Pretraga

Treba li na Engleskom položiti esej da se prođe čitav ispit? Evo kakva su ovogodišnja pravila

A- A+

Maturanti i ove godine na maturi iz Hrvatskog moraju dobiti minimalno dovoljan iz oba djela ispita, i iz eseja i iz testa i sažetka, kako bi položili čitav ispit. Pa se mnogi pitaju važi li to isto i za ispit mature iz Engleskog jezika. Ukratko – ne, međutim jedno pravilo, ono o izlasku na sve dijelove ispita, maturanti moraju ispoštovati.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

I u 2024. maturanti pišu jednu razinu ispita mature iz Hrvatskog jezika, a ostalo je na snazi i pravilo da se na oba dijela ispita, i eseju i testu i sažetku, određuje zaseban minimalni prag prolaznosti. Drugim riječima, iz oba dijela ispita trebaju dobiti najmanje dvojku, ako žele položiti Hrvatski na maturi.

Pozitivna ocjena iz eseja na Engleskom nije uvjet prolaska ispita, ali…

Esej se piše i na višoj razini mature iz Engleskog, a kratki tekst kojim se ispituje vještina pisanja dio je osnovne razine Engleskog. Pa je jedno od najčešćih pitanja ovih dana trebaju li maturanti dobiti dvojku na eseju da bi položili Engleski. Odgovor je ne, za cjelokupni ispit iz Engleskog jezika određuje se samo jedan prag prolaznosti. Međutim, ono što maturanti moraju znati je da ispit iz Engleskog ne mogu položiti ako se na višoj razini ne pristupi trima dijelovima ispita, odnosno dvama na osnovnoj. Drugim riječima, ne bi trebali izaći s ispita prije nego što su pisali sve tri cjeline koje se pišu isti dan.

Iako se za esej na A razini i testu pisanja na B ne određuje poseban minimalni prag, ipak je dobro da maturanti nešto napišu, jer ti dijelovi ispita donose značajan broj bodova. Na A razini je to  20, ali kad se preračuna udio, on donosi 1/3 bodova, a na B razini test pisanja donosi deset bodova, odnosno udio je 30 posto u ukupnom broju bodova na ispitu.

Izdvojeni članak
matura katalozi

Matura ’24: Ocjene na maturi iz Engleskog lani su bile slabije, na nadolazeći ispit uvedena manja promjena

Esej donosi značajne bodove

Esej koji trebaju napisati maturanti na višoj razini Engleskog treba sadržavati između 200 i 250 riječi, s time da se skraćenice (npr. I’m, isn’t) broje kao jedna riječ. Tekst smije imati više od 250 riječi. No, za manje od 200 bodovi se oduzimaju na sljedeći način: – 1 bod za 170 do 199 riječi, – 2 boda za 140 do 169 riječi, – 3 boda za 110 do 139 riječi, – 4 boda za 70 do 109 riječi. Tekst koji ima manje od 70 riječi dobiva nula bodova, piše u ispitnom katalogu za višu razinu.

Kada je riječ o osnovnoj, pristupnik treba oblikovati srednje dug pisani tekst duljine od 80 do 100 riječi odgovarajući na verbalni predložak koji ima tri sadržajne odrednice, najčešće u obliku pitanja. I u ovom je slučaju moguće napisati više od 100 riječi, ali to ne donosi dodatne bodove. No, ako pristupnik napiše premalo riječi, oduzet će se bodovi na sljedeći način: – 1 bod za 65 do 79 riječi, – 2 boda za 50 do 64 riječi, – 3 boda za 36 – 49 riječi.

Detaljno ispitni katalog iz Engleskog možete proučiti na poveznici, a kako se boduje ispit iz Engleskog na maturi, možete pogledati i u videu ispod:

@srednja_hr Tko je izračunao bez kalkulatora, taj sigurno polaže A razinu Matematike 😏 #matura #engleski #eng #matematika #racunanje #skola #maturanti #srednja #srednjaskola #srednjahr #fyp #foryou #foryoupage ♬ Funny – AuraMusic

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Engleskog jezika?


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.