Pretraga

Kakav apsurd: Upute za strane kandidate u Postani student su na hrvatskom jeziku

A- A+

Gotovo svaki fakultet u Hrvatskoj predviđa upisnu kvotu za strane studente, no nije tajna da s njihovim privlačenjem imaju poteškoća. Isto kao i domaći studenti strani studije za upis prijavljuju putem sustava Postani student. I već ovdje nailaze na prepreku. Sustav je, naime, potpuno neprilagođen stranim kandidatima – sve upute za prijavu isključivo su na Hrvatskom jeziku.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prema podacima koje je potkraj 2023. objavila Agencija za mobilnost, izvješćujući o temi privlačenja stranih studenta u Hrvatskoj, od 2017. do 2023. godine ukupna studentska populacija smanjila za 10 posto, odnosno imamo 10.000 studenata manje. To nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na demografsko stanje u državi i sve manji broj učenika u školama.

To, uz činjenicu da naša sveučilišta u području internacionalizacije na rang-listama svjetskih sveučilišta ne stoje idealno, stavlja fokus na privlačenje stranih studenata i pokretanje studija na stranim jezicima.

Upute za strane studente –  na hrvatskom

Fakulteti već sada imaju posebne kvote za strane studente, a oni koji žele upisati studij prijavljuju ga kao i domaći, putem sustava Postani student. I već na tom, prvom koraku, nailaze na prepreku – sve upute u sustavu ispisane su na hrvatskom jeziku.

Ako se kojim slučajem strani maturanti požele registrirati, nakon što otvore stranicu dostupna im je opcija ‘Prijavi se’. Klikom na nju otvara se obrazac za prijavu ispod kojeg je, opet na hrvatskom, poveznica za strance – ‘Završavam ili sam završio/la srednje obrazovanje izvan RH i želim se registrirati’. Otvaranjem te poveznice otvara se obrazac s uputama opet na hrvatskom jeziku. Ni to nije sve, iznad obrasca, u žutom okviru postoji poveznica na detaljne korisničke upute za registraciju. Datiraju iz 2017., raspisane su na 11 stranica i, pogađate, isključivo na hrvatskom jeziku.

postani student

Postani student/screenshot

Upute na engleskom nalaze se na drugoj web stranici

Malo koji hrvatski maturant, a kamoli strani, znat će da postoji i zasebna web stranica s uputama za upise na fakultete, Studij.hr. Ondje je moguće odabrati verziju stranice na engleskom jeziku i upute za prijavu studija na engleskom. Pomalo apsurdno, ondje se nalazi prijevod rubrika koje strani studenti moraju popuniti u sustavu Postani student. Suma sumarum, ako strani student želi doznati koji se podaci od njega traže u sustavu Postani student, mora otići na skroz drugu web stranicu Studij.hr i ondje pronaći tumačenja na engleskom.

upute za strane studente

Studij.hr/screenshot

Oko tisuću stranih studenata, koji nisu iz BiH, prijavljuje studij preko Postani student

Sustav Postani student nastao je 2009./2010. godine, kada se uvodila državna matura. Upisi u prvu godinu studija u nadležnosti su Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koju smo i pitali zašto za strane studente ne postoji opcija prebacivanja stranice Postani student na engleski jezik.

U uvodu svog odgovora navode kako je on te 2009./10. primarno izrađen za hrvatske maturante s ciljem da im se olakša prijava na visoka učilišta. Upućuju nas na poviše spomenute materijale na Studij.hr.

– Prepoznavši, međutim, važnost internacionalizacije visokog obrazovanja i privlačenja stranih studenata u Republiku Hrvatsku, Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje je, u okviru svojih mogućnosti i ovlasti, na mrežnoj stranici Studij.hr objavio materijale koji omogućuju studentima engleskog govornog područja pristup mrežnoj stranici Postani student, ističu iz AZVO-a.

Broj stranih studenata koji putem Postani student prijavljuju studije, ne uključujući državljane Bosne i Hercegovine koji razumiju hrvatski jezik, nije zanemariv. Iz AZOO-a nam na naš upit odgovaraju kako je takvih prosječno tisuću godišnje.

Na kraju ih pitamo i planiraju li se neke izmjene u sustavu Postani student kako bi stranica bila dostupna i na engleskom jeziku. Podsjećaju da je 2016. izrađen sustav prijava diplomskih studija koji ima inačicu na engleskom.

– Kako je u tijeku projekt skraćenice CISOO, u kojem je i Agencija partner, cilj je, zahvaljujući projektu, izraditi sustav koji će biti dvojezičan, ističu iz AZOO-a.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.