Pretraga

Ravnatelj NCVVO-a maturantima: ‘Ispričavam se za sve propuste, ako ih je bilo…’

A- A+

Objavom konačnih rezultata mature u jesenskom roku proteklog ponedjeljka završena je državna matura 2021./23. Oni koji žele na studij doznali i jesu li ostvarili pravo upisa na fakultet. Povodom završetka ovogodišnje mature, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, uputio je pismo ravnateljima škola, ispitnim koordinatorima, ali i maturantima.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Preko četiri tisuće pristupnika koji su izašli na jesenski rok državne mature proteklog ponedjeljka točno u podne vidjelo je konačne rezultate svojih ispita. Kako smo pisali, ispite na drugom ovogodišnjem roku nije položilo 1.596 kandidata, odnosno 36,7 posto, a najmanje su uspješni bili na ispitu iz Matematike. U odnosu na lani rezultati su bolji – prošle godine na jesenskom roku palo je 1.907 maturanata, odnosno 39,7 posto pristupnika, a više o rezultatima možete čitati ovdje.

Pisanje ispita pratilo je oko 19.000 nastavnika

Objavom konačnih rezultata jesenskog roka konačnih rang-lista upisa na studije, službeno je završena državna matura u 2022./23., a tom je prilikom ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, uputio pismo ravnateljima škola, ispitnim koordinatorima, ali i maturantima.

Kako ističe, priveden je kraju ‘zahtjevan, odgovoran i složen posao’.

– Državna matura je projekt visokog rizika u kojem je u ljetnom ispitnom roku bilo 28.451 pristupnika, u jesenskom ispitnom roku 4.352 pristupnika, koji su polagali ispite u 381 srednjoj školi te u šest (u ljetnom ispitnom roku) odnosno u tri ispitna centra (u jesenskom ispitnom roku). Pisanje ispita pratilo je oko 19.000 nastavnika, a sve je koordinirao 381 ispitni koordinator u školama i šest ispitnih koordinatora u ispitnim centrima. Ove godine pisano je 139.160 ispita samo u ljetnom ispitnom roku. Državna matura u oba je ispitna roka roku uspješno provedena prije svega zahvaljujući ispitnim koordinatorima, ravnateljima škola i dežurnim nastavnicima, pa zato koristim priliku da vam u svoje ime i ime zaposlenika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zahvalim na stručno i odgovorno obavljenom poslu. Bez svih vas provedba državne mature ne bi bila moguća i zato vam još jednom velika hvala, ističe u pismu Filipović.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Obratio se i maturantima

Zahvalio se i članovima stručnih radnih skupina koji su radili ispitna pitanja, recenzentima ispita, prevoditeljima, ocjenjivačima i ‘svima drugima koji su dali svoj doprinos uspješnom provođenju državne mature’. U istom se pismu obratio i maturantima.

– Na kraju hvala i maturantima koji su pisali ispite državne mature jer su u velikoj mjeri pokazali ozbiljnost i odgovornost, čime su dali primjer i nama starijima kako se treba odgovorno ponašati. Znam da im je to bio najveći stres u dosadašnjem školovanju, stoga se ispričavam za sve organizacijske propuste ako ih je bilo, jer oni su se pojavljivali kao posljedica provedbe ovako složenog posla i učinit ćemo sve da ih u sljedećim godinama svedemo na najmanju moguću mjeru. Naravno svim maturantima želim uspješan nastavak školovanja, jer će njihov doprinos u izgradnji hrvatskog društva biti dragocjen u godinama koje dolaze, poručio je u pismu Filipović.

Na kraju je i učenicima koji su još u srednjim školama zaželio uspješnu novu školsku godinu i ‘spremnost na sve što nas čeka u ovim izazovnim vremenima u okviru čega državna matura ima posebno mjesto’.

Podsjetimo, učenike koji ove godine izlaze na maturu očekuje jedna od većih promjena otkako se provodi matura – ispit iz Hrvatskog u 2023. više neće imati dvije nego jednu razinu, a ponovno se uvodi i minimalni prag na eseju, o čemu više možete čitati ovdje.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.