Pretraga

Zašto neka veleučilišta upisuju studente izvan sustava Postani student i ne boduju državnu maturu?

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu preko Središnjeg prijavnog ureda, odnosno sustava Postani student, u sljedećoj akademskoj godini planira upisati 475 studenata, a izvan sustava njih čak 640. Takva praksa provodi se na još par veleučilišta koji dio izvanrednih studenata upisuju izvan sustava i pritom vrednuju samo ocjene iz srednje škole, a ne rezultate državne mature. Razgovarali smo s prodekanom Tehničkog veleučilišta Zagreb gdje studente upisuju samo preko sustava jer kažu da za nešto drugo nema razloga. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđuju da se za takvo rješenje veleučilišta odlučuju zbog osoba koje studiraju uz rad.

upis izvan sustava postani student

Upisi izvan sustava Postani student – Zdravstveno veleučilište Zagreb (gore) i Veleučilište Bjelovar (dolje) | foto: stranice veleučilišta, srednja.hr

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu nedavno je objavilo kvote za upis u sljedećoj akademskoj godini, a posebno su odvojeni oni koji se upisuju preko Središnjeg prijavnog ureda, odnosno sustava Postani student i oni koji se upisuju izvan sustava. Tako Zdravstveno veleučilište preko sustava ima mjesta za 475 studenata, a izvan njega za njih 640.

Bodovanje za studente izvan sustava Postani student ne sadrži rezultate državne mature

Kako je objašnjeno na njihovim internetskim stranicama, izvan sustava moguće se upisati samo u izvanredne studije, dok se preko Postani student mogu upisati i redovni i izvanredni studiji. Jedini studijski smjer koji je moguće upisati isključivo putem Postani student, a ne izvan njega, jest studij sanitarnog inženjerstva.

Tako maturanti koji žele upisati njihove studije izvan sustava Postani student moraju imati završenu srednju školu i položenu državnu maturu osnovne razine. Primjerice, za studij sestrinstva treba imati završenu srednju medicinsku školu ili onu za primalje, dok za studij medicinske laboratorijske dijagnostike treba završiti srednju školu za zdravstveno laboratorijskog tehničara. Za ostale smjerove uz maturu treba završiti srednju školu od najmanje četiri godine.

Nadalje, bodovanje za upis razlikuje se za studente koji se upisuju unutar ili izvan sustava. Za one preko Postani student dobar dio bodovanja donose rezultati državne mature. Tako za studij sestrinstva preko Postani student boduju se 30 posto ocjene iz srednje škole, 25 posto matura Hrvatskog, 20 posto osnovna razina Matematike i 15 posto osnovna razina stranog jezika. Za neke smjerove dodatno se boduje i izborni predmet Biologije, Kemije ili Psihologije na maturi, a dodatne bodove donose postignuća na natjecanjima.

No, sami rezultati državne mature ne boduju se za studente izvan sustava Postani student. Dovoljno je samo položiti državnu maturu ocjenama dovoljan (2) jer je to uvjet, ali ona ne donosi nikakve dodatne bodove. Tako se za studij sestrinstva izvan sustava boduje 55 posto opći uspjeh u svim razredima državne mature i ocjene na završnom ispitu – završnom radu, a 45 posto donose ocjene iz Zdravstvene njege u svim razredima srednje škole i ocjene iz Anatomije i fiziologije. Slični je princip i za druge smjerove.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu dobiva novi fakultet? Popularno veleučilište pokrenulo postupak preustroja

Iz Zdravstvenog veleučilišta kažu da im je cilj omogućiti nastavak obrazovanja osobama koje su zaposlene u zdravstvu

Dakle, da bi maturant upisao neke njihove studije izvan sustava mora završiti određenu srednju školu i položiti državnu maturu minimalnom ocjenom jer se rezultati na državnoj maturi u ovakvom upisu ne boduju. Tako primjerice netko tko je završio srednju medicinsku školu i želi studirati izvanredno studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu može pokušati upisati studij preko sustava Postani student, a ako mu to ne uspije zbog loših rezultata na maturi ostaje mu mogućnost upisati studij izvan sustava gdje se boduju samo ocjene iz srednje škole.

Oko upisivanja unutar i izvan sustava obratili smo se i samom Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Kazali su nam da su njihove upisne kvote usklađene s potrebama tržišta rada i mogućnostima organizacije nastave, a sve u cilju omogućavanja nastavka obrazovanja osobama koje su zaposlene prvenstveno u sustavu zdravstva. Naime, oni koji upisuju izvanredne studije usput obično i rade.

– Uvjete za upis na studije Zdravstvenog veleučilišta donosi Vijeće Zdravstvenog veleučilišta na prijedlog Vijeća studija sukladno Statutu. Uvjeti za pojedini studijski program usklađeni su s nastavkom obrazovanja, tako je na primjer jedan od uvjeta za upis na izvanredni studij sestrinstva izvan SPU (Središnjeg prijavnog ureda koji provodi upise, op.a.) prethodno završena srednja škola za medicinske sestre ili primalje, potvrdili su s Zdravstvenog veleučilišta.

Napomenuli su i da sukladno Zakonu o visokom obrazovanju osobe koje su prije 2010. godine bez položene državne mature završili srednjoškolski program od najmanje četiri godine mogu upisati studij sukladno uvjetima propisanim općim aktom visokog učilišta. Kod njih se takvi studenti upisuju izvan sustava Postani student, a boduju im se ocjene iz srednje škole.

Izdvojeni članak
maturant nervozan

Bliže se upisi na faks, a vi još uvijek ne znate želite li uopće išta upisati? Ovo je tekst za vas

Neka veleučilišta izvan sustava obično upisuju samo one koji su školovanje završili prije uvođenja Bolonje

No, ovakvu praksu ne provodi samo Zdravstveno veleučilište u Zagrebu. Za prošlu akademsku godinu Veleučilište Virovitica isto je studente izvanrednih studija upisivalo kroz svoj poseban razredbeni postupak – putem pošte ili osobno u referadi. Bodovale su se ocjene iz srednje škole i intervju, s napomenom da intervjua neće biti u slučaju manjeg broja prijava od upisne kvote.

Veleučilište u Bjelovaru objavilo je da u narednoj akademskoj godini preko svog razredbenog postupka planira upisati 30 studenata na izvanrednom studij sestrinstva i pet na izvanredni studij mehatronike. Za te studente također se ne vrednuje državna matura, već ocjene iz srednje škole. Usporedbe radi, Veleučilište u Bjelovaru preko sustava Postani student na sestrinstvo redovito i izvanredno planira upisati 100 studenata, a na računarstvo 55. Za studij mehatronike predviđeno je 30 redovitih studenata te taj studij nije moguće upisati izvan sustava.

Pretragom upisa drugih veleučilišta zamijetili smo da neka veleučilišta izvan sustava obično upisuju samo one koji su školovanje završili prije 2010. godine i uvođenja Bolonje. Tako Veleučilište u Velikoj Gorici, stoji na njihovim internetskim stranicama, razredbeni postupak izravno na Veleučilištu provodi za pristupnike koji su položili državnu maturu i pristupnike koji nemaju položenu državnu maturu, a četverogodišnji srednjoškolski program su završili prije 2010. godine. Isto je i s Veleučilištem u Rijeci.

Izdvojeni članak
ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Bez državne mature možete upisati online studij na hrvatskom u susjedstvu: Tako studira oko 800 Hrvata

‘Kao razlog takvom načinu upisa obično navode da se radi o osobama koje su već u radnom odnosu’

No, na stranicama Tehničkog veleučilišta Zagreb (TVZ) pak jasno stoji da se studenti upisuju isključivo putem Nacionalnog sustava za upis na visoka učilišta. Njihov prodekan za nastavu i studente Davor Cafuta rekao nam je da oni imaju redovite i izvanredne studije i na prijediplomskoj i diplomskoj razini. Na naš upit zašto ne upisuju studente izvan sustava odgovorio je da za to nema razloga.

– Takvi studenti se mogu prijaviti preko središnjeg ureda i doći na listu. Zadnji puta smo radili takav dodatni upis prije četiri godine i tada smo imali problema jer moramo očuvati zadanu kvotu. Takav dodatni upis može onda ići tek kada završi regularni jesenski rok. Tada već imamo upis više godine i upis prijelaznika, pa onda zbog tih nekoliko praznih mjesta koji su nastali jer netko nije došao na upise jednostavno je prekomplicirano provoditi cijelu proceduru, pojasnio je Cafuta.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su nam da sva visoka učilišta, pa tako i veleučilišta, samostalno određuju upisne kvote u skladu sa studijskim programom, kapacitetima i potrebama tržišta rada. Naveli su i da veći broj visokih učilišta određeni broj isključivo izvanrednih studenata upisuju izvan Nacionalnog informacijskog sustava.

– Kao razlog takvom načinu upisa obično navode da se radi o osobama koje su već u radnom odnosu te studiraju uz rad bilo u svrhu završetka ranije započetog studija ili daljnjeg profesionalnog razvoja. I na takav način upisani studenti trebaju imati položenu državnu maturu, zaključili su iz Ministarstva.