Pretraga

[Matura ’20] Lani na Fizici dominirale jedinice: Provjerite što vas očekuje i kako se pripremiti za taj ispit

A- A+

Prošle školske godine na ispitu državne mature iz Fizike dominirale su jedinice, a na jesenskom roku taj je predmet palo preko 75% onih koji su ispitu pristupili. Fizika je već nekoliko godina zaredim  izborni predmet s najvišim brojem prijava, a ovogodišnji katalog za taj ispit već je objavljen. U njemu je detaljno opisana sama struktura ispita, kao i ono što pristupnici trebaju usvojiti da bi uspješno riješili ispit.

foto: pixabay

Kako stoji u ispitnom katalogu, ovim se ispitom dostignuta razina znanja i kompetencija u području mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike.

Struktura ispita

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

U odnosu na prethodnu godinu, ispitni katalog za Fiziku nije doživio niti jednu preinaku. To bi značilo da će ispit iz Fizike na državnoj maturi i ove godine sadržavati ukupno 37 zadataka, a za njihovo rješavanje pristupnici će imati maksimalno 180 minuta.

Najviše zadataka dolazi s područja mehanike i elektromagnetizma. Pitanja s tog područja čine i najveći bodovni udio, zajedno 50%, a ukupan broj bodova kojeg pristupnici mogu ostvariti na Fizici je 60 bodova.

Sam ispit sastoji se od dvije ispitne cjeline – prva sadržava zadatke zatvorenoga tipa i njih je 25, a druga se sastoji od zadataka otvorenog tipa kakvih je ukupno 12. Svaki točno označen odgovor u prvoj ispitnoj cjelini donosi jedan bod, a njenim uspješnim rješavanjem pristupnik može ostvariti maksimalno 25 bodova. Uspješnim rješavanjem druge ispitne cjeline pristupnik može ostvariti maksimalno 35 bodova, a važno je naglasiti da točan brojčani rezultat bez postupka ili uz fizikalno pogrešan postupak neće donositi bodove. Opširne opise onoga što se za Fiziku treba naučiti možete pronaći u tablicama ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu teksta, od 14. stranice, u stupcu ‘Što sve podrazumijeva ovaj obrazovni ishod?’.

Priprema za ispit

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Trebam li proći esej da bih prošao ispit? Evo što vas očekuje na maturi iz Engleskog

Prema ispitnom katalogu NCVVO-a, literatura za pripremu ispita iz Fizike su svi udžbenici propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će pomoći pristupniku da uspješno riješi zadatke u ispitu, savjetuje se u ispitnom katalogu.

Svima koji odaberu ovaj predmet na maturi dodatan je savjet za pripremu da dobro prouče područja ispitivanja, primjere zadataka te se pripremaju, između ostaloga, rješavajući provedene ispite.

U samom ispitnom katalogu nalazi se i popis pokusa koji bi se na nastavi trebali izvoditi kao vježba za maturu, ali važno je naglasiti da se samo poznavanje pokusa neće se provjeravati na ispitu. Ipak, iz NCVVO-a naglašavaju da će se u pojedinim zadatcima provjeravati kompetencije koje se stječu eksperimentalnim radom, npr. obrada i tumačenje rezultata mjerenja, razumijevanje značenja pogreške mjerenja, kontrola varijabla.

Dozvoljeni i nedozvoljeni kalkulatori na Fizici

Tijekom ispita dopušteno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje smije imati:
– eksponencijalnu funkciju (tipka 10x)
– logaritamsku funkciju (tipka log x)
– trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan).
Džepno računalo ne smije imati mogućnost:
– bežičnoga povezivanja s drugim uređajem
– upotrebe memorijske kartice
– simboličkoga računanja – programiranja
– grafičkoga rješavanja (npr., u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH)
– deriviranja i integriranja.

Iskustva prošlogodišnjih maturanata

Oko težine prošlogodišnje ispita maturanti su nakon pisanja imali podijeljeno mišljenje – jednima je bio težak, drugima, pak – prejednostavan.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Doznajte kako će izgledati ispit iz Matematike: Ispituje se znanje u četiri područja

– Nije bilo teško, očekivala sam da će biti teže. Pripremala sam se, naravno, a i tijekom srednje škole smo kontinuirano radili. Intenzivnije sam radila prije mature, a neki skoro ni nisu pa im je bilo lagano. Nije bilo problematičnih zadataka, poput prošlogodišnjeg s bananom. No, poslije ispita svi su spominjali zadnji zadatak vezan uz valnu duljinu elektrona koji nas je pomalo zbunio, prepričala nam je nakon ispita sada već bivša maturantica Tea.

Njen vršnjak Jakov nije dijelio takvo mišljenje.

– Fizika je bila užasna, po mom mišljenju jako teška. Stvarno ne znam koju ocjenu očekivati, pucao sam na čvrstu trojku, ali sad se iskreno molim da bude pozitivno. Iskreno, sad se ne mogu nijednog zadatka sjetiti, no jedan s računanjem naboja kapljice ulja bio je užas, kazao nam je Jakov.

Već smo spomenuli kako je najčešća ocjena na Fizici bila jedinica, a na jesenskom roku taj je predmet palo 75% pristupnika koji su mu pristupili. Prag prolaznosti za dvojku iznosio je 30%, a bodovne pragove ostalih ocjena možete doznati ovdje.

Za bolju pripremu, na ovoj poveznici možete riješiti kvizove s pitanjima koja su se pojavljivala prethodnih godina na ispitima iz Fizike, a u dokumentu koji slijedi detaljnije proučite ovogodišnji ispitni katalog i ono što vas očekuje. Ako vam katalog nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.33 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.