Pretraga

Matura ’24: Ocjene na maturi iz Engleskog lani su bile slabije, na nadolazeći ispit uvedena manja promjena

A- A+

Na državnoj maturi iz Engleskog prošle se godine dogodio manji pad u prosječnoj ocjeni u odnosu na godinu ranije. Maturanti koji su pisali višu razinu prosječno su dobili 3,8, dok je na osnovnoj razini prosječna ocjena bila 2,8. Kako bi se što bolje pripremili za ispite, maturantima se savjetuje da najprije detaljno prouče ispitni katalog koji je već objavljen. Ispit iz Engleskog se, kao i dosadašnjih godina polaže na dvjema razinama, a došlo je do minimalne promjene u odnosu na prošlu godinu – tekstovi u cjelini čitanje malo će biti dulji nego u ispitu 2023.

matura katalozi

Foto: srednja.hr

Od obveznih ispita koje piše najviše maturanata u 2024. prvi je na rasporedu Engleski jezik – i osnovna i viša razina polažu se isti dan, 10. lipnja. Ispit je to na kojem su prošlogodišnji maturanti ostvarili nešto lošiju ocjenu u odnosu na generaciju ranije. Maturanti koji su pisali višu razinu prosječno su dobili 3,8, dok je na osnovnoj razini prosječna ocjena bila 2,8. U 2022. godini prosjek na A razini Engleskog bio je 4,1, a na osnovnoj 3,4.

Kao i za ostale predmete, ispitni katalog i za ovaj predmet već je objavljen, a gotovo je isti kao protekle godine. S jednom manjom izmjenom, a ta je da su tekstovi u cjelini čitanje, temeljem kojih će maturanti rješavati zadatke, nešto opširniji nego lani. No ispit se i dalje sastoji od tri ispitne: čitanje, slušanje i pisanje. Svakako pogledajte i video o maturi Engleskoga:

Na A razini piše se esej od 200 do 250 riječi

Ispitnom cjelinom čitanje na A razini ispituje se može li pristupnik u pisanome tekstu različite dužine: odrediti osnovni smisao teksta, utvrditi glavne misli, razlikovati pojedine informacije, zaključiti iz implicitne poruke, utvrditi logičke i složenije značenjske veze u tekstu te predvidjeti sadržaj na temelju jezičnoga ustroja teksta. Na ovogodišnjoj maturi tekstovi temeljem kojih maturanti odgovaraju na pitanja sadrže od 2.350 do 2.450 riječi.

Kada je riječ o ispitnoj cjelini slušanje, pristupnici trebaju pokazati mogu li odrediti osnovni smisao teksta i utvrditi glavne misli, mogu li razlikovati pojedine informacije te znaju li zaključivati iz implicitne poruke.

Trećom, ispitnom cjelinom pisanje ispituje se može li pristupnik: razviti zadanu temu prema sadržajnim odrednicama,
obrazložiti gledišta i potkrijepiti argumente pojašnjenjima ili primjerima i slično. Esej koji trebaju napisati treba sadržavati između 200 i 250 riječi.

Taj esej treba sadržavati uvod, glavni dio (s dvama različitim gledištima ili prednostima i nedostatcima jednoga gledišta) i zaključak. U glavnom dijelu ispita treba obrazložiti gledišta i potkrijepiti argumente primjerima, a važno je poredati svoje misli logičnim slijedom koji je lako pratiti. Kroz esej pristupnici trebaju povezati svoje misli tako da ih čitatelj lako može pratiti, a glavni dio eseja mora biti podijeljen u prikladne odlomke. Prilikom pisanja eseja maturanti trebaju koristiti prikladan vokabular za izražavanje svojih misli, kao i upotrebljavati prikladne gramatičke strukture.

Vrijeme pisanja mature iz Engleskog nije se promijenilo – ispit na višoj razini traje ukupno 180 minuta. S time da je rješavanje ispitne cjeline čitanje predviđeno 70 minuta, za slušanje 35 minuta, uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora, dok je za rješavanje ispitne cjeline pisanje predviđeno 75 minuta. Na ispitu više razine Engleskog moguće je ostvariti najviše 85 bodova, bodovi u svakoj od triju ispitnih cjelina čine u konačnome rezultatu jednu trećinu.

Kako će izgledati B razina ispita?

I na osnovnoj razini ispita pristupnici pokazuju kompetencije u čitanju, pisanju i slušanju. U svakoj od cjelina provjeravaju se isti ishodi koji su poviše navedeni za višu razinu ispita. U cjelini čitanje tekstovi sadrže od 1.300 do 1.400 riječi pa onda temeljem tih tekstova maturanti odgovaraju na pitanja. Ukupno je u cjelini čitanje na B razini  30 zadataka.

Oni koji odaberu pisati B razinu na ispitnoj cjelini slušanje dobivaju četiri skupine zadataka vezanih za različite izgovorene polazne tekstove i to će biti zadaci višestrukog izbora i povezivanja.

Još jedna od razlika između A i B razine je da B razina nema esej u cjelini pisanje, već sadrži jedan zadatak otvorenoga tipa, a pristupnik treba oblikovati kratak do srednje dug pisani tekst duljine od 70 do 100 riječi odgovarajući na verbalni predložak koji ima tri sadržajne odrednice (najčešće u obliku pitanja). Ranijih je to godina bilo najčešće odgovaranje na e-mail poruku.

Kako stoji u ispitnom katalogu iz Engleskog ispit na osnovnoj razini traje ukupno 105 minuta, a ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje. Pritom je za cjeline čitanje i pisanje predviđeno 75 minuta. Za rješavanje ispitne cjeline slušanje predviđeno je približno 30 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na list za odgovore. Na osnovnoj razini ispita pristupnik može ostvariti ukupno 60 bodova, s time da čitanje donosi 40 posto bodova, a preostale dvije cjeline svaka po 30 posto.

Izdvojeni članak
katalog matematika

Matura ’24: Kako će izgledati matura iz Matematike? Došlo je do izmjene u gradivu koje se ispituje


KAKO SE PRIPREMATI ZA ISPIT?

Odgovor na ovo sličan je kao i u slučaju ostalih ispita – za početak je potrebno proučiti ispitni katalog, a literatura su udžbenici i priručnici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Važna napomena za nastavnike je da se priprema pristupnika ne bi trebale razlikovati od metoda koje koriste svakodnevno u sklopu nastave.

– Nužno je pronaći odgovarajući odnos između poučavanja i uvježbavanja zadataka za ispit. Naglasak bi svakako trebao biti na poučavanju, a ne isključivo na pripremanju za polaganje ispita, piše u ispitnom katalogu iz Engleskog.

Iako se za svaku godinu određuju zasebni pragovi prolaznosti na državnoj maturi, spomenimo kako je prošle godine taj prag za dvojku na Engleskom A razine bio 36 posto, a na ispitu B razine 37 posto. Pragove za preostale ocjene možete vidjeti ovdje.


U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Engleskog jezika, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.