Pretraga

U 2022. uz redovnu se piše i probna matura: Razmatra se online provedba tih ispita

A- A+

Učenici koji će biti maturanti iduće školske godine dio nastave pohađali su prema novim kurikulumima. Tim kurikulumima prilagodit će se i državna matura koja se provodi 2022. Iako su probni ispiti prilagođeni novim kurikulumima bili zakazani za proljeće 2021., oni su otkazani. No, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja jučer je rekao kako će oni ipak biti provedeni i to iduće školske godine. Iz NCVVO-a pojašnjavaju kako će probna matura ipak izgledati malo drugačije od redovite.

Foto: srednja.hr

– U idućoj školskoj godini će se provesti dvije mature, prvo jedna probna državna matura, a nakon toga potpuna državna matura koja će imati mješovite elemente starog nastavnog plana i programa i novog kurikuluma, rekao je jučer u Saboru Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja tijekom rasprave o izmjenama Zakona o NCVVO-u.

‘Te će ispite nastavnici moći samostalno primijeniti u svojim razredima’

To je potaknulo lavinu pitanja, prvenstveno među učenicima koji će u sljedećoj školskoj godini biti maturanti. Kako bi trebala izgledati probna matura koju je državni tajnik najavio, pitali smo upravo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica u Istraživačko-razvojnome odjelu NCVVO-a, pojašnjava kako će se probna matura provoditi jer će u idućoj školskoj godini državnoj maturi pristupiti prva generacija maturanata koja se dio svojeg srednjoškolskog obrazovanja školovala prema novim kurikulumima, a tome će biti prilagođeni i ispiti redovite državne mature.

– Dakle, ispiti državne mature će biti usklađeni s onime što se poučavalo u nastavi, kaže nam Ćurković.

Nacionalni centar već priprema probne ispite i to za sve predmete. No, probna matura neće izgledati kao redovita.

– Te će ispite nastavnici moći samostalno primijeniti u svojim razredima. Dakle, ne radi se o klasičnim ispitima visokoga rizika kao što je redovna državna matura, već o tome da je Centar pripremio probne ispite i popratne materijale koji će učenicima i nastavnicima poslužiti da se upoznaju sa sadržajima i ishodima koji se ispituju. Centar će potom provesti upitnike za učenike i nastavnike kojima će cilj biti steći uvid u iskustva i mišljenja vezana za nove ispite, pojašnjava nam Ćurković.

Budući da će učenici probne ispite pisati prije redovite mature pitamo i hoće li oni sadržavati gradivo sva četiri razreda srednjih škola.

– Ispiti će sadržavati sva četiri razreda, ali svaki će nastavnik moći samostalno donijeti odluku o tome hoće li ispit primijeniti u cijelosti ili će ga provoditi u više navrata ovisno o opsegu nastavnih sadržaja i ishodima koji su u nastavi usvojeni, kaže Ćurković.

Izdvojeni članak
državna matura

Od iduće školske godine: Uvode se nacionalni ispiti u osnovnim školama

Razmatra se online provedba probnih ispita

Ističe kako je cilj ovih probnih ispita da se maturanti i nastavnici što bolje pripreme za pristupanje ispitima u idućoj školskoj godini. Dodaje i kako u NCVVO-u razmišljaju o online provedbi tih probnih ispita.

– Razmatra se i mogućnost primjene ispita u online obliku, a što bi se školama ponudilo kao jedna od mogućnosti primjene ispita. Smatramo da će takav pristup probnom ispitivanju, kao dio redovnog nastavnog procesa,  biti vrlo učinkovit u pripremi učenika za polaganje državne mature, kaže Ćurković i naglašava kako će NCVVO ‘o svemu intenzivno komunicirati sa školama te će svi učenici i nastavnici biti potpuno informirani o novom konceptu ispita’.

Inače, probnu maturu učenici trećih razreda, dakle oni koji će nagodinu biti maturanti, trebali su se pisati prošle školske godine u proljeće. No, to je otkazano, kako su tada govorili u NCVVO-u, jer bi u tom trenutku provedba bila ‘preveliko opterećenje za škole i učenike’. Iz NCVVO-a, čija je ravnateljica tada još bila Ivana Katavić, tada su rekli i kako je ‘usklađivanje ispitnih kataloga za državnu maturu 2022. s novim predmetnim kurikulumima bilo posve prirodno te nije dovelo do većih promjena u samim katalozima.’

– Isto tako, ne samo da se u katalozima za većinu predmeta nisu bitnije mijenjali ishodi nego se niti struktura ispita nije znatnije mijenjala, rekli su iz NCVVO-a nakon otkazivanja probne mature koja se trebala provesti proljetos, a više o tome možete čitati ovdje.

U 2022. uz redovnu se piše i probna matura: Razmatra se online provedba tih ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap