Pretraga

Važan dan za tisuće maturanata: Krenule prijave na fakultete, ovo morate znati

A- A+

Ove srijede je otvoren rok za prijave studijskih programa u sustavu Postani student za maturante kao i ostale kandidate koji žele upisati fakultet u 2023. Studije je moguće prijavljivati do dana objave konačnih rezultata mature, što je ove godine 19. srpnja. No maturanti trebaju biti oprezni jer visoka učilišta mogu odrediti i raniji rok prijave.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Važan je dan za maturante diljem Hrvatske – ove srijede u 9 sati započele su prijave studijskih programa u sustavu Postani student. Uz svaki studij navedeni su i uvjeti upisa odnosno podaci o tome koje ispite maturanti moraju polagati na maturi da bi mogli upisati studij i trebaju li proći kroz dodatnu provjeru. Navedeno je i na kojim posebnim postignućima mogu prikupiti dodatne bodove za upis.

Poredak studija je ključan

Prilikom prijave studija maturanti moraju voditi računa o tome da je studij koji najviše žele upisati na vrhu liste.

– Svaki kandidat može prijaviti do 10 studijskih programa. Postavljeni redoslijed prioriteta studijskih programa iznimno je važan. Kandidat može ostvariti pravo upisa samo na jedan studijski program, a to je onaj studijski program pored kojega će pisati DA, pojašnjeno je na stranicama Središnjeg prijavnog ureda, Studij.hr.

Možete birati jednopredmetne i dvopredmetne studije

Prilikom prijave maturanti mogu odabrati jednopredmetne studijske programe i dvopredmetne studijske programe. Kod dvopredmetnih je potrebno prijaviti najmanje dva dvopredmetna kompatibilna studijska programa kako biste konkurirali za upis.

– U slučaju prijave dvopredmetnih studija možeš prijaviti neograničen broj na istom visokom učilištu i to će se računati kao jedan prijavljeni studijski program. Izuzetak su dvopredmetni studijski programi s unaprijed određenim fiksnim kombinacijama kada se svaka takva kombinacija broji kao jedan jednopredmetni studij. Kandidati koji prijavljuju dvopredmetne studije moraju ostvariti pravo upisa na dva kompatibilna studija istog visokog učilišta. Ako takav kandidat, u skladu s ostvarenim bodovima, ostvaruje pravo upisa na više kombinacija studija, zadržat će se ona kombinacija kod koje je suma prioriteta studija manja. Kod dvopredmetnih studija valja imati na umu da kandidat ostaje na rang-listi unutar upisne kvote samo ako se nalazi unutar upisne kvote i na drugom kompatibilnom dvopredmetnom studiju, tj. na studiju koji se može studirati u kombinaciji s prvim, pojašnjeno je na stranici Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda.

Treba imati na umu i da se prijavom studija maturantima automatski prijavljuju i ispiti mature čije polaganje ti studiji zahtijevaju na upisima. Primjerice, ako studij uvjetuje polaganje Matematike na višoj razini, a prijavili ste osnovnu, automatski će vam se prijaviti viša.

Prijave studija do 19. srpnja u 13:59

Prijave studijskih programa traju, u pravilu, do objave konačnih rezultata mature. Konkretno, ove godine maturanti i drugi kandidati za upise fakultete mogu prijavljivati do 19. srpnja 2023. u 13:59. Do tada traje i promjena liste prioriteta te je moguće brisati studije s popisa. No, visoka učilišta mogu odrediti i ranije rokove prijave, što je obično slučaj s onima koji provode dodatne provjere odnosno prijemne ispite. Zato je bitno redovito pratiti objave na web stranicama fakulteta koje želite upisati.

Od drugih važnih datuma treba istaknuti da će objava orijentacijskih lista biti 28. travnja u 9 sati. Privremene rang-liste za upise na studijske programe bit će objavljene 12. srpnja u 14 sati, a konačne rang-liste za upis na studijske programe izlaze 19. srpnja iza 15 sati. Od 20. srpnja pa nadalje visoka učilišta provodit će upise. Sve datume važne za kandidate koji u 2023. upisuju studij možete detaljno proučiti ovdje.

Podsjetimo, do 15. veljače traju redovne prijave ispita državne mature, nakon čega počinje teći rok za naknadnu prijavu, ali njega je moguće koristiti samo uz opravdani razlog, npr. bolest za vrijeme redovnog roka prijava. Prvi ispiti mature pišu se već na kraju svibnja, točnije 31. svibnja, a taj ljetni rok otvaraju ispiti materinskih jezika nacionalnih manjina. kalendar ispita mature nalazi se na poveznici.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr