Pretraga

Zadnje ponavljanje prije drugog roka mature iz Hrvatskog: Možete li skupiti 10/10 točnih odgovora?

A- A+

Drugi rok državne mature je već u jeku, a sutra se piše Hrvatski jezik i književnost. Ove godine po prvi je put ispit na jedinstvenoj razini, postoji nešto što se zove sažetak, a morate napisati i esej da biste prošli ispit. Mi smo vam, kao pomoć za zadnje ponavljanje pred maturu, izdvojili 10 pitanja s ispita s prvog roka ovogodišnje državne mature.

prva stranica ispitne knjižice državne mature iz hrvatskog jezika

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Čak 5.276 kandidata ove godine ide na drugi rok državne mature, a jedan od ispita kojima će pristupiti njih najviše je Hrvatski jezik. Hrvatski jezik piše se u dva dijela; ispitni dio i sažetak je u ponedjeljak 28. kolovoza, a esej u utorak 29. kolovoza. Tom će ispitu pristupiti 1.785 kandidata.

Što ste naučili, naučili ste. Posljednju noć ima puno više smisla odmoriti se i naspavati nego pokušavati naučiti godine i godine gradiva – jer vam jednostavno neće poći za rukom. No, ono što možete učiniti da ispoštujete roditelje koji vam možda vise nad glavom, ili svoj vlastiti osjećaj nesigurnosti, je odraditi posljednje ponavljanje.

U našem sustavu Kvizovi imamo sva pitanja – koja su se mogla izvaditi – s ispita Hrvatskog jezika na ovogodišnjem prvom roku mature. Podsjetimo, taj je ispit ove godine po prvi put na jedinstvenoj razini. Osim toga, piše se, uz standardni dio, i nešto što se zove sažetak, a morate obavezno i položiti esejski dio, inače padate ispit. Mi smo ovom prilikom za vas složili 10 pitanja s prvog roka mature iz Hrvatskog, probajte na njim skupiti 10 točnih odgovora.

1.

2.

3.


4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Za rješenja klikni na ‘nastavak teksta’.