Pretraga

U ponedjeljak preko tisuću prijavljenih piše Sociologiju: Pet područja u 90 minuta

A- A+

Drugi je tjedan pisanja državne mature, a osim ispita iz Kemije u ponedjeljak u 14 sati prijavljeni kandidati pišu ispit iz Sociologije koja je ove godine ima oko stotinjak prijava manje u odnosu na lni. Sociologiju na ovogodišnjoj državnoj maturi prijavilo je ukupno 1,019 kandidata od toga 599 gimnazijalaca, 238 strukovnjaka i 182 ostalih kandidata. 

Kao i svi prethodni predmeti do sad i ispit iz Sociologije prilagođen je prema gimnazijskom programu, a ispitivati će se pet temeljnih područja koja uključuju Sociologiju kao znanstveni pogled na društvo, Društvo i društvenu strukturu, Kulturu, socijalizaciju i identitet, Društvene institucije te Globalizaciju i njezine društvene posljedice.  

Izdvojeni članak

Izdvojili smo neka zanimljiva pitanja iz geografije na maturi: Znate li odgovore?

Niski bodovni prag, a i dalje najviše jedinica

Prošlogodišnja matura čini se nije bila uspješna za većinu kandidata koji su odabrali Sociologiju kao izborni predmet. Iako su bodovni pragovi bili niski ipak je jedinica bila najčešća ocjena na lanjskoj državnoj maturi. Od ukupno 958 kandidata koji su pisali ispit njih 294 dobilo je nedovoljnu ocjenu, a tek 22 njih odličnu za koji je trebalo 80 posto točno riješenog ispita.

Najviše pristupnika ispitu iz Sociologije bilo je iz općih gimnazija, a slijede ih ekonomija, poslovna administracija i trgovina. 

Pragovi iz Sociologije u prethodne dvije godine

Ocjene iz Sociologije iz prošle godine

Ove godine 60 zadataka podijeljenih prema vrstama 

Na ovogodišnjoj maturi prijavljene kandidate očekuju dvije vrste zadataka. Zadaci zatvorenoga tipa te zadaci otvorenoga tipa odnosno zadaci nadopunjavanja i kratkog odgovora. Najviše zadataka očekuje vas iz Društvenih institucija njih osamnaest, a sveukupno na maturi iz Sociologije bit će 60 zadataka. 

Literatura za pripremu ispita iz Sociologije je
udžbenik propisan i odobren od Ministarstva
znanosti, obrazovanja i sporta tijekom protekla
četverogodišnjega razdoblja, Nenad Fanuko godina izdanja 2004. te novija izdanja udžbenika Sociologija za gimnzije, izmijenjeno i dopunjeno izdanje.

Kandidatima se ispitnim katalogom savjetuje da prouče opise ispitnih cjelina te primjera zadataka te da riješe ogledni ispit iz Sociologije.

Mi vam predlažemo da pokušate riješiti kvizove prilagođene za ispit koji vas u ponedjeljak očekuje. Kvizove iz Sociologije možete pronaći ovdje.