Pretraga

Sutra kreće državna matura: Ove godine gotovo 3 tisuće pristupnika manje nego lani

A- A+

Državna matura za ovu školsku godinu počinje sutra, 6. lipnja, ispitima iz izbornih predmeta Psihologija i Informatika. Ukupno će tako ove godine tim važnim ispitima pristupiti 36.701 kandidat, što je za gotovo tri tisuće manje u odnosu na prošlu godinu.

Za sve maturante, sutrašnji dan jedan je od važnijih, budući da kreće državna matura koja bi im mogla odrediti daljnji životni put.

Izdvojeni članak

Objavljen kalendar državne mature za školsku godinu 2016/2017

Počinje izbornim predmetima Psihologijom i Informatikom. Psihologija je po izbornosti četvrti predmet, a ukupno ju je ove godine prijavilo 5.085 kandidata, od čega najviše gimnazijalaca. Na šesto mjesto po izbornosti smjestila se Informatika, koju bi sutra trebalo pisati 2.956 kandidata, većinom učenika strukovnih škola. 

Najviše kandidata koji će ove godine pristupiti maturi dolazi iz strukovnih škola, a takvih je 18.169. Gimnazijalaca koji će pisati maturu ove je godine 12.933, a 5.599 je kandidata izvan redovnog sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Ukupno, dakle, državnoj će maturi u školskoj godini 2016./2017. pristupiti 36.701 kandidat. To je u odnosu na prošlogodišnju brojku od 39.600 pristupnika pad od gotovo tri tisuće. 

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Danas kreću prijave ispita državne mature

Učenici ispite pišu u svojim školama, a kandidati izvan redovnog sustava u ispitnim centrima u Osijeku, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu i Zagrebu. Raspored pisanja ispita s adresom ispitnoga centra objavljuje se na mrežnoj stranici Postani student pet dana uoči svakoga ispita i vidljiv je svim pristupnicima na poveznici Moj raspored.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja naglašavaju kako pristupnici na ispit moraju doći najkasnije 30 minuta prije početka ispita. Sa sobom moraju ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica) i dozvoljeni pribor za pisanje ispita, propisan predmetnim ispitnim katalozima. 

Ljetni rok mature završava 28. lipnja, ispitom iz predmeta latinski jezik, a objava rezultata očekuje se 12. srpnja. Potom slijedi dvodnevni žalbeni rok, a konačni će rezultati biti objavljeni 17. srpnja. Ključne datume i raspored polaganja ispita državne mature možete vidjeti ovdje.