Pretraga

U ovom strukovnom smjeru uvjerljivo dominiraju maturantice: ‘Ostvarila sam svoj san i jako sam sretna’

U Hrvatskoj se nastava u pet, umjesto uobičajene četiri godine, izvodi samo u srednjoškolskom smjeru medicinska sestra/tehničar. Budući da se ove srijede obilježava Dan žena, odlučili smo provjeriti koliki je omjer učenica i učenika u 5. razredima u toj vrsti srednje škole, a te smo podatke pronašli u e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema njima, maturantica medicinskih sestara ove je godine 76,07%, a maturanata medicinskih tehničara 23,93%.

učenica

Ilustacija: Unsplash

Među strukovnim srednjoškolskim smjerovima koje upisuju osmaši s najvećim brojem bodova svakako je posljednjih godina smjer medicinska sestra/tehničar. Smjer je to u kojem dominiraju učenice, što pokazuju i podaci o broju maturantica ove godine.

U 5. razredu srednjih medicinskih škola je 76,07% učenica

Naime, prema podacima u e-Rudniku Ministarstva u 5. razredu srednjih škola, a jedino se taj smjer provodi pet godina, ove je godine 76,07% učenica koje će za nekoliko mjeseci postati medicinske sestre. Maturanata medicinskih tehničara je 23,93% u ovoj godini. Inače, ukupno u Hrvatskoj 5. razred medicinskih škola ove godine pohađa ukupno 1.028 učenica i učenika.

U e-Rudniku Ministarstva dostupni su i podaci o omjerima učenika i učenica i po školama. Najveći je postotak učenica u 5. razredu Srednje škole Koprivnica 95,45%. Visok postotak učenica u 5. razredu imaju još Medicinska škola Rijeka (87,23%), zatim Tehnička škola Koprivnica (86,67%) te Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru (86,36%).

Izdvojeni članak
znanstvenica u laboratoriju

Što je tamna strana naših gena i kako botoks liječi glavobolju? 14 znanstvenica objašnjava za Dan žena

‘Jedino sam se baš u ovom zanimanju pronašla’

Ravnatelj Srednje škole Koprivnica, Mario Latin, kaže nam da smatra kako se više djevojaka odlučuje za ovo zanimanje jer je i dalje percepcija u javnosti kako je to ‘žensko’ zanimanje te se u razgovoru najčešće spominju medicinske sestre, dok tehničari puno rjeđe.

–  Zadnje dvije godine postoji povećanje postotka učenika koji upisuju ovo zanimanje pa tako u 2. razredu imamo upisana 4 mladića od ukupno 23 učenika, dok ih je u prvom razredu 11 od ukupno 48 učenika u dva razredna odjeljenja.  U 3. razredu su 2 učenika u jednom razrednom odjeljenju, dok je u 4. i 5. razred upisan po jedan učenik, kaže nam ravnatelj Latin.

Iva je maturantica Medicinske škole u Rijeci i za nekoliko mjeseci i službeno dobiva zvanje medicinske sestre.

– Odabrala sam ovo zanimanje jer je medicina moja strast i privuklo me što je jedno od rijetkih zanimanja gdje prevladavaju žene i mogu iskazati svoju snagu. Sa mnom u razred ide samo jedan dečko, a 22 su djevojke. Mi smo ga dobro prihvatile i dobro se s njime slažemo. Bilo bi lijepo da je bolji omjer radi dinamike grupe, ali mi smo ovako naučili funkcionirati i zaista nam je lijepo. Sve u svemu, nisam požalila što sam upisala ovu školu i ovaj smjer jer u budućnosti imam mnogo izbora gdje mogu nastaviti svoje obrazovanje, dobiti posao i napredovati u istome, kaže nam Iva.

Svojim odabirom zadovoljna je i Sarah, učenica Medicinske škole u Karlovcu.

– Zanimanje mi se svidjelo zbog samog pomaganja drugima, a kako pomažem drugima tako pomažem i sebi! Jedino sam se baš u ovom zanimanju pronašla i definitivno želim ostati u struci, ističe Sarah.

Sličan stav ima i njena školska kolegica, Karlovčanka Antonela.

– Odabrala sam smjer medicinska sestra zato što sam baš ja htjela biti u ulozi pomagača nekoj osobi, spasiti nekome život ili pružiti pomoć ili podršku, upisavši medicinsku školu ostvarila sam svoj san i jako sam sretna zbog toga, zaključuje Antonela.