Pretraga

‘Uzeli su nam maturalac, neće i maturalnu’: Pitali smo učenike hoće li organizirati oproštajnu večer

A- A+

Ušli smo u drugu neizvjesnu godinu, a generacije učenika, koje su prošle godine ostale bez maturalca, ove godine inače bi očekivala maturalna večer. Pitali smo maturante hoće li, s obzirom na epidemiološku situaciju, organizirati maturalnu večer.

restoran maturalna večer

Foto: Unsplash; Zakaria Zayane

Pandemija nam je svima promijenila život. Dok su neki ostajali bez posla, drugi su ostali bez uspomena. U potonje se ubrajaju i ovogodišnji maturanti koji su prošle godine, uslijed epidemioloških mjera, ostali bez važnog dijela srednjoškolskog iskustva – odlaska na maturalac. No, ova im se godina ima šansu ispričati. Ima im šansu omogućiti da u maturalnoj večeri zakorače u svijet odraslih i stave jednu sjajnu točku na i svom školskom obrazovanju. Odlučili smo provesti anketu među našim čitateljima te utvrditi hoće li ove godine biti organizacije maturalnih večeri.

Većina želi maturalnu večer

U našoj anketi sudjelovalo je 1.545 čitatelja portala srednja.hr, a odgovorili su na pitanje hoće li njihov razred ove godine organizirati maturalnu večer. Natpolovična većina, njih gotovo 57 posto kaže da će organizirati maturalnu večer jer to ne žele propustiti.

Oko 27 posto ispitanika kaže kako još uvijek nisu sigurni oko organizacije maturalne jer se njihov razred nije uspio dogovoriti, a oko 16 posto pristupnika anketi kaže da neće organizirati maturalnu večer jer je epidemiološka situacija neizvjesna. Rezultati su ovo iščitani 4. ožujka 2021. u 11:50 sati. Ispod možete vidjeti rezultate kako se mijenjaju s vremenom.

‘Odlučili smo organizirati pa što bude bude’

Uz provedenu anketu pozvali smo maturante da nam se jave i s nama podijele razloge zašto su se odlučili organizirati, odnosno otkazati maturalnu večer za ovu godinu.

– Moj razred će organizirati maturalnu, baš smo danas počeli o tome pričati intenzivnije. Odlučili smo organizirati pa što bude bude, jer ostali smo bez maturalca, skoro cijelog 3. i pola 4. razreda pa ne želimo ostati i bez maturalne. Neki su malo skeptični jer ‘tko zna kakvo će biti stanje s koronom’, ali mi smo optimistični i nadamo se da će sve ići po planu, rekla nam je maturantica Paula.

Izdvojeni članak

Ravnatelj se ispričao učenicima nakon Bandićeve sahrane: Žao mi je što svi ne možete u školu, na izlete, maturalnu…

S njom se slažu još četiri maturantice s kojima smo kratko porazgovarali.

– Jer nismo imali maturalac, nismo se družili previše u zadnje dvije godine, a zbilja smo jako dobar razred i htjeli bi i mi i razrednica da imamo barem maturalnu večer koju smo uvelike zaslužili. Mislim da bi nam to trebalo biti omogućeno, rekla nam je maturantica Katarina.

‘Nisu svi u mogućnosti si to priuštiti’

– Da barem nešto zabave imamo od ove zadnje školske godine, a ne samo maturu. Na otvorenom ćemo organizirati jer je više u skladu s mjerama, rekla nam je maturantica iz Dubrovnika.

– Da, budući da nismo imali maturalac i jer smo puno vremena proveli online pa želimo svi skupa proslaviti barem maturalnu kad ionako ne možemo u klubove i slično, mišljenja je Matea.

– Uzeli su nam maturalac, neće i maturalnu, kratko nam je rekla jedna maturantica.

Neki su u ovom trenutku pak barem privremeno odustali od organizacije, a kao razlog ističu financije i neizvjesnu epidemiološku situaciju.

– Za sad ne jer ne znamo kakve će bit epidemiološka situacija, a i kad se sve to zbroji i oduzme iznos večeri je skup, a nisu svi u mogućnosti si to priuštiti, rekla nam je maturantica Anita