Pretraga

Važan dan za tisuće srednjoškolaca: Počinju prijave ispita mature, doznajte koji su najvažniji datumi

A- A+

Za nešto manje od trideset tisuća srednjoškolaca danas je važan dan – u podne započinju prijave ispita državne mature. Tu radnju maturanti mogu obaviti do sredine veljače, a nakon toga prijave su moguće samo uz opravdane razloge.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Kao i prethodnih godina, i ovog 1. prosinca započinju prijave ispita državne mature.

Učenici koji u ovoj školskoj godini završavaju četvrte i pete razrede u Hrvatskoj prijavljuju se u sustav svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom), koje dobivaju u školama. Kod prve prijave na mrežnoj stranici www.postani-student.hr potrebno je upisati broj mobilnog telefona na koji maturant želi SMS-porukom primiti PIN i TAN. PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu.

Rok za prijavu ispita je ograničen i tu radnju maturanti mogu obaviti sve do 15. veljače 2021. godine, stoji u trenutno važećem kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Nakon tog datuma ispiti će se moći prijavljivati samo uz opravdane razloge.

Izdvojeni članak

Kalendar državne mature u školskoj godini 2020./2021.

Prema pravilniku o polaganju državne, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti:  teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi. Rok za naknadnu prijavu i odjavu ispita je od 15. veljače do 2. svibnja 2021. Maturanti također moraju imati na umu kako trebaju prijaviti samo ispite koje planiraju pisati, jer u slučaju neopravdanog izostanka s ispita plaćaju troškove njegova polaganja.

Prijave studijskih programa započet će 1. veljače, a prvi ispit maturanti pišu 1. lipnja, ako se kalendar u međuvremenu ne promijeni zbog epidemije. Zadnji ispit trebao bi se pisati 25. lipnja, privremeni rezultati mature stižu 13. srpnja, a konačni 20. srpnja 2021. Trenutno važeći raspored pisanja ispita nalazi se OVDJE.

Važni datumi mature 2020./2021.:

U nastavku možete proučiti upute za prijavu, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.63 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.