Pretraga

Čak 5.276 kandidata prijavilo drugi rok mature: Provjerili smo koliko ih izlazi na svaki od ispita

Ukupno 5.276 kandidata planira izaći na drugi rok državne mature u 2023., kažu to podaci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Većina su učenici strukovnih škola. Najviše je prijava na ispitu B razine Matematike, čak 2.479. Drugi ovogodišnji rok mature započet će 21. kolovoza, a ispiti traju sve do 6. rujna.

mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Foto: srednja.hr

U tjednu za nama završile su prijave za drugi rok državne mature u 2023. godini. Prema podacima koje smo zatražili od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, redovnih pristupnika je 4.382, od toga je 613 učenika gimnazijskih programa i 3.769 učenika strukovnih programa. Ostalih je pristupnika 894, dakle ispite je ukupno prijavilo 5.276 osoba.

Podsjetimo, ispite mature u ljetnom roku palo je 394 maturanata gimnazija (3,8 posto) za koje su ovi ispiti uvjet završetka srednjoškolskog obrazovanja. Što se tiče učenika strukovnih škola, maturu u prvom roku nije položilo njih 5.100, odnosno 33,2 posto. Za učenike strukovnih škola polaganje državne mature nije uvjet završetka srednjoškolskog obrazovanja, no bez nje ne mogu upisati studij. Na drugi rok mature mogu izaći svi koji to žele – i oni koji su pali ispit u prvom roku, kao i oni koji žele ponovno polagati te ispite kako bi poboljšali ocjenu. S time da kandidati ove druge skupine plaćaju izlazak na ispit na kojemu su na prethodnom roku ostvarili pozitivnu ocjenu.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Što ako ste položili maturu pa na idućem roku idete popravljati ocjene i dobijete lošiju? Ovo su scenariji

Najviše prijava na B razini Matematike

Kada je riječ o pojedinačnim ispitima, najviše će kandidata u drugom roku, kažu to podaci NCVVO-a, polagati B razinu Matematike. Taj je ispit prijavilo njih 2.479. Matematiku na A razini prijavilo je tek 384 kandidata. Hrvatski, koji se piše na jednoj razini, planira polagati njih 1.785, Engleski na B razini ima čak 1.092 prijave, a isti predmet na razini 358 prijava.

Skoro svaki drugi maturant pao je Fiziku na prvom roku i prosječna ocjena na tom predmetu bila je 1,9. Stoga ne iznenađuje kako je upravo to, kao i na prvom roku, najčešće prijavljivani izborni predmet – planira je pisati 235 pristupnika. Više od stotinu prijava je i na Politici i gospodarstvu (161), Biologiji (138), Informatici (121) te Kemiji (116). Broj prijava po ostalim ispitima možete vidjeti u tablici ispod.

Broj prijava ispita mature na drugom roku 2023.

Broj prijava ispita mature na drugom roku 2023. | izvor podataka: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Važni datumi drugog roka mature

Ispiti u drugom roku provodit će se od 21. kolovoza, a već tog dana polažu se Engleski jezik i Geografija. Matematika na A i B razini provodit će se isto u prvom tjednu nadolazećeg roka, 23. kolovoza. Oni koji su prijavili Biologiju taj ispit pišu 24. kolovoza, dok je Fizika na rasporedu dan nakon. Test i sažetak iz Hrvatskog na rasporedu je 28. kolovoza, a dan nakon pisat će se esej. Od ‘većih’ ispita po broju prijava, izdvojimo kako se Kemija piše 30. kolovoza, PiG 31. kolovoza, a Informatika 1. rujna. Detaljan raspored ispita, koji se provode sve do 6. rujna, možete vidjeti pri dnu članka.

Oni koji ponovno pišu maturu ne moraju nužno prijaviti i studije te upisivati fakultet na drugom roku. Vrijedi i obrnuto – ako ste položili ispite na prvom roku, možete se s tim istim rezultatima prijaviti za upise na studije za koje se provodi jesenski upisni rok. Popis studija na kojima je ostalo mjesta nakon ljetnog roka nalazi se na ovoj poveznici. Važno je naglasiti da fakulteti autonomno odlučuju hoće li ili ne provoditi upise na jesenskom roku za studije na kojima je ostalo mjesta. Što se događa prilikom rangiranja za upis ako na jesenskom dobijete lošiju ocjenu nego na prvom roku, ili još gore, u pokušaju ‘popravljanja’ ocjene padnete ispit pojasnili smo u članku na poveznici.

Privremeni rezultati mature u jesenskom roku bit će objavljeni 11. rujna, a konačni 18. rujna. Prve rang liste upisa na fakultete u jesenskom roku bit će vidljive isto 11. rujna iz a 14 sati, a konačne izlaze 18. rujna. Sve do 18. rujna u 13:59 kandidati mogu prijavljivati i odjavljivati studijske programe, ako visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave.

Detaljan raspored ispita mature u jesenskom roku pogledajte ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.