Pretraga

Varalice na aparatima: Uvode se novčane kazne za prepisivanje na maturi

A- A+

Varalicama na državnoj maturi, čini se, bliži se kraj. Država će putem izmjena pravilnika uvesti novčane kazne za prepisivanje na maturi, što uključuje sve oblike varanja – od prepisivanja od kolega, sa šalabahtera ili za korištenje mobitela i pametnih satova. Kazna nije mala, a iznosit će čak 500 eura. Dakako, ostaje i pravilo da se pristupnicima poništavaju svi ispiti na roku ako budu uhvaćeni u varanju na jednom od ispita.

Foto: srednja.hr

Na prošlogodišnjem jesenskom roku mature jednom pristupniku su poništeni svi položeni ispiti i zabranjeno polaganje ostalih ispita na tom roku. Za vrijeme ispita kod sebe je imao i koristio mobitel.

Uvodi se kazna od 500 eura za varanje na maturi

Pravilo poništavanja svih ispita u roku i zabrana pisanja preostalih u slučaju varanja na snazi je godinama, a sada država uvodi i novo – novčane kazne za one koji prepisuju na maturi. I to s 500 eura.

– Mijenjamo pravilnik za provedbu mature i to već za ovu godinu. Uvest ćemo novčanu kaznu od 500 eura za maturante koji varaju na ispitima mature. To se odnosi na sve vrste varanja – prepisivanje od drugih maturanata koji sjede u blizini, prepisivanje s papirnatog šalabahtera, s mobitela ili pametnog sata. Uz to, ostaje na snazi mjera da se pristupniku koji će biti uhvaćen u varanju poništavaju svi ispiti u roku i zabrani izlazak na preostale ispite tog roka na kojem je varao, kaže naš izvor u ministarstvu.

Na naše pitanje kako je i zašto došlo do ove odluke, dodaje:

– Znate da smo u izbornoj godini i ovakvu odluku nije bilo lako donijeti. Međutim, bila je nužna jer svi znamo da korupcija kreće od toleriranja prepisivanja u školi. U potpunosti je neprihvatljivo da postoje učenici koji se 12 godina osnovne i srednje škole trude i rade, a onda se nađu oni koji do rezultata dolaze preko ovakvih, nedopustivih prečaca. To je praktički pljuska u lice izvrsnim učenicima, pa ta osoba nekom poštenom može zauzeti i mjesto na fakultetu! Nadamo se da će ovako barem malo razmisliti prije nego se upuste u nedozvoljena ponašanja. I da će ih roditelji upozoriti da to ne rade, jer u konačnici tih 500 eura ide iz njihovog džepa, kaže naš izvor u ministarstvu.

‘Ako netko ima potrebu varati na maturi, onda baš i nije za fakultet’

Dodaje i da će izmjena pravilnika proći kroz javno savjetovanje, ali ne očekuje nikakav otpor oko te mjere. Smatra da je društvo ipak dovoljno osviješteno oko toga da prepisivanje na ‘najvišim državnim ispitima’ ipak nije prihvatljivo. Otkriva i da je u planu za neku skoriju budućnost i da se učionice u kojima se piše matura opreme kamerama, kako nastavnici ‘ne bi morali glumiti policajce’. Jer za sada nedozvoljena ponašanja na maturi prijavljuju upravo dežurni nastavnici. Maturanti s kojima smo popričali oko ove novine nemaju ništa protiv te mjere.

– Iskreno, mislim da ako netko ima potrebu varati na maturi, onda baš i nije za fakultet. I treba biti kažnjen i s 500 eura i da mu se ponište ispiti. Jer što slijedi – varanje na faksu, a što poslije, kad negdje dođeš raditi? Hoćeš biti liječnik koji ne zna pacijentu pronaći mokraćni mjehur na ultrazvuku? Odakle ćeš tada vaditi šalabahter?, pita se maturantica Josipa iz Osijeka.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.