Pretraga

Frane je na pet ispita dobio peticu i na vrhu je liste uglednih fakseva: ‘A razinu mature treba otežati’

A- A+

Već smo vam predstavili brojne najmaturante generacije 2022., a među njima je zasigurno i Frane Doljanin, učenik III. gimnazije u Splitu. Na pet predmeta mature ostvario je rezultat preko 90 posto odnosno dobio je odličan, s time da je višu razinu Matematike riješio bez greške. Osim toga, zahvaljujući uspjesima na natjecanjima ostvario izravno pravo upisa na neke od najuglednijih fakulteta – studijima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Splitu te na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Upoznajte ovog splitskog izvrsnika.

Frane Doljanin

Frane Doljanin|ľfoto: privatna arhiva

Ukupno 332 ispita na maturi riješena su bez greške. Taj je rezultat na višoj razini Matematike postigao i maturant Frane Doljanin, učenik III. gimnazije u Splitu, a briljirao je i na ostalim predmetima koje je pisao. Konkretno, na Fizici je imao riješenost 98,33 posto, na Informatici 96 posto, na A razini Hrvatskog  92,5 posto te na A razini Engleskog  95,33.

– Malo je nezahvalno reći, ali bio sam razočaran spoznajom da vjerojatno neću dobiti nagradu Sakač ni nagradu Soljačić kojima sam se iskreno nadao. Presudio je kalkulator – na zadnjem pitanju iz Fizike trebao sam unijeti kut u radijanima, a ne stupnjevima… Sličan propust dogodio mi se i na informatici. Bye-bye, dolari i euri, veli Frane.

Jedan je od dobitnika nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja

Većinu znanja koje je bilo potrebno pokazati na ispitima mature stekao je, kaže, na nastavi i pripremajući se za natjecanja, zbog čega se Matematici, Fizici i Informatici, koje je zapravo najbolje i na pisao, nije trebao previše posvećivati uoči ispita mature.

– Dan prije riješio sam probnu i prošlogodišnju maturu te pregledao sve pojmove u udžbeniku kako se ne bi dogodilo da se zbunim oko terminologije. Za Engleski nas je profesorica spremala sve četiri godine driblajući nas starim maturama, a Hrvatski sam spremao tri dana prije testa tako što sam danonoćno prolazio kroz skriptu iz književnosti i čitao kratke sadržaje obrađenih djela. Trošak vremena. Srećom, isplatilo se zbog nagrade Ministarstva, smatra Frane.

Dodaje kako mu je nagrada Ministarstva  svojevrsna potvrda izvrsnosti i poticaj je za rad onima koji su već izravno upisani na fakultet. Otkriva nam i da će novac potrošiti na inozemno putovanje kako bih upoznao dugogodišnju internetsku prijateljicu.

Izdvojeni članak

Marko je prvi na listi jednog od najpoželjnijih fakulteta: ‘U srednjoj školi sam bio kampanjac’

Sudjelovao je i bio uspješan na brojnim natjecanjma

Kada je riječ o poviše spomenutim natjecanjima, redovito je na županijskoj razini osvajao prva mjesta na onom iz fizike, u programiranju, na natjecanjima iz debate te matematike. Svojim najvećim uspjehom smatra prvo mjesto na Državnom natjecanju u debati, za koje je dobio Oskar znanja te treće na Državnom iz fizike.

– Iako je prirodoslovlje moja prava ljubav, zanimaju me razne teme. Politiku i ekonomiju smatram izuzetno bitnima i zanimljivima, stoga držim seminare u školskom debatnom klubu kojeg vodim s dvije kolegice. Štoviše, tu održavamo velik broj aktivnosti i putujemo – ove godine sudjelovao sam na simulaciji Sigurnosnog vijeća Ujedinjenih Naroda u Kranju, gdje nas je ugostio predsjednik Slovenije Borut Pahor. Član sam DUMP Udruge mladih programera, čija je misija širiti znanje i entuzijazam prema tehnologiji, pa sam tu shvatio da mi je zanimljivo držati predavanja pred velikim auditorijem, kaže nam svestrani Frane.

Sudjelovao je na simulaciji Sigurnosnog vijeća Ujedinjenih Naroda u Kranju, gdje ih je ugostio Borut Pahor|foto: privatna arhiva

Ostvario izravno pravo upisa na uglednim fakultetima

Frane je zauzeo vrh upisne liste na studijima vrlo uglednih fakulteta – Prirodoslovno-matematičkog u Zagrebu i u Splitu te na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Izravno pravo upisa imao je na informatici, matematici, fizici i kombinaciji ta dva studija na PMF-u Split, zatim na matematici i geofizici na zagrebačkom PMF-u te na preddiplomskim studijima FER-a. Pravo na izravan upis na tim studijima stekao je temeljem uspjeha na državnim natjecanjima i kaže – čast mu je što se našao na vrhu liste upravo tih fakulteta koje cijeni. U konačnici je odlučio upisati fiziku na PMF-u Split.

– Od ranog djetinjstva fascinirao me svemir, a u trećem osnovne uzeo sam sestrin udžbenik fizike za sedmi razred i shvatio da je to ono čime se želim u životu baviti. Fizika objašnjava sve, kaže Frane.

Izdvojeni članak

Leonardo je briljantno riješio Engleski i Fiziku: ‘Isplati se učiti za maturu iako ste bili lijeni’

‘Smatram da maturu treba značajno otežati na A razini’

S Franom smo malo komunicirali i općenito oko teme državne mature. Pitamo ga smatra li da je teška i napominjemo uz pitanje i da je vrlo česta zamjerka mnogih da su pragovi prolaznosti preniski.

– Smatram da maturu treba značajno otežati na A razini, a B ostaviti onakvom kakva jest ili je čak olakšati. U trenutnoj situaciji jako velik broj učenika dobije stopostotni rezultat, što umanjuje vrijednost tog postignuća i onemogućuje distinkciju odličnih od izvanrednih jer je presudni kriterij preciznost, a ne znanje. Ista je situacija za općenito postizanje visokih rezultata potrebnih za upis – moj bi prijedlog bio smanjiti broj zadataka, ali učiniti ih težim. Također, ako netko polaže B razinu mature, ona mu je vjerojatno irelevantna za fakultet i buduću karijeru, pa je i briga oko iste nepotrebna, smatra Frane.

Pripadnici njegove, generacije maturanata 2022. godine nerijetko su proteklih mjeseci isticali kako je njima bilo teže pripremati se za maturu, budući da je u prvom polugodištu 2019./2020. trajao veliki štrajk u školstvu, a nekoliko mjeseci kasnije nastava se zbog pandemije prebacila u online sferu.

– Osobno, online nastava nije predstavljala problem jer preferiram učiti u udobnosti doma. Istina je da su neki učenici zakinuti, pogotovo u dinamičnim predmetima poput Matematike, gdje je interakcija s profesorom jako bitna. Ipak, puno većim problemom za našu generaciju, a o kojem se ne priča, smatram traljavu implementaciju Škole za život. S obzirom na to da smo prvih deset godina učili po jednom kurikulumu, apsurdno je bilo prebaciti nas zadnje dvije na nešto sasvim novo, čije su posljedice bile neusklađenost prethodno naučenog i potrebnog znanja za daljnje izazove. Osjećam rupe u znanju iz svih predmeta, ponajviše Biologije, Kemije i Geografije, a krivac je upravo ta suvišna reforma, kaže Frane.

Izdvojeni članak

Luka je razvalio Matematiku i dao savjet maturantima: ‘Dovoljno je odvojiti jedan sat u danu za vježbu’

‘Hrvatski obrazovni sustav je tragičan, ali takva je stvarnost u većini zemalja’

Kao i sve ostale najbolje maturante koje smo kontaktirali i predstavili i Franu smo pitali kakav je njegov pogled na hrvatski obrazovni sustav te što bi on kao jedan od najboljih učenika u državi želio promijeniti.

– Hrvatski obrazovni sustav je tragičan, ali takva je stvarnost u većini zemalja svijeta. Umjesto vječnih polemika o promjenama kurikuluma, u javnosti bi se trebalo raspravljati o alternativnim oblicima organizacije sustava. Primjerice, vaučerizacija školstva, gdje bi svaka škola uživala veliku autonomiju, ali i bila podložna zakonima tržišta, već se godinama provodi u Švedskoj i Singapuru i polučila je sjajne rezultate, što se očituje na PISA ljestvici. Također, većinu predmeta sveo bih na izborne i poticao suradnju škola, kako međusobnu, tako i s lokalnim organizacijama, kaže Frane.

Iz njegove škole, III. gimnazije Split, svake godine izlaze neki od najboljih maturanata, a smatra da razlog leži u tome što je i upisuju neki od najboljih osmaša na splitskom području. Osim toga, tvrdi, škola potiče kompetitivnost i profesore na kvalitetan rad. Ipak, mjesta za napredak uvijek ima.

Izdvojeni članak
david vodopija

David je iz svega na maturi dobio peticu: Bez ijedne greške uspio riješiti višu Matematiku i Fiziku

‘Hrvatska je moja zemlja i želim je učiniti boljim mjestom’

Kada jednoga dana završi studij, želi upisati doktorat, a potom se i zaposliti na fakultetu jer bi to kombiniralo njegove dvije strasti – znanost i educiranje drugih.

– Iako ponekad poželim živjeti u poznatim svjetskim metropolama, Hrvatska je moja zemlja i želim je učiniti boljim mjestom za život, kaže Frane.

Ima i poruku za sve buduće maturante koji bi tek trebali pristupiti ovim važnim ispitima.

– Državna matura je jedno lijepo životno iskustvo i predstavlja krunu srednjoškolskog obrazovanja. Potrebno je redovito raditi, a rezultat će doći prije ili kasnije, poručuje Frane.

A ako ste pomislili da mu sve vrijeme koje ima odlazi samo na školu i pripremu za natjecanja – prevarili ste se. Slobodno vrijeme koje mu preostane Frane voli iskoristiti za učenje stranih jezika, izlazak s prijateljima, a brine se i o svojim te uličnim mačkama, a kao dokaz nam je poslao i ovu simpatičnu fotku s njegovim mačkom Žutkom.

Frane i njegov mačak Žutko

Frane i njegov mačak Žutko|foto: privatna arhiva