Pretraga

Maturanti nakon eseja na A razini Hrvatskog glasno uzvikuju ‘jao’: ‘Nisam znala ni što čitam’

A- A+

Nakon jučerašnjeg testa iz jezika i književnosti ovoga je utorka na rasporedu ljetnog roka mature bio drugi dio ispita iz Hrvatskog – esej. U 160 minuta maturanti koji su odabrali A razinu tog obaveznog predmeta morali su napisati 400 riječi usporednog eseja. Iako se većina pribojavala kako će zadano djelo biti Marinkovićev Kiklop, to se ni ove godine, baš kao i svih prethodnih, nije dogodilo. Maturanti su, naime, morali analizirati jednu pjesmu i djelo lirske proze Tina Ujevića. I dok jedni već sada znaju da će na jesenski rok, malobrojnijima ovaj esejski zadatak ipak nije bio toliko težak.

Foto: srednja.hr

Baš kao i nakon svih ostalih ispita državne mature, nakon današnjeg eseja više razine Hrvatskog jezika porazgovarali smo s šestero maturanata koji su ga pisali. I dok je malobrojnijima laknulo što zadano djelo ni ove godine nije bio omraženi im Kiklop Ranka Marinkovića i ovogodišnja tema im je bila prejednostavna, drugima i puno glasnijima nije bilo nimalo jednostavno napisati ovaj usporedni esej.

Ujevićeve Igračka vjetrova i Dva puta jao bile teme na višoj razini

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturantica zaziva Božju pomoć nakon pisanja A razine Hrvatskog: ‘Osman je totalno nečitljiv!’

– Pjesme su bile Igračka vjetrova i Dva puta jao, morali smo napisati usporedni esej. Zadane smjernice bile su svrstati Ujevića u književno razdoblje, obrazložiti svoje tvrdnje, usporediti pjesme tematski i stilski te ih usporediti s drugim zbirkama i pjesmama. Meni je ova tema bila teška, lakše se snalazim s drugim djelima nego pjesništvom. Znala sam neke stvari o Tinu Ujeviću, ali nisam znala neke ključne za pisanje eseja, odnosno odgovaranja na smjernice, ispričala nam je nakon eseja Karmen, maturantica Prve ekonomske škole u Zagrebu.

Vrijeme od 160 minuta bilo joj je dovoljno za pisanje ovog dijela ispita. Štoviše, u njenoj je školi bilo dosta onih koji su iz ispitne prostorije izlazili nakon nekoliko minuta. Iako kaže kako joj nije bilo jednostavno napisati esej na ovu temu, Karmen ocjenjuje da ga je napisala dobro.

– Za pripremu sam prošla sva djela koja su bila u katalogu, napisala sam uvode za njih, prošla sam kroz stilska izražajna sredstva. I jučerašnji test sam napisala dobro pa očekujem minimalno ocjenu dobar, s obzirom na to da nisam u potpunosti zadovoljna napisanim esejom. Budućim maturantima za dobru pripremu za esej savjetujem neka nauče sve uvode i sve o piščevu stvaralaštvu, da prođu osnove epike i lirike te stilska sredstva i da na vrijeme krenu s učenjem jer nije toliko lako kako se čini, savjetuje Karmen kojoj je plan upisati neki od studija Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Vremena je bilo i više nego dovoljno

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturantima na B razini Hrvatskog vrijeme, koncentraciju i živce pojeli zadaci s polaznim tekstovima

Da se što ranije počnu pripremati za esej i test iz Hrvatskog budućim maturantima savjetuje i Marko iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga u Našicama. On se baš i nije pripremio na to da će zadana djela biti pjesme Tina Ujevića, što mu je i otežalo pisanje eseja na A razini.

– Završio sam nakon 70 minuta i imao sam dovoljno vremena za sve. Poprilično sam zadovoljan ishodom s obzirom na to da se nisam previše pripremao i vjerujem da će biti prolaz definitivno, kaže nam Marko.

Da ponovimo za one koji možda nisu upoznati s pravilima na Hrvatskom: još ove godine maturanti moraju zadovoljiti minimalni prag na eseju i testu kako bi položili čitav ispit. Drugim riječima, maturanti koji dobiju nedovoljan iz eseja ili testa, padaju Hrvatski. Marko, dakle, smatra da mu se to neće dogoditi, a zadovoljan je i time kako je napisao prvi dio ispita iz Hrvatskog.

– Pripremao sam se uz pomoć prijateljice koja mi je prenosila svoje znanje, te uz knjigu Vremeplov do mature. Vrlo sam zadovoljan ishodom jučerašnjeg ispita jer bilo je puno opće kulture i lakših zadataka nego što sam očekivao. Tako da iz Hrvatskog očekujem trojku, ali nikad ne znam hoće biti bolje jer to ovisi o pragu prolaznosti. Sve u svemu, poprilično sam zadovoljan, veli nam Marko koji planira upisati FER ili FSB u Zagrebu.

‘Očekivala sam bilo što osim ove teme’

Iako isto očekuje trojku iz Hrvatskog, Markova školska kolegica, Našičanka Jelena, imala je malo većih poteškoća na ovom eseju.

Izdvojeni članak

Prošlogodišnji maturant ponovno polagao Hrvatski: ‘Opet su se tražili detalji, no najvažnije je uključiti mozak’

– Morali smo pisati usporedni esej, a smjernica se baš i ne sjećam. Za mene je tema bila preteška i nisam se baš pripremala za nju. Očekivala bilo što drugo osim toga. Mislim da sam mogla i bolje napisati esej, ali nisam imala inspiracije. Očekujem barem prolaz, ako ne, ništa – hasta la vista, jesenski rok, kaže Jelena.

Dodaje, pripremala se čitajući lektiru i paralelno je samostalno vodila bilješke tako da si je pisala najvažnije odrednice djela. Vremena za pisanje eseja imala je dovoljno i izašle je iz ispitne prostorije sat vremena ranije. Ova maturantica otkriva nam i kako iz prvog djela ispita očekuje trojku, te savjetuje budućim maturantima:

– Neka čitaju sve lektire i to ne samo kratke sadržaje, nego baš čitava djela, zaključno će Jelena.

‘Cijeli esej je potpuni ‘fail’ jer nisam znala ni što čitam’

Baš kao i brojni drugi, Lucija iz Ekonomske škole Daruvar očekivala je kako će polazno djelo za esej na A razini biti Kiklop, roman koji je iz neodređenog razloga noćna mora maturanata, a do sada na državnoj maturi još nijednom nije bio tema eseja. Iako joj je laknulo što Kiklop nije bio dio esejskog zadatka, nije zadovoljna današnjom temom.

– Prvo djelo je bila pjesma Igračka vjetrova, smjernice su zapravo bile dosta lagane ako se poznaju djela, ali drugo djelo, Dva puta jao, nigdje se ne spominje – ni na internetu, a kamoli u knjigama, stvarno ne znam gdje su ga pronašli. Budući da smo svi maturanti čekali Kiklopa, zapravo mislim da je bilo malo lakše, ali i dalje je to usporedni esej gdje smo morali usporediti dva djela istoga pisca kojima je tema potpuno ista, priča nam Lucija.

Izdvojeni članak

Donosimo popis deset trenutno najpoželjnijih studija među hrvatskim maturantima

Ona je s pisanjem bila gotova u roku od sat vremena, a otežavajuća okolnost svakako je bila ta da se za esej iz Hrvatskog – nije pripremala!

– Napisala sam dosta riječi, ali cijeli esej je potpuni ‘fail’ jer nisam znala ni što čitam, a ni što da napišem. Iskreno kažem da se nisam pripremala, nisam ni kratke sadržaje djela pročitala, ali i da jesam ne bi pomoglo jer svi su rekli da prvi put čuju za ta Ujevićeva djela. I jučerašnji test je isto bio grozan, pitanja su bila potpuno bez veze i nebitna, ali sve u svemu, idem pisati ponovo ujesen jer rezultati će biti grozni, zaključuje Lucija.

Nisu svi maturanti negativnih dojmova…

Za razliku od Daruvarčanke, zagrebačka maturantica Tea iz Veterinarske škole ima pozitivnije iskustvo s ovogodišnjeg eseja. Ona se ipak malo pripremala za taj dio ispita, a dobru pripremu imala je i tijekom nastave Hrvatskog u ove četiri godine.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Sućut kolegama na A razini s pjesmama: Pogledao sam film i skriptu i nadam se četvorci

– Ova tema mi nije bila teška jer sam i prije pisala sličan esej na pripremama, a i nekako sam očekivala da će biti pjesme. Vremena je bilo i više nego dovoljno, s pisanjem koncepta bila sam gotova za sat vremena, a onda sam još pola sata u miru prepisivala. Mislim da sam dobro napisala i da će biti za prolaz. Nisam se ništa posebno pripremala za esej, osim što sam napisala par eseja na pripremama. Inače sam sva djela ponovila samo jučer, nisam imala potrebe ponavljati prije jer smo imali odličnog profesora iz Hrvatskog koji nas je stalno tjerao da pišemo eseje, kaže Tea koja očekuje trojku ili četvorku, a planira upisati studij fizioterapije.

Sličnih i pozitivnih dojmova nakon pisanja eseja je i Barbara iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu.

– To je klasičan usporedni esej, morali smo usporediti sadržaj i povezati ga s razdobljem. Bilo mi je iznimno lagano, puno lakše od očekivanog iako sam se dosta pripremala. Vremena je bilo i više nego dovoljno, dosta nas je završilo i sat vremena ranije od dozvoljenog maksimuma. Mislim da sam ovaj dio ispita napisala za vrlo dobar, otkriva naša posljednja sugovornica, koja zbog jučerašnjeg testa ipak misli kako će joj sveukupna ocjena iz Hrvatskog biti trojka.

Djelo na čiju su temu maturanti pisali esej na osnovnoj razini Hrvatskog bilo je Gospoda Glembajevi, a koji su dojmovi pristupnika B razine, pročitajte ovdje.

___________________________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.