Pretraga

[Vodič za maturante] Još četiri menge i tamo ste

A- A+

Posljednji trenutci su uvijek napeti. Bilo da odbrojavate sekunde do Nove godine, minute dok gledate tekmu ili godine do izlaska iz zatvora. Kada se radi o školskoj godini, vrijeme je ciklično. Red plakanja jer se mora krenuti, red depresije jer ste tek na pola puta, red sreće jer su uskoro praznici i onda ispočetka. Ako vas još nije udarilo u glavu, prešli ste polovicu posljednje školske godine. Jeste li svjesni?

Foto: Privatna arhiva

U mom je razredu postojala cura koja bi prvi dan škole došla s
papirom na kojem su nacrtane prazne kućice za svaki školski dan koji nas
čeka. Svaki dan bi jedan prekrižila i gledali bismo kako se broj
praznih kućica smanjuje, a prekriženih povećava. Identične situacije
svake godine: u rujnu smo ‘tek krenuli’, u siječnju počinje ‘još samo ovo polugodište’ i odjednom je svibanj, vi ste pijani na norijadi i matura vas čeka za četiri tjedna.

Prije nego dođete u tu situaciju, čestitam maturanti, točno četiri mjeseca ste udaljeni od završetka školske godine.

Ili po ženskom kalendaru, još četiri menge i ljeto je.

Ako niste, u kalendare upišite 17. svibnja 2016.

Izdvojeni članak

[Vodič za maturante] Psihičke pripreme za maturu

Fantastična četvorka

Četiri su strane svijeta. Četiri su glavne mjesečeve mijene. Četiri su godišnja doba. Četiri su fantastična superjunaka. Četiri su razreda u srednjoj školi. Četiri su mjeseca do kraja.

U ovom trenutku to možda zvuči puno, u četiri se mjeseca mnogo toga stigne dogoditi, ali sve one osobe koje vas uvjeravaju da će biti gotovo i prije nego se snađete su nažalost u pravu. Kada bih vam rekla da vrijeme leti, frend bi me ispravio i rekao da je vrijeme relativno i ne ide nikamo. Okej, whatever, ali svibanj samo što nije tu.

Posljednje runde

Ono u čemu se drugo polugodište razreda kada ste maturanti razlikuje od svih ostalih drugih polugodišta jest što je ovo polugodište shvaćeno kao potvrđivanje svega što ste u četiri godine napravili. Ako ste igrali Mortal Kombat, ovo je posljednja runda, a hoćete li vi zadati posljednji udarac školstvu dok se svi deru ‘Finish him!’ ili ćete dopustiti da vas četiri mjeseca iscijede do kraja, ovisi o prethodnim borbama.

To što se ovo shvaća kao potvrđivanje ocjena koje ste već dobili, ne znači da pod milim bogom ne morate ništa raditi.

Dvosjekli mač

Maturanti u školi su nešto kao nezavisna republika. Ne dira ih se, popušta im se, ako odete na kavu umjesto na biologiju to je u redu, kao da više nikoga apsolutno nije briga što ćete. Štoviše, otići ćete na kavu s profesorom, samo zato što možete. Vi ste svoju kaznu odgulili pošteno, posljednji mjeseci su pro forma. Mi smo se osjećali najmoćnije upravo u tom periodu. Ne mogu vjerovati da ću po drugi put u članku ovo reći, ali, ‘Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine!’

Sudbina baš ne pita.

Istovremeno, čekaju vas barem tri ispita tjedno, pa morate učiti, za pet mjeseci je matura, nakon nje upisi na faks i donošenje svih ostalih sudbonosnih odluka. Vjerojatno i spašavanje Zemlje od udara kometa, tko zna.

Bombardirat će vas ispitivanjima i esejima i maltretirati vas time što
će vas svako malo pitati jeste li konačno odlučili što želite sa svojim
životom. Kako da znam koji faks želim upisati kad sam jedva odlučila što želim jesti pod odmorom? I lakše se odlučiti između bureka i sendviča nego faksa i bauštele.

I svejedno ćete se najmanje fokusirati na školu.

Izdvojeni članak

[Vodič za maturante] Ali ja zbilja ne znam što upisati

Kako ćemo, lako ćemo

Ako ste se do sada stresirali, prestanite s tim.

Opet sam malo brala uspomene zabilježene u razrednoj grupi na fejsu i vidjela da su posljednja četiri mjeseca nastave bila vrijeme s najviše smijeha, najviše zajedničkih druženja i izlazaka. Razmislite malo, četiri mjeseca da ste svi skupa na okupu. Okej, svakodnevno ih sedmero izostane jer em im se ne da, em pita povijest, ali se kraj godine kada ste posljednji put razred bliži. Zato odite na rođendan gdje znate da će biti pola generacije, izađite kao razred van, markirajte skupa sat vjeronauka. Ako nikada niste bili, sada pokušajte biti složni. Htjeli to priznati ili ne, s većinom nećete ostati u kontaktu nakon srednje. A pored svih stvari s negativnim konotacijama koje vas čekaju, nemojte da i sjećanje na razred ostavi gorak okus u ustima.

Za takve stvari ćete imati menzu na jesen.

Pokrenite se

Biti maturant i punoljetan je super za još neke stvari, osim legalno obavljanje radnji koje radite od vaše 13. godine. Dovoljno ste mladi da budete ludi i glupi, ali ste dovoljno stari da se ponašate zrelo i da vas shvaćaju ozbiljno.

Ako ste zaključili da ne morate krenuti s pripremama za maturu, potrošite slobodno vrijeme na nešto drugo. Potražite posao preko ljeta, pokrenite projekt u svojoj školi, volontirajte, čitajte više, učite više, manje spavajte.

Ovo će vrijeme biti kaotično samo po sebi. Ali drugačije ne bi ni bilo zabavno.

[Vodič za maturante] Još četiri menge i tamo ste
Share via
Copy link
Powered by Social Snap