Pretraga

Srednja.hr piše državnu: Pokušali smo testirati sustav i napisati prolazan esej bez pripreme

A- A+

Srednja.hr je poslala svoga čovjeka na državnu maturu kako bismo testirali sustav. Pokušali smo svašta, a iako smo napipali slabu točku, moramo prizanti da sustav kontrole funkcionira prilično dobro. Evo kako je prošao esej.

Redakcija portala Srednja.hr je prije pola godine ‘rodila’ ideju da kad već pišemo o mukama maturanata pokušamo i sami napisati maturu. Htjeli smo osjetiti makar djelić atmosfere i pritiska koji prati učenike na kraju njihovog srednjoškolskog obrazovanja i istovremeno testirati sustav tražeći mu Ahilovu petu.

Kako smo prijavili samo obavezne predmete, prvi izlazak na testiranje se odigrao jutros kada je po rasporedu bio esej iz hrvatskog jezika. Odlučio sam se što je moguće bolje uživjeti u ulogu maturanta te sam sinoć pristupio posljednjim pripremama (ujedno i prvim). Izlistao sam popis lektira i pisaca te pokušao sam se podsjetiti nekih općih informacija o gradivu s obzirom da sam srednju školu završio prije sedam godina. Naravno, svrha nije bila da zaista spremim završni ispit već da sebi dam dovoljno građe kako bih se zabavio tijekom dva sata promatranja.

Izdvojeni članak

Državna matura esej: ‘Nisu mogli goru kombinaciju ponuditi’

Nervoza i rigorozna kontrola

Kad sam se oko sedam ujutro uputio iz Novog Zagreba u prostorije NCVVO-a u Petračićevoj, gdje svi vanjski pristupnici polažu maturu, već su stotine maturanata po tramvajima pričali samo o temama eseja. Ponavljalo se, ispitivalo i zazivalo određene autore. Moram priznati, da iako nisam imao pritisak, nervoza me nije mimoišla tako da mogu samo zamisliti kako je pravim maturantima.

Pred NCVVO-om, prva provjera. Nekoliko djelatnika na ulazu kontrolira par stotina pristupnika pregledavanjem osobnih iskaznica. Nakon preliminarne kontrole ušli smo u golemu prostoriju nalik klaonici u kojoj je po 14 klupa poredano u više od trideset redova. Službenici raspoređuju pristupnike i nalažu im ostavljanje sve nepotrebne prtljage i mobitela na ulazu. Samo kemijska olovka i bočica vode.

Putem razglasa voditelj daje jasna uputstva kako pristupiti ispitu, a potom slijedi i druga kontrola identifikacijskih dokumenata. Prvih desetak minuta ispita protječe u lijepljenju naljepnica i prelistavanju ispita.

Izdvojeni članak

Državna matura: Gramatičke greške koje ćete vjerojatno napraviti na maturi

Prepisivanje gotovo nemoguće u NCVVO-u

Ranije u redakciji smo odlučili tijekom pisanja eseja testirati dijelove sustava kako bismo upozorili na eventualne pogreške.

Službenici NCVVO-a su prilično dobro pazili pa je propao plan komuniciranja putem mobitela. Brojni ‘čuvari’ i klupe ispod kojih se vidi odmah u začetku su osujetili ovaj plan. S obzirom da su službenici zaduženi za osiguravanje državne mature šetali po jedan između svaka dva reda i još je po jedan stajao licem okrenut prema pristupnicima, konvencionalno prepisivanje je bilo vrlo otežano. I s obzirom na formu eseja gotovo sasvim besmisleno.

Odlasci u WC – meki trbuh sustava

Ipak svaki sustav ima mana pa i ovaj. Kontrola je najslabija pri odlasku u WC. Nakon sat vremena pisanja koncepta uz dopuštenje sam otišao na WC i tamo prelistao već ranije pripremljene zabilješke zalijepljene s unutarnje strane majice. Papiriće s informacijama sam ubacio u kantu i vratio se na mjesto bez ikakvih problema i bez da je itko bilježio vrijeme provedeno izvan mog mjesta (bar koliko je meni poznato).

Prilikom pisanja eseja od ovoga je mala korist jer sam se mogao prisjetiti tek nekih informacija o Nehajevu i Krleži no u ispitu u kojem se traže konkretni odgovori moglo bi se učiniti puno više. Također, nije nemoguće prošvercati i mobitel u toalet.

U svakom slučaju ovaj segment kontrole je meki trbuh sustava na koji se teško može utjecati.

Esej s Wikipedije

Na kraju preostaje samo čekati rezultate. Oni će naime pokazati je li moguće napisati prolazan esej koristeći samo Wikipediju i neka površna znanja stečena ranijih godina. Valja napomenuti kako je predani esej produkt improvizacije i informacija prikupljenih večer ranije na internetu, jer Povratak Filipa Latinovicza je potpisnik ovih redaka čitao prije osam godina, a Bijeg od Nehajeva nikad. Predani esej je imao između 550 i 600 riječi i odgovarao je većini tehničkih zahtjeva (nije bio uvučen prvi redak na početku teksta).

Osim toga gramatici nije pridavana posebna pozornost.
Rezultati su u srpnju te ćemo tada vidjeti koliko je ovaj eksperiment bio uspješan.

Uključite se anonimno na forum koji se nalazi na ovoj poveznici i prijavite prepisivanje na državnoj maturi.