Pretraga

Idući tjedan kreće drugi rok državne mature: Imamo pet savjeta za kandidate

Idući tjedan bit će presudan za preko 5 tisuća kandidata koji izlaze na drugi rok državne mature. Ušli smo u samu završnicu učenja i ponavljanja, a mi vam tim povodom dajemo pet savjeta kako odraditi završno ponavljanje i uspješno položiti ispite mature.

ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Svega nekoliko dana je preostalo do drugog roka državne mature. Točno 5.276 kandidata, koji su ispite pali na prvom roku ili pak nisu zadovoljni s ocjenom, okušat će se još jednom. Praznih mjesta na faksevima diljem zemlje ima i previše, čak 13.625, pa svatko tko uspije položiti ispite može nešto upisati.

No, budući da svake godine imamo tisuće kandidata na drugom roku državne mature, nije svakome lako te ispite položiti. Bilo da im fali znanja iz srednje škole ili se nisu dovoljno pripremali, nekima od kandidata, uz malo sreće, treba i pokoji savjet kako uspješno riješiti maturu. Mi smo pripremili pet savjeta u tjednu uoči drugog roka mature.

Izdvojeni članak
mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Čak 5.276 kandidata prijavilo drugi rok mature: Provjerili smo koliko ih izlazi na svaki od ispita

Rješavajte provedene ispite mature

Manje od tjedan dana ostalo je do prvih ispita na drugom roku državne mature. Sad je vrijeme da, ako uopće išta ponavljate, s ponavljanjem gradiva uđete u zadnju fazu.

Kao netko tko je maturu polagao dvaput, mogu reći, sa sigurnošću, da je najbolje ponavljanje iz provedenih ispita na maturi. Najbolje je da se prvo fokusirate na ispite s ljetnog roka, prvenstveno zbog promjena na Hrvatskom, ali i svježine gradiva koje se ispituje. Zatim krenite i na prethodne godine.

Rješavajući provedene ispite izvježbat ćete točno onaj tip zadataka koji će se pojaviti i na vašim ispitima. Osim što će vam, mentalno, izgled ispita mature postat malo ‘bliži’ i ‘prisniji’, nakon nekoliko rješenih inačica postat će vam jasnije u čemu ste dobri, a što vam baš ne ide.

Fokusirajte se na ono što vam ne ide

Upravo u tome i je stvar. Najbolje što možete učiniti u ovome trenutku je fokusirati se na ono što vam ne ide, kako u pojedinačnom ispitu, tako i generalno. Ako vam je algebra ok, a geometrijski zadaci netočni, ponovite malo taj dio gradiva.

Isto tako, ako vam Matematika ‘ne leži’ kao Hrvatski, onda joj posvetite više vremena u ponavljanju i rješavanju provedenih ispita. Na kraju dana, važno vam je eliminirati one slabe točke i ispite na kojima vježbajući ostvarujete najniži rezultat, malo poboljšati, da osigurate prolaz, odnosno što bolju ocjenu.

Izdvojeni članak
državna matura

Nisam bio ni blizu odličnog učenika, ali sam rasturio državnu maturu: Evo kako sam to postigao

Ukratko se prisjetite djela za esej

Ove godine za esej iz Hrvatskog morate ponoviti samo četiri glavna djela. Sad je krajnje vrijeme da uzmete bilježnicu iz lektire, vodič koji imate pri ruci ili pak pročitajte jedan od mnogih dostupnih na internetu.

Fokusirajte se na pisca, književno razdoblje, povijest te društveno-kulturna obilježja vremena u kojem je djelo nastalo. Prisjetite se u kratkim crtama radnje, vrste djela, analizirajte likove u natuknicama i obratite pažnju na metaforiku djela. To je, uz jasno i ispravno izražavanje, sve što vam treba za dobar esej.

Ponovite pravila pisanja

Ove godine državna matura je doživjela brojne promjene. Hrvatski jezik se po prvi put piše na jedinstvenoj razini – nema osnovne i više – a ponovno je potrebno položiti i test i esej kako bi položili cijeli ispit. Ne smijete, dakle, predati prazan list ako očekujtete prolaz, jer to znači da ste instantno pali ispit.

Esej morate pisati velikim i malim pisanim slovima. Ne mora to biti krasopis, ali nikako ne smiju biti velika tiskana slova. U trenutku pisanja smijete imati samo crnu ili plavu kemijsku, maramice van paketa i bocu vode bez etikete. Ne smijete imati mobitel, pametni sat ili bilo kakvo elektroničko pomagalo.

Uz iznimku eseja i sažetka, boduju se samo oni odgovori koje ste označili na list za odgovore. Ako to zaboravite učiniti, nećete dobiti nijedan bod, tako da si ostavite vremena pred kraj pisanja ispita, odnosno ispitne cjeline. Ovo su samo neka od glavnih pravila, a sve ostale možete provjeriti u Pravilniku o polaganju državne mature.

Izdvojeni članak
prijatelji

26 stvari koje možeš raditi dok (ne) učiš za drugi rok mature

Dobro se naspavajte

Znam da ćete na ovo odmahnuti rukom i pomisliti da je to tip savjeta koji bi vam dala baka, ali stvarno je bitno. Ispiti mature znaju trajati i do tri sata. Održavati koncentraciju tijekom pisanja nije baš jednostavno, a posebno ako ste umorni zbog neprospavane noći.

Stoga, naspavajte se, ustanite ranije i dođite na mjeto pisanja mature barem pola sata prije da se stignete smjestiti prije početka ispita. To je barem dvadesetak posto posla koji morate odraditi. I, naravno, bez panike. Nije kraj svijeta ako ne uspijete položiti ispite (s ocjenom koju ste zamislili).


*Komentar je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr