Pretraga

Zanimanja budućnosti? Ovi su studiji u industrijama s ogromnim potencijalom za razvoj

A- A+

Zahvaljujući tehnološkim i društvenim promjenama, ali i procesima poput klimatskih promjena, tržište rada se mijenja. Koje onda karijere izabrati ako želimo biti sigurni da će biti tražene u budućnosti? Na to pitanje smo pronašli odgovore na Veleučilištu u Rijeci čiji su stručni studiji kreirani imajući na umu razvojne mogućnosti pojedinih sektora u budućnosti. Zbog svega toga od jeseni kreću s inoviranim programima studija Telematika i Informatika gdje se buduće stručnjake u IT-u želi pripremiti za sve izazove te brzorastuće industrije. Na Veleučilištu u Rijeci, za one koji žele više, može se nakon završetka preddiplomskih stručnih studija upisati i studije diplomske razine.

Koje karijere će u budućnosti biti sigurno tražene u budućnosti? Istražili smo | Foto: Pexels; Soumil Kumar

Zahvaljujući strelovitom tehnološkom napretku i društvenim promjenama, ali i procesima kao što su, primjerice, klimatske promjene, više nije tako lako predvidjeti koja zanimanja su budućnost. Situacija prije deset godina miljama je daleko od one koju imamo danas, stoga kako znati kako će izgledati svijet kada za tri, četiri, pet ili više godina izađemo s faksa s diplomom?

Kada stvaraju svoje studijske programe, institucije visokog obrazovanja o svim tim faktorima itekako moraju voditi računa. Stručni studiji su puno više povezani s tržištem i njihovi programi lakše obuhvaćaju ono što tržište budućnosti treba. Stručni studiji, za razliku od sveučilišnih, imaju puno više praktične nastave, predavače koji imaju iskustva u realnom sektoru, a provode i brojne druge aktivnosti kojima studenti uče kroz rad. Oni su kreirani u suradnji s potrebama tržišta rada i stoga obrazuju za ona zanimanja za kojima raste potražnja.

Zbog svega toga, studenti sa stručnih studija izlaze puno spremniji uključiti se u tržište rada. Veleučilište u Rijeci (Veleri) jedno je takvo visoko učilište, a zapošljivost njihovih studenata iznosi 94 %, rekli su nam. Iako su svjesni da ima i onih koji ne rade u struci, poduzimaju aktivnosti kako bi što veći broj njihovih studenata pronašao zaposlenje u struci za koju su se obrazovali. Najvažnije je, naravno, to što nude smjerove za ona polja koja bi se u bližoj budućnosti naše zemlje mogla ubrzano razvijati. Tražite li još uvijek svoju idealnu karijeru, neki od tih smjerova za vas bi mogli biti super odabir.

Informatika

Program preddiplomskog stručnog studija Informatika na Veleučilištu u Rijeci, inoviran je kako bi studenti kroz vođene praktične projekte stekli kompetencije koje su izuzetno tražene na tržištu rada pa time osiguravaju brzo zapošljavanje i iznadprosječna primanja. Među njima se u ovom inoviranom programu posebno ističu one vezane za developere kao što su: razvoj mobilnih i web aplikacija te IoT sustava, kompetencije vezane uz primjenu umjetne inteligencije, kibersigurnost, digitalni marketing, razvoj poslovne ideje i poduzetničko razmišljanje, multimedija i 3D modeliranje, baze podataka i računalne mreže.

Dodatne praktične kompetencije studenti stječu u renomiranim partnerskim tvrtkama iz IT sektora.

Telematika

IT sektor u svijetu zapošljava više od 55 milijuna ljudi. Ta brojka stabilno raste zadnjih deset godina, a očekuje se da će rasti i u budućnosti. Primjerice, već iduće godine bismo mogli imati više od 63 milijuna popunjenih radnih mjesta u IT-ju. U Hrvatskoj je potražnja za IT stručnjacima veća od ponude pa je karijera u IT-ju odličan izbor za sve koji žele sigurnu budućnost.

Veleri nudi nekoliko studija u STEM području u koje spada IT, a jedan od njih je i preddiplomski stručni studij Telematika. Telematika je studij elektrotehnike tijekom kojeg studenti uče rješavati probleme iz prakse primjenom različitih programskih jezika i IDE-ova, znanja iz elektronike i telekomunikacija te iz uzbudljivih područja poput robotike, automatizacije i strojnog učenja. Studij je stručni, pa o svemu tome uče kroz praktičan rad, projekte i laboratorije.

Održivi agroturizam

Održiva zanimanja, ona koja prioritetno brinu o očuvanju okoliša i ublažavanju klimatskih promjena, su budućnost. Europska komisija će do kraja desetljeća u održivost uložiti čak 1 milijardu eura, što znači da ćemo već u idućih nekoliko godina imati hrpu novih prilika za razvoj održivih karijera. Agronomija je područje koje se transformira zahvaljujući ulaganju u održivost pa je unutar njega nastalo još jedno novo, a za Hrvatsku posebno važno: agroturizam.

Stručnjaci agroturizma razvijaju turističku i gastronomsku ponudu naših sela i ruralnih područja, a oni koji su na riječkom Veleučilištu završili preddiplomski stručni studij Održivi agroturizam uz sve to i čuvaju okoliš. Potražnja za ovim stručnjacima u Hrvatskoj će tek doseći vrhunac, objasnili su s Veleri.

Održivi agroturizam je zanimljiv spoj tri važna područja | Foto: Pexels; Quang Nguyen

Vinarstvo

Vinogradarstvo i vinarstvo jedna je od najrazvijenijih grana poljoprivrede u Hrvatskoj. Da bi se, na tom području, moglo pratiti trendove i nova tehnološka rješenja potrebna je usko stručna edukacija koju pruža Veleučilište u Rijeci kroz preddiplomski stručni studij Vinarstvo. Naravno uz neizostavno i neophodno teorijsko znanje pruža se puno praktičnog i vježbovnog rada, degustacija, prezentacija, stručnih posjeta i ekskurzija po najpoznatijim vinskim regijama. Među poznatim hrvatskim vinarima puno je onih koji su završili baš naš studij, kao Geržinić, Rossi, Damjanić, Terzolo, Cuj, Kozlović, Ivančić, Baćac…

Mediteranska poljoprivreda

Preddiplomski stručni studij Mediteranska poljoprivreda pruža šira znanja iz oblasti poljoprivrede u Mediteranskom području. Ako te interesira uzgoj maslina, mediteranskog bilja, vinove loze, vina i dr., na Veleučilištu u Rijeci steći ćeš bogato teorijsko znanje, ali i veliko praktično iskustvo u podizanju, održavanju, zaštiti i marketingu glavnih mediteranskih kultura.

Sigurnost na radu

U današnje vrijeme ubrzano radimo s različitim tehnologijama, na strojevima za automatizaciju, ali i fizičke poslove što donosi i puno rizika za život i zdravlje radnika. Stručnjaci koji o tome razmišljaju unaprijed, procjenjuju rizike, a potom ih i umanjuju, bave se sigurnošću na radu. Na Veleri je moguće upisati preddiplomski stručni studij Sigurnost na radu na kojem se uči sve o rizicima i o ozljedama na radu, profesionalnim bolestima i zaštitom zdravlja radnika. Nude tri usmjerenja: Sigurnost na radu u industriji, Zaštita od požara te Opća sigurnost.

Željeznički promet

O utjecaju klimatskih promjena na tržište rada smo već govorili, a to se posebno odnosi na promet. Budući da nam je održivost sve važnija, rast će potražnja i za željezničkim prometom kao oblikom prijevoza koji ima najmanje štetan utjecaj na okoliš. Preddiplomski stručni studij Željeznički promet na Veleri obrazuje inženjere koji će moći poboljšati i optimizirati željeznički promet. U budućnosti ćemo sigurno imati više željezničkih pruga i brže vlakove, jer je to najbolji način da očuvamo okoliš i putujemo sigurno.

Željeznički promet će u budućnosti biti sve važniji | Foto: Pexels; Paul Ijsendoorn

Cestovni promet

Naši gradovi rastu, pa tako raste i potreba za kvalitetnim gradskim i međugradskim prometom. Tu nastupaju stručnjaci za cestovni promet! Preddiplomski stručni studij Cestovni promet na Veleri obrazuje inženjere koji znaju kako najbolje riješiti prometne probleme, a uz to brinuti o sigurnosti i zaštiti okoliša. Ovdje se uči, primjerice, o prometnom i prostornom planiranju, logistici, kako izraditi prometne projekte te predložiti mjere poboljšanja u području sigurnosti cestovnog prometa.

Poduzetništvo

Potreba za poduzetničkim načinom razmišljanja nije više svojstvena samo poduzetnicima već je to pristup načinu rada koji se traži u svakoj djelatnosti. Osim što preddiplomski stručni studij Poduzetništvo omogućuje znanja i vještine onima koji žele razviti svoju ideju i poslovni model ili ju tek otkriti, koristan je i svima onima kojima su takva znanja potrebna za vlastito poslovanje, kao i svima onima koji žele stvari raditi na drugačiji način. Na pitanje gdje se zaposliti, moguće je odgovoriti „a gdje ne?“

Zašto studirati na Veleri?

Odgovor na to pitanje moguće je, između ostalog, potražiti i među iskustvima bivših Velerijevaca. Ovo su neka od njih. Vinko Frančišković, bacc. inf., istaknuo je kako su za njega najveće prednosti širina znanja i angažirani profesori.

– Veleri mi je ponudio raznolikost predmeta, mnoštvo aktivnog sudjelovanja u nastavi, projekata i individualnog pristupa profesora koji su bili spremni se posvetiti svakom studentu i njihovim potrebama, rekao je Vinko.

Njegova se kolegica Dijana Beganović, mag. ing. traff., složila te dodala kako studenti na Veleri nisu samo broj iz indeksa, već studenti s imenom, prezimenom i konkretnim spoznajama za određena područja. Stručni studiji koje nudi Veleri zaista pripremaju za tržište, zaključila je i studentica Ani Trstenjak, struč. / univ. spec. oec., koja je napomenula kako je studiranjem dobila puno konkretnih i primjenjivih poslovnih znanja i vještina, posebice vještina prezentiranja i organiziranja vlastitih aktivnosti. Zahvaljujući tome, neki od njih su vrlo lako pronašli posao brzo nakon diplomiranja.

– Prilikom izrade završnog diplomskog rada i same obrane doživjela sam jako velik i brz odskok u poslovni svijet, rekla je Davorka Tonković, stručna spec. poslovnih inform. sustava.

Studentica Anita Pranjić osvrnula se na znanja koja je stekla, ali i onu zabavniju stranu studiranja. Na nju su najveći dojam ostavili upravo kolege s kojima je studirala i s kojima se i danas druži. Studentica Lorena Crnković, bacc. ing. telem., istaknula je kako je dojmova s Veleučilišta jednostavno previše za sažeti.

– Jednostavno je napisati nekoliko rečenica o Veleučilištu, ali prenijeti svoje doživljaje i iskustva s Veleučilišta je malo teže, poručila je Lorena.

Više o studiranju na Veleučilištu u Rijeci i njihovim studijskim programima pročitajte na web-stranici Veleučilišta.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta u Rijeci