Pretraga

Sveučilište u Rijeci olakšalo upise: Maturanti ne moraju pisati izborne predmete na maturi

A- A+

Budući studenti Sveučilišta u Rijeci ne trebaju pisati izborne predmete državne mature. Rektorica Snježana Prijić Samaržija prilagodila je scenarij upisa na fakultete. Otkrila nam je i kako će se provoditi samo dodatne provjere koje su nužne, ali uz poštivanje svih preporuka epidemiologa.

NADOPUNA TEKSTA: Riječka rektorica pojasnila kako je ukidanje izbornih predmeta na maturi samo jedan od scenarija

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija | Foto: uniri.hr- Složili smo se da će se uvjeti za upise prilagoditi scenariju u kojem neće biti ispita iz izbornih predmeta – što znači da će se prilagoditi postotni udjeli koji se odnose ne rezultate iz srednje škole i rezultate ispita obaveznih predmeta državne mature, kaže prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Na jučerašnjoj virtualnoj sjednici Senata na kojoj su sudjelovale ministrica i državna tajnica, rektorica Sveučilišta u Rijeci odlučila je prilagoditi moguće scenarije provedbe upisa i završetka akademske godine.

Budući studenti Sveučilišta u Rijeci tako ove godine ne trebaju pisati izborne predmete državne mature.

Prijemni samo kad su nužni

Izdvojeni članak

Riječka rektorica nagrađena za promicanje mirotvorstva: ‘Institucije trebaju biti angažirane’

Što se održavanja prijemnih ispita tiče, rektorica kaže da se oni u Rijeci uglavnom ne provode,već su selekcijski postupci gotovo u potpuno oslonjeni na rezultate iz srednje škole i državnu maturu.

– Provode se samo dodatne provjere poput, primjerice, provjere manualnih sposobnosti za studij dentalne medicine ili dodatne provjere kompetencija na umjetničkim studijskim programima. One će se ove godine provesti prilagođeno preporukama epidemiologa. U ovim okolnostima, neće se pokretati bilo kakvi dodatni prijemni ispiti, kao nadopuna zbog izmjena u provedbi državne mature, zaključila je prof. dr. sc. Prijić Samaržija.

MZO: Tražili smo rektore da se izjasne

Hoće li i druga sveučilišta pristati na nešto slično, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kažu kako je ministrica Blaženka Divjak prije dva tjedna uputila predsjedniku Rektorskog zbora prijedloge za sastanak s dvije teme i uz popratne pisane materijale.

– Prva tema u svezi je s potrebama za ispitima iz izbornih predmeta na državnoj maturi prilikom upisa na visoka učilišta, dok je druga tema o realizaciji ESTC bodova i uvjetima za ostvarivanje različitih subvencija koje ovise o broju ECTS bodova koje student ostvari u prethodnoj akademskoj godini, navode iz Ministarstva.

Osim riječke rektorice, drugi rektori očito se još nisu odazvali pozivu.

Nadopuna teksta, 23. travnja u 18:00 sati

Nakon što smo objavili članak Sveučilište u Rijeci olakšalo upise: Maturanti ne moraju pisati izborne predmete na maturi, rektorica Sveučilišta u Rijeci kontaktirala nas je kako bi pojasnila kako je ukidanje izbornih predmeta na maturi samo jedna od opcija.

Pojašnjenje rektorice prenosimo u cijelosti.

Vezano uz provedbu državne mature, Senat Sveučilišta u Rijeci se usuglasio da će se sastavnice prilagoditi Odluci Vlade RH i MZO ukoliko se predloži reduciranje/relaksiranje opsega ispita. To pretpostavlja izmjene već usvojenih uvjeta za upis na pojedine studijske programe, ali sastavnice su spremne revidirati i prilagoditi uvjete. Uvažavajući okolnosti u kojima se provodi državna matura, te imajući u vidu i zahtjeve nekih dionika u društvu da se državna matura u potpuoisti ukine, predloženo rješenje reduciranja, ali ne i ukidanja svih ispita državne mature je preferirano. Svaka će sastavnica predložiti izmjene uvjeta sukladno svojm procjenama, uvažavajući potrebu poštovanja mjera i uputa epidemiologa i nacionačnog Stožera civilne zaštite, ali i potrebe slekecije na studijskim programima.

Ako se državna matura provede unutar termina najavljenih putem medija, ne bismo trebali mijenjati planirane termnine upisa.

Za sada nema najave da će neke sastavnice uvoditi nove prijemne ispite kao zamjenu za nemogućnost provede pune državne mature. Najavljeno je da će se dopunske provjere znanja na nekim studijskim programima provoditi (primjerice, dentalna medicima, umjetnički studijski programi), sukladno propisanim mjerama i uputama epidemiologa, zaključuje prof. dr. sc. Prijić Samaržija.