Pretraga

Neki su i ove godine nasjeli: Mirno spavajte, naše današnje ‘vijesti’ bile su prvoaprilske šale

A- A+

Prvi april dan je rezerviran za bezazlene pošalice. Otkada je tako, unatoč brojnim teorijama i dalje je nepoznanica, ali postoje reference na njega koje sežu još na početak 16. stoljeća. Kao i svake godine, niz prvotravanjskih šala mogli ste pročitati i na našem portalu. Osmaši, maturanti, studenti, nastavnici, ali i školski tajnici ipak ovog prazničnog ponedjeljka mogu spavati mirno.

pisanice emoji smijanje

Ilustracija: Pexels

Osmaši mogu odahnuti, poduzetnici i obrtnici nemaju inicijativu kojom traže ukidanje gimnazija, upravo suprotno, država u narednim godinama želi povećati obuhvat učenika u gimnazijama. Nema ni promjena u autoškolama – gradivo iz propisa neće se učiti i polagati besplatno u srednjim školama, nego kao i do sada u autoškolama.

Iako bi bilo dobro da se u svim ispitima potrude oko pravopisa i gramatike, maturanti mogu odahnuti, za gramatičke greške na ispitima državne mature neće biti negativnih bodova. Nema ni novčanih kazni za varanje na državnoj maturi. Kao i do sada, i za ovu godinu za prepisivače na maturi kazna će biti poništavanje svih položenih ispita u roku i zabrana polaganja preostalih ispita na tom ispitnom roku.

Iako su se neki studenti ponadali da je istina, i vijest da će se s iksice moći podizati novac koji ne potroše u menzi isto je prvoaprilska šala. Studenti u domovima isto mogu biti mirne duše – nema nikakvih novih zabrana oko zabavljanja u studentskim domovima, osim restrikcija koje su u domskim redovima postojale i do sada.

Kao i svake godine, malo smo se našalili i s nastavnicima. Učitelji razredne nastave ne dobivaju beneficirani radni staž, barem ne nakon ovih parlamentarnih izbora. Neke škole uvele su zabranu korištenja mobitela za učenike, ali isto ne očekuje i nastavnike; i to je bila još jedna od naših prvoaprilskih šala. Iako su se neki nastavnici možda razveselili kad su pročitali ‘vijest’ da stiže AI sustav s aplikacijama koje će ispravljati ispite te generirati nastavne materijale i to je bila samo šala. A mirno mogu spavati i tajnici i računovođe – država se nije odlučila njihov postao povjeriti vanjskim računovodstvenim tvrtkama, kao što to jest praksa u nekim europskim državama.

Čitamo se i idućeg prvog aprila, a sve prvoaprilske šale iz 2024. možete pronaći na poveznicama ispod:

Obrtnici i poduzetnici traže ukidanje gimnazija jer nemaju radnika: ‘Gimnazijalci trebaju odrasti’

Na pomolu velike promjene oko autoškola: Učenici će učiti i polagati teoriju u srednjim školama

Velika promjena na maturi: Učenici će dobivati negativne bodove za gramatičke pogreške na svim ispitima

Varalice na aparatima: Uvode se novčane kazne za prepisivanje na maturi

Velike novosti za studente: Moći će podići novac s iksice koji ne potroše u menzi

Mijenjaju se pravila u studentskim domovima: Partiji do kasnih sati odlaze u prošlost

Dio nastavnika dobit će beneficirani radni staž i ranije će u mirovinu: ‘Naš posao je stresan’

Mobiteli se zabranjuju i nastavnicima? Neće ih moći koristiti čak ni u zbornici

Nastavnici dobivaju sustav koji će ispravljati ispite: ‘Nema potrebe za većim koeficijentima’

Poslovi tajnika i računovođa u školama od iduće godine se ukidaju: Sve će raditi vanjski suradnici