Pretraga

Što se dogodi kad kasnite na ispit državne mature?

A- A+

Ukoliko zakasnite na početak ispita državne mature manje od 30 minuta, Pravilnik o polaganju državne mature dozvoljava vam bezuvjetno pristupanje ispitu. Ipak, neće vam biti produženo vrijeme pisanja ispita. Ako zakasnite više od 30 minuta, a za to ste imali opravdan razlog ispitu možete pristupiti ponovno tek na sljedećem roku.

Prema članku 22. Pravilnika o polaganju državne mature, na ispite mature dopušteno je kasniti. Ipak vrijeme kašnjenja ograničeno je.

Izdvojeni članak

Sva djela koja su zadana za esej iz Hrvatskog na dosadašnjim državnim maturama

– Ako učenik, odnosno pristupnik zakasni na početak ispita manje od 30 minuta, može pristupiti polaganju ispita, no vrijeme polaganja mu se ne produžuje. Iznimno, na ispitu koji se sastoji od dva dijela, a provodi s kraćim prekidom između dvaju dijelova, kašnjenje nije dozvoljeno na drugi dio ispita, stoji u Pravilniku.

Ukoliko kasnite na ispit više od 30 minuta, ispit ne smijete polagati u tom roku, a da biste ga bezuvjetno polagali na sljedećem, razlog kašnjenja mora biti pravovaljan.

– Ako učenik, odnosno pristupnik iz opravdanih razloga zakasni na početak ispita više od 30 minuta ili zakasni na ispit ili dio ispita koji uključuje slušanje i/ili reprodukciju zvučnih zapisa, Centar mu, na prijedlog ispitnoga povjerenstva, dopušta polaganje cijeloga ispita u sljedećemu ispitnom roku. U tome slučaju smatrat će se da učenik, odnosno pristupnik nije iskoristio ispitni rok, piše u Pravilniku.

Izdvojeni članak

Fjodor Mihajlovič Dostojevski – Zločin i kazna


Opravanim razlozi za kasniji početak ispita zbog kašnjenja smatraju se:

  • zdravstveni problemi
  • okolnosti u prometu, koje su uzrokovale nepravovremeni dolazak i koje se mogu dokazati
  • smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća
  • drugi izvanredni događaji.

Unatoč činjenici da vam Pravilnik dozvoljava kašnjenje, potrudite se na ispite državne mature dolaziti barem 15 minuta ranije. Na taj način nećete sebi nepotrebno oduzimati vrijeme za pisanje, te nećete ometati svoje kolege usred pisanja ispita.