Pretraga

Video: Počele su prijave ispita državne mature, ovo su važni datumi i upute koje trebate slijediti

A- A+

Došao je i taj dan – ovog petka u sustavu Postani student započele su prijave ispita državne mature za prvi rok 2023./24. Učenici prijavljuju tri obvezna ispita, a uz njih mogu prijaviti i još maksimalno pet izbornih. Prijave ispita mature u redovitom roku traju do sredine veljače, a učenicima koji su ove godine maturanti za prvu prijavu potreban je elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr.

maturant

Foto: Duje Kovačević; Ramona Šćuric/srednja.hr

Točno u podne ovoga petka započele su prijave ispita državne mature za prvi rok u školskoj godini 2023./24. Maturanti i ostali pristupnici koji planiraju pisati maturu nadolazećeg ljeta ispite u redovitom roku mogu prijavljivati sve do 15. veljače u 12 sati, a ta se radnja obavlja u sustavu Postani student.

Ove datume trebate zapamtiti

Nakon tog datuma, pa sve do 4. svibnja u 23:59, trajat će naknadna prijava ispita državne mature. No u tom se roku ispiti mogu prijaviti samo uz opravdane razloge, primjerice ako ste za vrijeme redovitog roka prijave bili teže bolesni ili ste u obitelji imali smrtni slučaj. Verifikacija osobnih podataka i ocjena u sustavu Postani student također započinje danas, a traje do 30. svibnja 2024. godine. Treba naglasiti da prijave studijskih programa još uvijek nisu započele, maturanti  i drugi kandidati koji žele upisati fakultet iduće godine fakultete će moći prijavljivati tek od početka veljače.

Nastava za maturante traje do 24. svibnja, a prvi ispitni rok državne mature u 2024. započet će, prema kalendaru NCVVO-a, 4. lipnja ispitima iz Francuskog i Španjolskog jezika. Od obveznih ispita koje piše najviše maturanata prvi je na rasporedu Engleski jezik – i osnovna i viša razina polažu se isti dan, 10. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja 2024., a dan kasnije polaže se esej iz Hrvatskog. Zadnji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz Matematike – obje razine pisat će se 27. lipnja. Sve važne datume za pristupnike mature možete proučiti i u našem videu u nastavku:

Kako se prijaviti u sustav Postani student?

Uz obavijest o početku prijava ispita državne mature objavljene su i detaljne upute za sve vrste kandidata koji mogu izaći na državnu maturu – učenike u redovitom sustavu obrazovanja, pristupnike koji su srednju školu završili ranijih godina, one koji su strani državljani ili su školu završili prije 2010. te pristupnike koji se školuju u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Kada je riječ o najbrojnijoj skupini kandidata koji izlaze na maturu, učenicima koji ove godine završavaju srednju školu, oni se u sustav Postani student  prijavljuju svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom) koje im dodjeljuje administrator imenika u školi.

Nakon prve prijave u Postani student potrebno je prema uputama unijeti svoj broj mobitela na koji ćete SMS-om primiti PIN i TAN. PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu. Preporuka je i da ispravnost TAN-a provjerite što prije, nakon prijave u sustav, pod poveznicom Moji podatci / Osnovni podatci. Prilikom prve uspješne prijave u sustav učenici su dužni prihvatiti i TAN-om potvrditi opće uvjete prijave ispita državne mature i studijskih programa.

– Kako bi učenici zadovoljili sve uvjete i ostvarili pravo pisanja prijavljenih ispita državne mature, trebaju u propisanim rokovima prijaviti ispite i izvršiti ostale obveze o kojima će ih obavijestiti ispitni koordinator u školi. Za sve informacije o rokovima i obvezama u svezi prijave ispita državne mature učenik se treba javiti ispitnom koordinatoru u školi, napominju iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Jesu li kratki sadržaji dovoljni da se položi esej na maturi? ‘Tko ima u sebi tu vještinu, moguće je’

Ako izgubite podatke, postoji rješenje

A što ako izgubite svoje korisničke podatke ili vam sustav uporno javlja da ste unijeli pogrešne? U tom se slučaju morate obratiti administratoru imenika u školi te će vam biti dodijeljena nova korisnička oznaka i/ili lozinka. Ako, pak, izgubite PIN ili TAN, možete zatražiti njihovo ponovno izdavanje slanjem
SMS-poruke sadržaja OPET na broj 666 555 isključivo s broja mobilnoga telefona koji je upisan u sustav. U krajnjoj liniji, ako je i s korisničkom oznakom, lozinkom i PIN-om sve uredu, ali vi i dalje imate teškoće s prijavom u sustav, problem morate prijaviti na e-adresu [email protected] ili telefonom na broj 01/4501 899.

Upute za ovu i sve ostale kategorije kandidata koji mogu pisati maturu u idućoj godini možete detaljno proučiti i u dokumentima u nastavku. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Upute za učenike u redovitom sustavu obrazovanja

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Upute za pristupnike koji su redovito srednje obrazovanje završili prije ove školske godine

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Upute za pristupnike koji su strani državljani, završavaju obrazovanje u inozemstvu ili su srednje obrazovanje završili u RH prije 2010. godine

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Upute za pristupnike koji srednje obrazovanje završavaju u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako se pripremati za ispite i što vam još može biti korisno u praćenju novosti o maturi?

Ako ste tijekom srednje redovito učili, za maturu ćete zapravo samo morati ponoviti gradivo. Ako niste, bilo bi dobro da se uskoro primite učenja. U koju god skupinu učenika da ulazite, prije svega bi bilo dobro da detaljno proučite ispitne kataloge za predmete koje polažete, a koje je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio.

Na srednja.hr u rubrici Matura objavljujemo i kratke sažetke svakoga od njih, neki su već dostupni. Videe o tome što vas očekuje možete vidjeti na našem specijaliziranom Instagram profilu @drzavna.matura.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Osim posebnog profila na Instagramu, pokrenuli smo i novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., putem koje se možete povezati s vršnjacima i u kojoj ćete pronaći najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati, a pritom se i malo nasmijati, i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024.

Sve važne informacije o maturi možete doznati i putem našeg TikTok kanala @srednja_hr, gdje su važne informacije o ispitima i čitavom procesu mature također objavljene u obliku videa.

@srednja_hr Evo što trebate znati o maturi iz Matematike, više detalja u opisu profila. … #matematika #matura #matura2024 #maturanti #srednjahr #srednjaskola #škola #ispit #balkantiktok #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Nakon što ste proučili kataloge i ponovili gradivo, svoje znanje možete provjeriti i putem našeg sustava kvizovi.srednja.hr. Ondje se nalazi mnoštvo pitanja s ispita matura iz prijašnjih godina. Nakon brze i jednostavne registracije u sustav, potrebno je samo u tražilicu upisati pojam ‘državna matura’, nakon čega vam se otvaraju podteme s pitanjima po predmetima.