Pretraga

Što ako ste u eseju napisali manje ili više od 440 riječi? Evo kako vam se boduje u tim situacijama

A- A+

Dvodnevna matura iz Hrvatskog jezika završena je esejskim dijelom tog ispita koji se pisao utorka. Djelo o kojem su maturanti morali napisati intepretacijski esej bilo je Zločin i kazna. Kao i prethodne godine maturanti su trebali napisati esej od 440 riječi, a jedno od najčešćih pitanja u našem inboxu trenutno je – što ako napisani esej ima manje ili više od tog zadanog broja.

Foto: srednja.hr

I ove su godine maturanti ispit iz Hrvatskog jezika pisali na jedinstvenoj razini, a na snazi je i pravilo da se za oba djela ispita određuje zaseban minimalni prag, dakle i testu sa sažetkom i eseju. Pojednostavljeno rečeno: i iz testa sa sažetkom i iz eseja potrebno je dobiti minimalno dvojku da bi prošli Hrvatski. Na eseju, koji se polagao ovog utorka, maturanti trebaju napisati najmanje 440 riječi. Najčešće pitanje koje dobivamo od maturanata ono je što ako su napisali manje ili više od te zadane granice.

Dopušteno je odstupanje od deset posto od donje granice

Prema ispitnom katalogu iz Hrvatskog jezika, esej se neće ocjenjivati ako maturant nije napisao dovoljan broj riječi, s time da je dopušteno odstupanje deset posto od donje granice zadanoga broja riječi, što je u ovom slučaju 396. Propisanih sankcija za prekoračenje granice od 440 riječi nema, dakle smjeli ste napisati i nešto više od tog broja riječi. Spomenimo ovom prilikom i još neke situacije u kojima vam se esej neće vrednovati. Prema ispitnom katalogu NCVVO-a, do toga će doći ako niste odgovorili na zadane smjernice, ako je esej napisan potpuno nečitkim rukopisom ili ako je napisan velikim tiskanim slovima. U ovoj posljednjoj situaciji prošle se godine našao jedan maturant.

Prije nekoliko godina jedna se učenica potpisala na esej i tako ispitivačima odala svoj identitet, zbog čega joj esej isto nije bio ocijenjen. Maturanti se i dalje ne bi trebali potpisivati na esej niti bilo koji dio ispita punim imenom i prezimenom. Međutim, pravilo o poništenju eseja ako se potpišu je izmijenjeno. Umjesto toga, ocjenjivač ga vraća stručnoj službi koja preko potpisa učenika lijepi naljepnicu, nakon čega se esej daje na vrednovanje nekom drugom ocjenjivaču.

Izdvojeni članak

Trebate li proći sažetak da biste položili maturu iz Hrvatskoga? Evo odgovora

Možete li na jesenskom roku polagati samo esej ako sada ne ostvarite prolaz?

Inače, esej na maturi iz Hrvatskog jezika boduje s 15 bodova, s time da se postupkom ponderiranja taj broj množi s dva te je moguće ostvariti ukupno 30 bodova. Ocjenjuju se središnja tvrdnja, argumentacija, povezanost teksta, upotreba rječnika te pravopisna i gramatička točnost. Iako se svake godine određuju novi pragovi prolaznosti spomenimo i da je na Hrvatskom ukupni prag za dvojku bio 35 posto, s time da je za prolaz na eseju bilo potrebno 26,67 posto, a za test sa sažetkom 38,75 posto.

I za kraj, odgovorit ćemo na još jedno često pitanje učenika po završetku eseja – mogu li najesen pisati samo esej ako ga padnu. Odgovor je ne, da bi im se ispit iz Hrvatskog ocjenjivao, potrebno je izaći na oba dijela tog ispita i to pravilo vrijedi za svaki rok mature.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Hrvatskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.