Pretraga

Na jesenskom roku maturu nije uspjelo položiti 1.596 kandidata: Na jednom ispitu palo ih je pola

A- A+

Čak 1.596 kandidata državnu maturu nije uspjelo položiti ni na jesenskom roku. Najviše su padali Matematiku, Hrvatski i Engleski, obvezne ispite koje je najveći broj njih i prijavio. Razgovarali smo s Vinkom Filipovićem, ravnateljem NCVVO-a, centra koji provodi maturu, a on ističe kako su ovo, u odnosu na lani, bolji rezultati maturanata na jesenskom roku.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ovog ponedjeljka u podne oko 4.800 kandidata koji su prijavili ispite državne mature u jesenskom roku doznalo je kako su napisali svaki od tih ispita. Točnije, sedam dana nakon objave privremenih te održanog roka za prigovore, izašli su i konačni rezultati ispita. Maturanti ih mogu vidjeti u sustavu Postani student. Mi smo tim povodom razgovarali s Vinkom Filipovićem, ravnateljom NCVVO-a, centra koji provodi maturu, a on nam je otkrio kakav je bio uspjeh maturanata na ovogodišnjem jesenskom roku.

Izdvojeni članak
državna matura rezultati

Izašli su konačni rezultati mature u jesenskom roku: Uskoro se zaključavaju liste za upis na faks

Polovina pristupnika pala Engleski jezik

Na ovogodišnjem jesenskom roku 1.596 kandidata, odnosno 36,7 posto nije položilo državnu maturu. Kako nam je otkrio Filipović, najviše je onih koji nisu zadovoljili prag na ispitu iz Matematike, i to na osnovnoj razini. Taj ispit, ujedno i najčešće pisan ove jeseni, palo je 698 maturanata, odnosno 27,8 posto svih koji su ga prijavili. Hrvatski jezik nije položilo 492 maturanata, odnosno 44,2 posto, a osnovnu razinu Engleskog jezika nije uspjelo zadovoljiti njih 428, odnosno 47,8 posto onih koji su pisali taj ispit.

Ovo su, u odnosu na prošlogodišnji jesenski rok, bolji rezultati. Podcrtava to i Filipović ističući da je prošle godine 1.907 maturanata, odnosno 39,7 posto pristupnika. Što se tiče ove godine, kada se pogledaju oba roka, napominje naš sugovornik, bolji su rezultati iz ispita na višoj razini iz Hrvatskog jezika i Matematike.


NAJMANJE JEDINICA NA ENGLESKOM

Filipovića smo pitali i na kojem su ispitu u jesenskom roku učenici dobivali najviše petica, no taj podatak, kako nam je kazao, trenutno nemaju.

– Nemamo u ovom trenutku podatke iz kojih predmeta imamo najviše ocjena odličan, ali imamo podatak da je najmanji broj negativnih ocjena iz Engleskog jezika i to 20 učenika ili 4,9 posto, Hrvatskog jezika na višoj razini 142 učenika ili 19 posto, istaknuo je Filipović.


Sedam maturanta otkrilo identitet, poništili im ispit

Iako na ovogodišnjem jesenskom roku državne mature nije bilo pristupnika koji su posjedovali ili koristili nedopuštena pomagala poput mobitela ili pametnih satova koji se znaju koristiti za prepisivanje, neki su ipak zbog nedozvoljenog ponašanja padali ispite. Konkretno, sedmero je maturanata narušilo tajnost svog identiteta tako što su se punim imenom i prezimenom potpisali na ispit ili svoj identitet otkrili na neki drugi način.

Ujedno je to jedinih sedam ispita koji su poništeni na jesenskom roku. Kako je ovo zadnji rok državne mature na kojem učenici tehnički mogu položiti Hrvatski jezik čak i ako predaju prazan list na eseju, Filipovića pitamo koliko je kandidata predalo prazan list papira. Taj podatak nismo dobili jer, kako nam je kazao ravnatelj NCVVO-a, njime u ovom trenutku ne raspolažu.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

Zaključane su rang liste za upis na faks: AZVO otkrio koji je studij najpoželjniji te koliko je mjesta nepopunjeno

Faks na jesenskom upisalo 4.005 studenata

Danas su se, napomenimo, zaključale i rang liste za upis na faks u jesenskom roku. Tim smo povodom kontaktirali Agenciju za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te ih upitali da nam ustupe službene podatke. Prema njihovim podatcima, na jesenskom roku pravo upisa ostvarilo je 4.005 kandidata.

Najpoželjniji je, po omjeru prvih izbora i kvote, studij Gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na drugom mjestu je stručni studij Poslovna ekonomija pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a na trećem studij Promet na Fakultetu prometnih znanosti, također u Zagrebu. Više o upisima na faks u ovogodišnjem jesenskom roku pročitajte ovdje.