Pretraga

[Video] Maturu iz Fizike za izborni ispit bira najviše ljudi, evo što očekivati

A- A+

U sklopu serijala ‘U centru mature’ kojeg radimo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, razgovarali smo s Hrvojem Mladinićem, načelnikom informacijsko-računalnog odjela. Tema razgovora bila je matura iz Fizike, a osim što smo razgovarali o provedbi samog ispita, Hrvoje je riješio i nekoliko zadataka te objasnio kako se oni boduju.

Fizika je popularna među maturantima, a to je važan izborni ispit jer ga bira najveći broj pristunika (oko 8.000). Kako je rekao naš gost, vjerojatno ga mnogi biraju jer je jedan od uvjeta za upis na tehničkim fakultetima.

– Ima onih koji vole fiziku, pa polažu ispit iako im to fakultet ne traži, a ima i onih koji polažu jer im fakultet to traži. Od strukovnih smjerova najveći postotak pristupnika dolazi iz elektrotehničke škole. Nakon njih slijedi strojarstvo, pa graditeljstvo, geodezija i građevinski materijali. Imamo i u zdravstvu visoki postotak pristupnika… Što se tiče gimnazijskih programa daleko najveći postotak gimnazijalaca dolazi iz općih gimnazija, komentirao je Hrvoje.

Izdvojeni članak
bilježnica iz fizike

[Matura ’20] Lani na Fizici dominirale jedinice: Provjerite što vas očekuje i kako se pripremiti za taj ispit

Ispit se piše 180 minuta, a naš gost objasnio je kako točno izgleda ispit i što maturanti na njemu mogu očekivati. Dodao je da bi pristupnici trebali proučiti ispitni katalog iz Fizike. Više o ispitnom katalogu možete čitati ovdje.

Prošle godine prag za ocjenu dovoljan bio je 30 posto, a za odličan 85 posto, rekao nam je Hrvoje, a više o najčešćim ocjenama možete poslušati u podcastu. Usporedio je i ocjene gimnazijalaca i strukovnjaka na maturi iz Fizike.

Govorio je i o tome kako bi se trebalo pripremati za maturu iz Fizike.

Hrvoje je u našem podcastu rješavao i zadatke iz Fizike, a sve to možete vidjeti u podcastu. Za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

Copy link
Powered by Social Snap