riješiti ispit tako dobro da dobijem četvorku ili peticu. Bolje bi bilo da idem na višu, dobijem neku dvojku ili navučenu trojku, pa kad se preračunaju bodovi, to će biti kao četvorka ili petica na osnovnoj razini. Da se razumijemo, nije taj savjet dao zato što je imao neko izrazito visoko mišljenje o meni, zato što je mislio da ja uz trud i rad mogu ostvariti dobar rezultat i na zahtjevnijem ispitu.

Dao mi je taj savjet da mi objasni kako ja nisam u pravu, a on jest. Kako ću ja failati ako ga ne poslušam. Jer gdje bih ja, devetnaestogodišnji maturant, pritom s lošim ocjenama iz matematike, netko koga on ne preferira, suvislije razmišljao od jednog inteligentnog profesora matematike. Takav mentalitet jednostavno nije dopuštao da mu itko parira, čak i kad su u pitanju stvari koje ga se ni na koji način nisu doticale i o kojima je bespredmetno uopće bilo voditi diskusiju – kao primjerice što će tko od njegovih učenika polagati na maturi, što će studirati, gdje će raditi i slično.

Izdvojeni članak
državna matura

Nisam bio ni blizu odličnog učenika, ali sam rasturio državnu maturu: Evo kako sam to postigao

Izašao sam na maturu i rasturio

Naravno da ga nisam poslušao. Nasmijao sam mu se u facu,  izašao na tu maturu i, pogađate, rasturio. Iz svih sam obveznih predmeta dobio peticu, iz dva izborna četvorku i upao na sve studije koji su mi bili na popisu. Kad su došli rezultati najveći mi je problem bio što ću izabrati od prva tri, ali činjenica stoji – mogao sam birati. Osim što sam bio neizmjerno ponosan na svoj uspjeh, kako bi i svatko tko je do nečega pošteno stigao i trebao biti, negdje mi je bilo izuzetno drago što sam se tom profesoru onako slatko nasmijao u facu.

Svoj obrazovni i poslovni put nastavio sam u istom tonu. Nisam baš uvijek slušao što su mi govorili samo zato što su profesori, autoriteti, stariji. Naučio sam slušati sebe, svoju intuiciju i ostvarivati svoje zamisli. I to me negdje dovelo. Nekome će biti smiješno što se u ovom tekstu hvalim peticom iz osnovne razine Matematike, jer je to, nakon četverogodišnje gimnazije, zaista jednostavan ispit. No, ja sam od svega najviše ponosan na to što se nisam dao pokolebati pred profesorom koji je mislio da ja nešto ne mogu postići. Taj stav, da mogu postići (gotovo) na što se fokusiram i istinski želim, u životu mi je, barem dosad, donio samo lijepe stvari.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.