Pretraga

[Vodič za maturante] Izaberi jedan faks, sigurno ćeš pogriješiti

A- A+

‘Hajde, izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti.’ Sram vas bilo ako ne znate da je ovo rečenica vještice iz Huga, a otprilike se na to može svesti biranje faksa. Ili  ispita za maturu, kad smo već kod toga, ali rok za odjavu vam je već prošao, pa kakav god da ste nered napravili, gotovo vam je. Ostaje vam samo pokušati od tog nereda napraviti umjetničko djelo odabirom fakulteta.

Foto: facebook.com/dnevnadozaFFZG

U životu nisam vidjela fotku koja nešto točnije upisuje. Ako još ne znate što ćete, upišite Filozofski fakultet. Od toliko odsjeka i katedri, jednopredmetnih i dvopredmetnih kombinacija, pa na nešto ćete upasti.

Ako ne upadnete, upišite ekonomiju.

Okej, nazad na fotografiju. Kao da sam ja od svoje treće godine znala što rade diplomirani komparatisti. Ni sad ne znam, ako ćemo iskreno, a kada me pitaju što sam kad diplomiram, nasmijem se i u polušali kažem ‘komparativna književnica’. Ha-ha, the joke is on me.

Nema veze, imate još vremena da istražite kakve fakultete nudi Lijepa Naša.

Kako ćemo, lako ćemo

Ako niste znali, već mjesec dana možete prijavljivati studijske grupe. Ali bez žurbe, krajnji rok za to vam je 18. srpnja. Do tada mijenjajte popis, dodajite, brišite kako vam je volja. A ako ni 18. srpnja ne budete znali što zapravo želite, nemojte ni upisati faks. Možda se nagodinu sjetite.

Kao i sve vezano za maturu, fakultete ćete prijaviti na postani-student.hr pod ‘Moj odabir’. Omogućit će vam se pretraga svih studijskih grupa prema fakultetima, mjestu, ključnoj riječi, a možete si ih izlistati i sve pa se diviti hrvatskoj ponudi. Kao kada lutate između polica supermarketa i divite se šarenilu.

Izdvojeni članak

[Vodič za maturante] Još četiri menge i tamo ste

Složite si prioritete

Ne, ozbiljno, tom politikom prijavljujete studijske grupe na pojedinim fakultetima. Ono što stavite na prvo mjesto cijele liste, neka vam zbilja bude prvi fakultet koji želite upisati. Nemojte pod prvo stavljati Međimursko veleučilište u Čakovcu jer mislite da nećete upasti na Medicinski fakultet u Zagrebu.

Na kraju krajeva, fakultet koji je vama najviši na listi prijavljenih (dakle i najveći prioritet) jest onaj koji upisujete. Nakon objave rezultata ispita i rang-lista ne morate odjavljivati fakultete na koje niste upali, jer će vam pored faksa koji upisujete pisati jedno veliko ‘DA’. Odjavljujete fakultete i mijenjate popis eventualno ako ste se predomislili što se tiče vaših prioriteta ili u početku već niste prijavljivali grupe po željama, nego onako, ofrlje.

Također će vam pisati i koji ste u ukupnom poretku studenata koji su prijavili tu studijsku grupu. To će vam pisati čak i kod onih studijskih grupa pored kojih vam ne piše ovo masno ‘DA’ ali samo zato da okvirno vidite gdje biste se nalazili u slučaju da odlučite upisati taj faks. Ali upisno mjesto zauzimate samo na onom fakultetu na koji ste upali, a najviše ne rangiran po vašim prioritetima.

Što točno znače ti vaši prioriteti, nitko ne zna i nikoga nije briga. Novac, znatiželja, ljubav prema odabranom predmetu, bitno da su vaši odabiri.

Izdvojeni članak

[Vodič za maturante] Ali ja zbilja ne znam što upisati

To infinity and beyond!

Kako ne biste zbilja prijavili baš sve studijske grupe, ograničeni ste na njih 10. Lista od 10 fakulteta koje želite upisati nije niti preduga niti prekratka, kao savršena ženska suknja ili seminarski rad. Svatko bi trebao moći smjestiti svoje želje i zahtjeve u tih 10 studijskih grupa.

Osim, tu sad nastupaju studenti Filozofskih, osim ako upisujete dvopredmetni studij. Budući da vam logično za upis trebaju dva dvopredmetna studija, svi dvopredmetni studiji na jednom fakultetu se broje kao jedna studijska grupa. Dakle možete prijaviti apsolutno sve dvopredmetne studijske grupe na Filozofskom fakultetu, plus još devet jednopredmetnih ili studijske grupe s drugih fakulteta. Teško da ćete istovremeno prijaviti indologiju i stomatologiju, ali tko zna kakvi se wunderkindi kriju.

Jedino škakljivo s dvopredmetnim studijima jest određivanje prioriteta, ali i dalje ništa što se ne može riješiti srednjoškolskom matematikom. Osnovnom razinom.

Prosječni prioritet dvopredmetnog studija se određuje aritmetičkom sredinom. Dakle, ako ste upali na dvopredmetne studije prijavljene na 1. i 4. mjesto prioriteta, njihov prosječni prioritet jest (1+4)/2=2,5 i na tom mjestu se nalazi na vašoj listi. Ta kombinacija onda prednjači u odnosu na bilo koju studijsku grupu na vašoj listi prioriteta od 3. mjesta pa nadalje.

[Vodič za maturante] Izaberi jedan faks, sigurno ćeš pogriješiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap