Pretraga

Tri učenice iste gimnazije riješile Psihologiju bez greške: Dvije će i zajedno studirati na najpoželjnijem studiju

A- A+

Nea Belušić, Chiara Pečaver i Elena Kenda, bivše su učenice Prve sušačke gimnazije u Rijeci. Sve tri su briljirale na maturi iz Psihologije, riješivši je bez ijedne greške. U razgovoru za srednja.hr, otkrile su nam koliko su se dugo pripremale, koji su faks upisale, a pokoji savjet dale su i budućim maturantima.

Slika lijevo: Chiara Pečaver i Elena Kenda. Slika desno: Nea Belušić. Foto: Privatna arhiva.

Nea Belušić, Chiara Pečaver i Elena Kenda imaju štošta toga zajedničko. Osim što su pohađale Prvu sušačku gimnaziju u Rijeci, sve tri su riješile maturu iz Psihologije bez jedne jedine greške. No, to nije jedini impresivan rezultat. Ovaj nam je simpatični trojac otkrio i kako su iz svih drugih obaveznih predmeta na maturi dobile ocjenu odličan, osim iz matematike koju su riješile za sasvim solidnu ocjenu vrlo dobar. Evo kako im je to pošlo za rukom.

Nea: ‘Ozbiljno učenje počelo je sredinom svibnja’

Nea se za Psihologiju pripremala dosta dugo te je stoga i očekivala dobar rezultat. Ipak, kako kaže, nije se nadala 100-postotnoj riješenosti, pa je sada presretna i prezadovoljna rezultatom.

– Za Psihologiju sam se pripremala po priručniku za mature te sam uz to rješavala i stare mature koje su mi mnogo pomogle, s obzirom na to da se puno pitanja ponavljalo. Počela sam se površno pripremati početkom travnja, a ozbiljno učenje počelo je sredinom svibnja, rekla je Nea.

Svaki je dan, ističe, riješila jednu lekciju iz priručnika, a kad ga je cijelog prošla, bacila se na stare mature, popunavanje gradiva kojeg nema u priručniku i na ponavljanje. Za svoj nastavak obrazovanja, odlučila se na Filozofski fakultet u Rijeci, smjer, naravno – psihologija.

– Budućim maturantima bih poručila da matura nije toliko strašna koliko nam je u školi predstavljaju. Išla sam na pripreme iz Hrvatskog i Matematike, ali sama baš i nisam previše učila. Kod rješavanja mature, uveliko mi je pomoglo redovito učenje tijekom godina, napominje Nea.

Izdvojeni članak
Frane Doljanin

Frane je na pet ispita dobio peticu i na vrhu je liste uglednih fakseva: ‘A razinu mature treba otežati’

Chiara: ‘Priprema za maturu traje kroz cijelu srednju školu’

S obzirom na uložen trud, Chiara je također očekivala odlične rezultate, ali je ipak ostala iznenađena što je riješila Psihologiju bez greške.

– Na Psihologiju sam potrošila najviše vremena i volje jer sam znala da mi je važna za upis. Riješila sam sve mature, pročitala sve skripte koje postoje te sastavila i svoje mini skripte. S pripremama sam počela u veljači, otkriva Chiara.

Hrvatski je, s druge strane, čitala malo po malo tijekom cijele godine, s matematikom se bavila samo na pripremama, dok je iz Engleskog jezika rješavala mature večer prije ‘Dana D’, jer, kako kaže, to je ‘ili znaš ili ne znaš’.

– Moram priznati da priprema za maturu u jednu ruku traje kroz cijelu srednju školu, jer, primjerice, gradivo za Hrvatski nisam naučila tijekom ove godine, već sam samo ponovila sve što smo obradili u sve četiri godine, smatra Chiara.

Chiara je, inače, upisala studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. To joj je, ističe, bio prvi izbor i posao iz snova.

– Budućim maturantima savjetujem da s e počnu pripremati na vrijeme. Sve je lakše ako se dobro organiziraš. Također, poručila bih im da unaprijed prouče koje je predmete i razine potrebno polagati na maturi za fakultet koji žele upisati, zaključuje bivša maturantica.

Elena: ‘Najvažnije od svega je zadržati smirenost i koncentraciju’

Elena je, baš kao i Chiara te Nea, očekivala odlične rezultate, jer se, kako kaže, nije trudila samo za maturu, već i u svom cjelokupnom srednjoškolskom obrazovanju. No, bez obzira na to, 100-postotna riješenost iz Psihologije ju je svakako iznenadila. Uz to, Talijanski je napisala za 99 posto.

– Priprema za maturu zapravo traje tijekom sve četiri godine srednje škole te sam zahvaljujući dobrim temeljima, u svega nekoliko tjedana usavršila svoje znanje. Učila sam samostalno te sam koristile tehnike koje su bile najučinkovitije i tijekom srednje škole, objašnjava nam Elena.

Ona je, baš kao i Chiara, upisala studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, što je ujedno bio i njen prvi izbor.

– Poručujem svim budućim maturantima da je najvažnije od svega zadržati smirenost i koncentraciju te ne dopustiti panici da prevlada, poručuje Elena.