Pretraga

Važan dan za tisuće maturanata: Kreću prijave ispita, ovo su važne upute i datumi za kandidate

A- A+

Ove srijede točno u podne započinju prijave ispita državne mature za sve učenike i druge kandidate koji planiraju izaći na ljetni rok. Prijave će trajati do sredine veljače, nakon čega će maturanti ispite moći prijavljivati samo uz opravdane razloge.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Prijave ispita državne mature za ljetni rok u školskoj godini 2021./2022. počinju 1. prosinca u 12.00 sati, a završavaju 15. veljače 2022. godine u 12.00 sati. Prijave ispita vrše se putem sustava Postani student.

Kako se prijaviti u sustav?

Važno je naglasiti kako su prijave u sustav različite za pojedine kategorije pristupnika te je važno dobro proučiti upute za prijavitelje koje se nalaze u dokumentu ispod teksta. Prilikom prve prijave u sustav kandidati moraju pozorno pročitati i prihvatiti Opće uvjete prijava ispita državne mature i studijskih programa pri prvoj prijavi.

Kada je riječ o učenicima koji ove godine završavaju četvrte i pete razrede srednjih škola i koji su većinski pristupnici maturi, oni se u suprijavljuju se u sustav svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom) koje im dodjeljuje administrator imenika u školi.

– Kada se učenik prvi put prijavi u sustav na mrežnoj stranici Postani student sa svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom), treba ispravno prema uputama upisati broj svojega mobilnog telefona na koji želi SMS-om primiti PIN i TAN. PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu. Ako učenik ne posjeduje mobilni telefon, može u dogovoru zatražiti slanje PIN-a i TAN-a ispitnomu koordinatoru. Učenicima se preporučuje da ispravnost TAN-a što prije provjere nakon prijave u sustav pod poveznicom Moji podatci / Osnovni podatci, piše u uputama za ovogdišnje maturante.

Što ako izgubite podatke za prijavu?

Ako je korisnička oznaka izgubljena ili sustav više puta javlja grešku, učenici se trebaju obratiti administratoru imenika u školi, nakon čega dobivaju novu korisničku oznaku, odnosno lozinku.

– Ako izgubi PIN ili TAN, učenik može zatražiti njihovo ponovno izdavanje slanjem SMS-a sadržaja OPET na broj 666 555 isključivo s broja mobilnoga telefona koji je upisan u sustav. Ako je s korisničkom oznakom, lozinkom i PIN-om sve u redu, a učenik i dalje ima poteškoća s prijavom na mrežnu stranicu www.postani-student.hr, potrebno je problem prijaviti na e-adresu [email protected] ili telefonom na broj 01 4501 899, piše u uputama NCVVO-a.

U njima se naglašava i kako pri prvo uspješnoj prijavi u sustav učenici su dužni prihvatiti i TAN-om potvrditi Opće uvjete prijave ispita državne mature i studijskih programa. Učenicima koji to ne učine neće biti omogućene prijave
ispita državne mature niti prijave studijskih programa.

Tablica u nastavku prikazuje važne datume ovogodišnjeg ljetnog roka. Kalendar ispita državne mature možete pronaći na linku, dok se ovdje nalaze rokovi vezani uz upise na fakultete.

Ispod možete vidjeti upute za sve vrste pristupnika koji mogu izaći na ljetni rok mature. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Upute za učenike koji u školskoj godini 2021./2022. završavaju 4./5. razred u Republici Hrvatskoj

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [260.21 KB]

Upute za kandidate koji su srednje obrazovanje završili od 2010. do 2021. godine

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [261.01 KB]

Upute za kandidate koji su strani državljani, koji su srednje obrazovanje završili prije 2010. godine i koji srednje obrazovanje završavaju u inozemstvu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [267.76 KB]

Upute za kandidate koji srednje obrazovanje završavaju u ustanovama za obrazovanje odraslih

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [338.30 KB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. možete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.