Pretraga

Riječka rektorica pojasnila kako je ukidanje izbornih predmeta na maturi samo jedan od scenarija

A- A+

Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi samo je jedna od opcija na koju je Sveučilište u Rijeci spremno pristati ako Vlada i Ministarstvo tako odluče, pojasnila nam je rektorica Snježana Prijić Samaržija. Ako do takve odluke Vlade ne dođe, maturantima će se bodovati i izborni predmeti.

Foto: Sveučilište u Rijeci

– Složili smo se da će se uvjeti za upise prilagoditi scenariju u kojem neće biti ispita iz izbornih predmeta – što znači da će se prilagoditi postotni udjeli koji se odnose ne rezultate iz srednje škole i rezultate ispita obaveznih predmeta državne mature, rekla nam je u ponedjeljak prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Nakon što smo objavili članak Sveučilište u Rijeci olakšalo upise: Maturanti ne moraju pisati izborne predmete na maturi, rektorica Sveučilišta u Rijeci kontaktirala nas je kako bi pojasnila kako je ukidanje izbornih predmeta na maturi samo jedna od opcija.

Pojašnjenje rektorice prenosimo u cijelosti.

Vezano uz provedbu državne mature, Senat Sveučilišta u Rijeci se usuglasio da će se sastavnice prilagoditi Odluci Vlade RH i MZO ukoliko se predloži reduciranje/relaksiranje opsega ispita. To pretpostavlja izmjene već usvojenih uvjeta za upis na pojedine studijske programe, ali sastavnice su spremne revidirati i prilagoditi uvjete. Uvažavajući okolnosti u kojima se provodi državna matura, te imajući u vidu i zahtjeve nekih dionika u društvu da se državna matura u potpuoisti ukine, predloženo rješenje reduciranja, ali ne i ukidanja svih ispita državne mature je preferirano. Svaka će sastavnica predložiti izmjene uvjeta sukladno svojm procjenama, uvažavajući potrebu poštovanja mjera i uputa epidemiologa i nacionačnog Stožera civilne zaštite, ali i potrebe slekecije na studijskim programima.

Ako se državna matura provede unutar termina najavljenih putem medija, ne bismo trebali mijenjati planirane termnine upisa.

Za sada nema najave da će neke sastavnice uvoditi nove prijemne ispite kao zamjenu za nemogućnost provede pune državne mature. Najavljeno je da će se dopunske provjere znanja na nekim studijskim programima provoditi (primjerice, dentalna medicima, umjetnički studijski programi), sukladno propisanim mjerama i uputama epidemiologa, zaključuje prof. dr. sc.  Prijić Samaržija.