Pretraga

Uskoro kreće podjela svjedodžbi državne mature, u jednom slučaju nećete je moći dobiti

A- A+

Za oko 4.800 kandidata pri kraju je jesenski rok državne mature. U ponedjeljak su objavljeni prijevremeni rezultati, konačni će biti 19. rujna, a nakon toga započinje podjela svjedodžbi pristupnicima. No, oni koji imaju dugovanje prema NCVVO-u zbog izostanka s ispita, taj ispit moraju uplatiti, inače im se svjedodžba neće moći ispisati.

Foto: srednja.hr

Ispiti državne mature u jesenskom roku su završeni, prve rezultate maturanti su doznali u ponedjeljak, a konačni će biti objavljeni 19. rujna u 14 sati. Nakon toga će započeti podjela svjedodžbi – učenici gimnazija i strukovnih škola preuzimaju ih u svojim školama prema rasporedu koji odredi škola.

Ono što je većini poznato jest maturanti koji se neopravdano nisu pojavili moraju platiti ispit s kojeg su izostali i to 175 kuna. Kako stoji u obavijesti NCVVO-a, onima koji ne izvrše uplatu svjedodžba se neće moći ispisati.

– Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Ispit/ispite je potrebno što prije platiti i skeniranu uplatnicu poslati na e-adresu [email protected]. Svjedodžba/potvrda se ne može ispisati niti preuzeti sve dok se ne izvrši uplata, naglašavaju iz NCVVO-a.

Oni koji su prijašnjih godina položili maturu u svojoj školi, radi preuzimanja svjedodžbe trebaju se javiti u školu.

Izdvojeni članak
lijecnik

Maturanti i studenti, provjerite svoje zdravstveno osiguranje: HZZO kaže da se ponekad ne produlji automatski

Pristupnici, dakle oni koji nisu redoviti učenici, nego, primjerice, prošlogodišnji maturanti koji su ove godine pisali maturu i kandidati iz BiH svjedodžbe s ovogodišnjeg jesenskog i ljetnog roka mogu preuzeti 20. rujna od 9:00 do 18:00 sati u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta u Zagrebu. Oni koji ne mogu osobno doći kod javnog bilježnika mogu opunomoćiti drugu osobu da preuzme svjedodžbu umjesto njih.

Također, pristupnici koji žive izvan Zagreba mogu zatražiti slanje potvrda poštom popunjavajući zahtjev za dostavu poštom i slanjem zahtjeva na e-adresu [email protected], a preuzimanje se plaća 50 kuna. Kako je pojašnjeno u obavijesti NCVVO-a, u zahtjevu trebaju navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju ili podatke druge osobe na čiju se adresu dokumenti šalju. Pristupnici izvan Hrvatske ne mogu koristiti ovu pogodnost.

Posljednja skupina pristupnika su kandidati iz škola za obrazovanje odraslih. Oni svjedodžbe preuzimaju 20. rujna na Pučkom otvorenom učilištu otvorenog učilišta, osim kandidata Birotehnike – Centra za dopisno obrazovanje u Zagrebu, koji svjedodžbe mogu preuzeti u svojoj školi.