Pretraga

Ujević dobio konkurenciju: Maturantica posvetila pjesmicu temi eseja iz Hrvatskog

A- A+

Preko 21.600 maturanata diljem Hrvatske danas je pisalo drugi dio ispita više razine iz Hrvatskog jezika, esej. Esejski zadatak bio je vezan uz pjesmu Igračka vjetrova i lirsko prozno djelo Dva puta jao, a oboje je izašlo iz pera Tina Ujevića. I dok je manjina tvrdila kako im je esejski zadatak bio jednostavan, drugi su, ugledavši ga, pomalo pali u očaj. Tema se baš i nije sjela ni splitskoj maturantici Eni, koja je nakon današnjeg eseja tom dijelu ispita posvetila i kratku pjesmicu u nastavku.


Ena je inače maturantica splitske IV. gimnazije ‘Marko Marulić’. Nakon što je u ponedjeljak uspješno napisala prvi dio ispita iz Hrvatskog, danas ju je malo iznenadio esejski zadatak na višoj razini tog obaveznog predmeta.

Izdvojeni članak

Maturanti nakon eseja na A razini Hrvatskog glasno uzvikuju ‘jao’: ‘Nisam znala ni što čitam’

– S jučerašnjim ispitom sam bila zadovoljna, a esej pravi užas. Očekivala sam Kiklopa, međutim – ipak pjesništvo. Za pjesništvo se nisam baš pripremala sve je to bila velika improvizacija. Razgovor s prijateljicama i pričanje o samom eseju je poslužilo mi je kao inspiracija za ovu pjesmicu, kaže Ena koja je namjeravala upisati Logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

No, sada misli za upis faksa pričekati sljedeću godinu, kada maturanti koji polažu Hrvatski više neće zadovoljiti minimalni prag na oba dijela ispita – testu iz književnosti i jezika i eseju.

Inače, Ena nije jedina koja je nezadovoljna esejskom temom na višoj razini, a dojmove drugih šestero maturanata nakon tog eseja možete pročitati na ovoj poveznici. Svjedočanstva maturanata koji su pisali osnovnu razinu, na kojoj su morali interpretirati dijalog iz djela Gospoda Gelmbajevi, možete pročitati ovdje.

Ena nije jedina kreativka koju je matura iz Hrvatskog inspirirala da napiše stihove. Isto je učinio i maturant Karlo, a kako njegovi zvuče, poslušajte u nastavku.

______________________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.