Pretraga

Studij primaljstva u pet je najpoželjnijih, a Nuša je bila na vrhu liste: ‘To mi je želja od početka srednje’

A- A+

U drugoj polovici srpnja objavljeni su konačni rezultati mature, a istoga dana i konačne ljestvice upisa na studijske programe. Agencija za znanost i visoko obrazovanje tom je prilikom objavila i listu najpoželjnijih studija u državi, a kriterij je bio omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor. U top pet studija za koje je prema tom kriteriju vladao najveći interes ulazi i studij primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Prva na vrhu upisne liste bila je maturantica Nuša Stojanović.

Nuša Stojanović|privatna fotografija

Osim maturanata koji su postigli stopostotni rezultat na državnoj maturi, odlučili smo vam predstaviti i one koji su se našli na samom vrhu upisne liste na nekima od najpoželjnijih studija u Hrvatskoj. Među njima je ove godine, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje i studij primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, a prva na rang-listi za upis tog studija bila je maturantica Nuša Stojanović, donedavna učenica Škole za primalje u Zagrebu.

‘Bila sam stvarno ponosna na sebe i svoj uloženi trud’

– Kada sam vidjela rezultate moram priznati da nisam očekivala prvo mjesto i ostala sam malo u šoku, ali ubrzo nakon toga nastupilo je veselje. Također je ubrzo došla informacija da je studij primaljstva bio među top pet najpoželjnijih među maturantima i bila sam stvarno ponosna na sebe i svoj uloženi trud te sam vidjela da se na kraju sve isplatilo, kaže nam Nuša.

Dodaje, sretnu vijest o neočekivanom mjestu na listi odmah je podijelila s obitelji.

– Na prvu smo svi prvu ostali malo iznenađeni, a roditelji su bili iznimno ponosni na moj postignuti uspjeh. Ista situacija bila je i s mojim prijateljima koji su mi uz obitelj bili podrška cijelim putem za ostvarivanje cilja, otkriva maturantica Nuša.

Pitamo ju i kako to da je odabrala baš ovaj studiji i da se ovim poslom planira baviti dalje u životu.

– Studij primaljstva mi je želja od početka srednje škole i to pogotovo od kada smo krenuli na prakse po bolnicama, a odluka za upisom na baš taj faks donesena je nakon rada s trudnicama i pacijenticama u njihovim najemotivnijim trenucima i tada sam zapravo spoznala želju da jednog dana postanem njihova potpora na porodu, kaže nam Nuša.

Izdvojeni članak
Frane Doljanin

Frane je na pet ispita dobio peticu i na vrhu je liste uglednih fakseva: ‘A razinu mature treba otežati’

‘Svaki trud i utrošeno vrijeme na učenje se isplati’

Što se tiče same mature, kaže kako joj je najveći stres stvarao ispit iz Hrvatskog jezika, posebno zbog velike količine gradiva. No, ipak je višu razinu uspjela položiti s četvorkom. Istu ocjenu ostvarila je na višoj razini Engleskog, dok je s druge strane Matematiku prošla s dvojkom. Za izborni predmet odabrala je Biologiju i dobila trojku. To joj je, kaže, i više nego dovoljno jer u srednjoj školi nije imala tej predmet po gimnazijskom programu.

– Bila sam poprilično zadovoljna svojim rezultatima mature, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da sam pohađala strukovnu školu gdje je naglasak sve četiri godine bio na stručnim predmetima i praksi, a ne onima koji su obavezni za upis na fakultet, veli Nuša i dodaje da je pohađala privatne pripreme bez kojih smatra da ne bi mogla ostvariti ove rezultate.

Za kraj ima i jednu poruku budućim maturantima.

– Moja poruka za sve buduće maturante je da se svaki trud i utrošeno vrijeme na učenje isplati i da prate svoj cilj do kraja jer matura ipak nije toliki problem ako se pravilno i redovito priprema za nju, a to pogotovo vrijedi za moje strukovnjake jer imaju malo teži posao i veće izdvajanje vremena za savladavanje gradiva potrebnog za maturu uz redovnu školu, savjetuje Nuša.