Nije dobro: Pogledajte koju ocjenu na ispitu mature iz Biologije očekuje većina

Većini je poznato kako je posljednjih godina ispit državne mature iz Biologije koncipiran tako da velik broj pitanja zahtjeva razumijevanje i logičko povezivanje činjenica, dakle ‘štrebanje’ definicija napamet pristupnicima neće pretjerano pomoći. Upravo je to, barem prema riječima maturanata koji su pisali Biologiju, i ove godine stvaralo probleme na tom ispitu. Tolike, da prema našoj anketi najveći postotak njih očekuje dvojku.

Read more

Maturanti su se pribojavali izostanka kalkulatora na Informatici, ali zbog prelaganih zadataka nije ni trebao

Oko 2.500 kandidata ovoga je četvrtka na ljetnom roku državne mature pisalo ispit iz Informatike. Ispit se sastojao od 36 zadataka koje su maturanti morali riješiti u 100 minuta. U te zadatke spadaju i pojedini računski, ali na Informatici se kalkulator ne smije koristiti. I dok je jednima to stvaralo problem, drugi kandidati otkrivaju nam kako im nemogućnost korištenja kalkulatora nije bila problematična. Maturanti koji su danas pisali Informatiku otkrili su nam svoje dojmove s tog ispita.

Read more

Psihički poremećaji uzdrmali maturante na ispitu iz Psihologije: ‘Ušli normalni, izašli s PTSP-om’

Osim Biologije nakon koje maturanti nisu imali nimalo pozitivne dojmove, ove se srijede na maturi pisao i ispit iz Psihologije. Taj predmet pisalo je preko 3.800 kandidata, a mi smo nakon ispita porazgovarali s njih četvero. Dio njih ističe kako su im najteža bila pitanja vezana uz kriterije psihičkih poremećaja, a nisu im baš bila jednostavna ni ona esejska.

Read more
1 2 3 5