Pretraga

Za šestero maturanata ispiti poništeni zbog varanja: Oko 3.000 pristupnika nije se pojavilo na maturi

A- A+

Ispite mature učenici su napisali, a u srijedu će doznati i koliko dobro. Tada će, naime, biti objavljeni prijevremeni rezultati ispita, nakon čega započinje dvodnevni žalbeni rok. U ovom roku maturu je prijavilo 31.799 pristupnika, ali njih preko 3.000 nije izašlo na te ispite. Za šestero maturanata oni su poništeni zbog varanja.

Foto: srednja.hr

Ove godine Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja je za maturante pripremio 120.000 ispita mature, a oni su se polagali iz 28 predmeta. Državnu maturu prijavilo je 31.799 pristupnika, što je najmanje otkad se provodi matura, a kako doznaje Jutarnji list, ona je prošla bez ijednog oblika kompromitiranja ispita, poput pogrešno pakiranih ispita ili otvaranja pogrešnog ispita, što je bio slučaj prije nekoliko godina na Hrvatskom.

Za šestero maturanata ispiti poništeni zbog varanja, još neki slučajevi se razmatraju

Kako je otkrio v.d. ravnatelja NCVVO-a, Vinko Filipović, značajan broj prijavljenih pristupnika na ispitu se nije pojavio. Razlozi za sada nisu poznati.

– Podaci nam pokazuju da je više od 3.000 kandidata prijavilo ispite na koje nisu izašli. To daje zanimljivu poruku, iako je sličnih odstupanja bilo i prošlih godina, rekao je Filipović za Jutarnji list.

Za šestero maturanata ispiti su poništeni zbog varanja, odnosno korištenja mobitela. Četvero ih se mobilnim uređajem koristilo za vrijeme pisanja eseja, a po jedan tijekom ispita iz Matematike i Engleskog jezika. Tim učenicima poništeni su svi ispiti ljetnog roka, a imaju ih pravo ponovno pisati u jesenskom roku.

Jutarnji piše kako je bilo i drugih nepravilnosti, a trenutno ih rješava NCVVO. Među njima je upis punog imena i prezimena učenika iz čega se ocjenjivačima otkriva identitet pristupnika, što je protivno pravilima. Povjerenstvo trenutno rješava i slučajeve za koje postoji sumnje u prepisivanje, što se utvrđuje usporedbom ispita.

Izdvojeni članak
matura

U 2022. uz redovnu se piše i probna matura: Razmatra se online provedba tih ispita

Tek 11 učenika nije moglo na ispite jer su bili COVID pozitivni

Od drugih statističkih podataka koje su iz NCVVO-a otkrili za Jutarnji list, valja izdvojiti i onaj kako je tek 11 učenika na datum pisanja ispita bilo COVID pozitivno i ispite će zato polagati najesen. Samo sedmero pristupnika ispite je polagalo pod mjerom samoizolacije.

Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni u srijedu, 14. srpnja, a do 16. srpnja moguće je uložiti prigovor na ocjenu. Lani je tih prigovora bilo 4.914, najviše na Hrvatskom, dok su 1.652 prigovora na kraju prihvaćena. Do promjena u stanju bodova kod nekih će sigurno doći i ove godine, a za konačne rezultate učenici će morati pričekati 21. srpnja. Podsjetimo, do tog datuma u 13:59 sati moguće je i mijenjati popis željenih studija, a konačne liste za upis na studijske programe objavljuju se iza 15 sati.