Pretraga

[Vodič za maturante] Ali ja zbilja ne znam što upisati

A- A+

Oduvijek sam se divila osobama koje od malih nogu točno znaju što će biti. Klinci koji su oduvijek htjeli biti liječnici i prva igračka im je bila jedna od inačica ‘Operacija’, sportaši koji treniraju od svoje treće godine, mali veterinari koji su se kao mali brinuli za vrapce slomljenih krila. Moje su se želje kretale od svjetski poznate manekenke, preko akademske slikarice i knjižničarke sve do pilotkinje. Situacija je bila prevrtljiva i u četvrtom srednje, a na kraju ne studiram ni jedno od navedenog.

Foto: flickr

Nisam pobornik donošenja novogodišnjih odluka, ionako nikada ne traju dulje od mjesec dana, ali me je dolazak Nove godine malo bacio u nostalgična prisjećanja tipa ‘u ovo doba prošle godine’. Prošle sam godine sjedila u klupi u gimbi, brojala minute do zvona i crtala po bilježnicama. Sada sjedim u stanu u Zagrebu i gledam u hrpu knjiga koje moram pročitati za ispite. I čitam prošlogodišnje poruke.

‘Nisam još ni odabrala predmete, a ne počela učiti’ stoji u poruci na fejsu od 7. siječnja prošle godine.

Matura je bila nekako sve bliže, prijave predmeta koje ćemo polagati na maturi su se zaključavale za manje od mjesec dana, neki su uvelike računali bodove, upisne kvote i slične pojmove s kojima sam se ja upoznala puno kasnije.

I bez obzira na to što sam najveći dio cijeog tog procesa oko upisa bila izgubljena i što su me svi čudno gledali kada sam mjesec dana prije mature na pitanje ‘Što ćeš upisati?’ odgovarala zbunjenim pogledom u pod i slijeganjem ramenima, tu sam, u gradu kojeg volim i studiram upravo ono što sam u trenu upisa zaključila da želim studirati.

I ako ne znate gdje ste trenutno, ništa nije izgubljeno.

Izdvojeni članak

[Vodič za maturante] Psihičke pripreme za maturu

Sreća nije cilj, već put

Dobra stvar oko mature (možda i jedina dobra stvar) jest što fakultete možete dodavati na popis, micati ih, mijenjati redoslijed, do gotovo pred upise. Stoga se ne stresirajte nepotrebno ako niste sasvim načisto s tim želite li idućih tri, pet, sedam godina provesti studirajući u Rijeci ili Zagrebu, medicinu ili sestrinstvo.

Puno bitnije od pronalaska fakulteta iz snova jest pronalazak područja. Ispite morate prijaviti do 2. veljače, i nije da vas plašim, ali to je za manje od mjesec dana. Zato radije budite sigurni u odabir ispita koje ćete polagati i kojima ćete si omogućiti upis na fakultete koji prate vaše želje i sposobnosti. Ako vam ne idu prirodne znanosti, nemojte prijavljivati fiziku, kemiju, i višu razinu matematike. Ne otežavajte si život nepotrebno.

Ukoliko već imate listu prioriteta s obzirom na ponudu fakulteta, pregledajte što se traži. Ne morate polagati pet izbornih predmeta, ako vam svi fakulteti traže isto. Skoncentrirajte se na određeno područje i upis na faks je zicer.

Ako vam sve ide kao od šale, a ne možete se odlučiti želite li ugrađivati silikone ili dekorirati interijere, prijavite sve. Gornja granica je devet izbornih predmeta, ima prostora za sve.

Tko pita, ne skita

Informirajte se.

Ja sam željeni fakultet odabrala sasvim slučajno. Znala sam da želim biti u Zagrebu i da bježim što dalje od informatike i biologije. Filozofski fakultet je imao švedski stol ponude smjerova i odabrala sam onaj za koji do tog trenutka nisam imala pojma što znači i što uključuje.

Google je vaš prijatelj, prosurfajte stranicama fakulteta i pogledajte što nude. Ako vas zanimaju studentske razmjene, birajte fakultet koji ima fakultet partnera u nekoj drugoj državi. Ako vas zanimaju gdje su najzgodniji studenti, pogledajte na forumima. Kada se odlučite za neki faks i smjer, pronađite nekoga tko to već studira i pitajte tu osobu što vas zanima. Moraju li zbilja budući liječnici danonoćno učiti i jesu li kifovci zbilja samo lijepa lica na nabildanim tijelima? Znaju samo studenti.

Čak i ako ne znate osobno nekoga, ali znate da kći sestre mamine najbolje prijateljice ide na taj faks, pošaljite poruku. Iskoristite blagodati legitimnog špijuniranja preko fejsa, ne pravite se da ne uhodite ljude koje znate samo iz subotnjih izlazaka. Bez sekiracije, svi smo mi vrlo ljubazni kada nam se netko obrati za pomoć. Plus, osjećamo se pametnije.

Izdvojeni članak

Hrvatskoj će u 2030. godini trebati kreativni i socijalno inteligentni stručnjaci STEM područja

Whatever rocks your boat

Za sve je potrebno imati barem nekakav oblik motivacije. Što god bilo to što vas pokreće, u redu je i dovoljno dobro za upis određenog fakulteta. Ne postoji ‘dobar’ i ‘loš’ odabir ako je vaš. Loše može biti jedino ako se nahodite tuđim smjernicama. One vode u slijepe ulice gdje nitko nije zadovoljan, a najmanje vi.

Poslušajte svoje želje i uskladite ih s vlastitim mogućnostima.

Ako želite za pet godina imati siguran i dobro plaćeni posao, a računalo znate kao vlastiti džep, odaberite nešto iz STEM područja što će biti traženo kada završite faks. Ako želite pomagati ljudima, postanite liječnik ili misionar u Africi. Ako vas baš boli briga što vas ljudi konstantno ispituju ‘A što ćeš ti s tim faksom?’ i govore da se a ma baš nikada nećete zaposliti, upišite komparativnu književnost pa se vidimo na predavanju.

[Vodič za maturante] Psihičke pripreme za maturu