Pretraga

Što ako ste esej napisali jako loše i dobijete nula bodova? ‘Ne smijemo odustati od nekih standarda’

A- A+

Proljetos smo u podcastu portala srednja.hr ugostili Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Emitirao se uživo pa su maturanti imali prilike postavljati svoja pitanja. Jedno od češćih bilo je ono što ako na eseju iz Hrvatskog jezika ove godine ostvare nula bodova. U tom slučaju ispit iz Hrvatskog nije moguće proći.

matura hrvatski esej

Foto: srednja.hr

‘Što ako loše napišem esej iz Hrvatskog i na njemu dobijem nula bodova, mogu li proći ispit?’ – pitanje je to koje su maturanti postavili Vinku Filipoviću, ravnatelju NCVVO-a tijekom emitiranja našeg podcasta.

– Na žalost, ne može. Htjeli smo vraćanjem eseja kao jednog od uvjeta za polaganje ispita iz Hrvatskog jezika dati na važnosti tom pisanom izražavanju jer smo svjedoci činjenice, s obzirom na nove tehnologije, na način na koji komuniciramo i mi odrasli, a mladi sve više preko društvenih mreža, skraćenicama različitih vrsta. Jednostavno ta vrsta pisanog izražavanja postaje sve problematičnija, što su na koncu konca pokazali i nacionalni ispiti za učenike četvrtih i osmih razreda, a sličan pokazatelj imamo i kada je u pitanju državna matura. Znajući koja je važnost hrvatskog materinskog jezika, mislim da u tom pogledu doista ne smijemo odustati od nekih standarda. Koliko god to za pojedinog maturanta bilo traumatično da neće položiti ispit iz nedovoljnog broja bodova iz eseja, odgovorio je Filipović.

Iako se svake godine određuju novi pragovi prolaznosti spomenimo i da je na Hrvatskom ukupni prag za dvojku bio 35 posto, s time da je za prolaz na eseju bilo potrebno 26,67 posto, a za test sa sažetkom 38,75 posto. Među čestim pitanjima maturanata su i ona hoće li im se esej bodovati ako nemaju dovoljno riječi i mogu li na jesenskom roku polagati samo esej ako su ‘pali’ taj dio ispita. Odgovore možete pronaći ovdje.

Čitav podcast poslušajte u videu ispod:


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.