Pretraga

U Osijeku se pokreću dva nova studija za vrlo tražena zanimanja u Hrvatskoj

A- A+

S obzirom na interese društva i studenata, ali i sve većih potreba tržišta rada Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek odlučio je pokrenuti novi preddiplomski studij Računarstvo te novi studij na diplomskoj razini, Automobilsko računarstvo i komunikacije. Oba studija trebala bi se početi izvoditi s početkom akademske godine 2017./2018.

Foto: Srednja.hr

Kako stoji u opisu studija, preddiplomski stručni studij Računarstvo (pokreće se umjesto studija Elektrotehnika, smjer Informatika) osmišljen je s ciljem obrazovanja stručnjaka za razvoj, ostvarivanje, odnosno izgradnju i održavanje naprednih programskih, sklopovskih i komunikacijskih rješenja današnjih računalnih sustava prema zahtjevima tržišta, odnosno svim područjima ljudskog djelovanja.

Izdvojeni članak

Od jeseni kreću dva nova IT smjera diplomskog studija na Visokom učilištu Algebra

Preddiplomski stručni studij Računarstvo 

Ovaj program pruža najprije znanja iz matematike, elektrotehnike i elektronike nužna za razumijevanje osnovnih načela računalnog i programskog inženjerstva i informacijskih tehnologija. Osim toga studentima će biti pružena i temeljna i napredna znanja iz imperativnog i objektno orijentiranog programiranja, algoritama i struktura podataka, računalnih arhitektura, informacijskih sustava i računalnih mreža, operacijskih sustava, programskog inženjerstva, kao i baza podataka, web programiranja, osnova strojnog učenja i multimedijskih tehnologija. 

Ta temeljna i napredna znanja proširuju se još naprednijim i primjenskim znanjima u području programirljivih sklopovskih okolina, ugradbenih računalnih sustava, 3D modeliranja, Interneta objekata, naprednog dizajna objektno orijentiranih programa i modeliranja programske podrške i slično. 

Pokretanje ovog studijskog programa planira se već za sljedeću, akademsku 2017./2018. godinu, te bi predviđena upisna kvota bila 60 mjesta.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Puli dobiva dva nova studija popularna među maturantima

Diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije 

Zasigurno vas je kroz čitanje ovoga teksta zainteresiralo i čime će se točno baviti diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije. Ovaj je studij, stoji u njegovu opisu, jedinstven u Hrvatskoj, a osmišljen je na temelju vlastitih spoznaja o potrebama tržišta i na temelju brojnih kontakata s tvrtkama koji se bave izradom softverskih i hardverskih rješenja u području automobilske industrije. Naime, jedan od vodećih europskih poslodavaca – automobilska industrija, stavila je u fokus svog zanimanja softver i hardver u automobilu, odnosno programsku podršku i elektroniku, te ugrađene računalne sustave. Kao rezultat toga, postoji rastuća potreba za inženjerima s odgovarajućim vještinama i ICT tvrtkama koje mogu odgovoriti tim zahtjevima. 

Studij Automobilsko računarstvo i komunikacije svojim programom pruža studentima mogućnost uže specijalizacije u području osmišljavanja, projektiranja, izrade i testiranja programske podrške i računalnih sustava u automobilskoj industriji. Nakon stjecanja znanja iz područja naprednog programiranja i ugrađenih računalnih sustava, ovaj diplomski studij pruža studentima specifična znanja vezana za komunikacijske mreže i protokole u automobilu, izradu i testiranje programske podrške u sigurnosno kritičnim sustavima upravljanja (npr. autonomno vozilo) te sigurnost informacijskih sustava vozila. Dodatna specifična znanja se kroz program ovog studija stječu u području sustava napajanja i pogona vozila, primjene energetske elektronike u vozilu, digitalne obrade slike i videa te u području primjene strojnog učenja u sustavima autonomnih i umreženih vozila. 

Planirani početak ovog studija je isto tako sljedeća akademska 2017./2018. godina, a predviđena upisna kvota je 20 mjesta.

Više o ova dva nova studija možete saznati ovdje.