Pretraga

Značajan broj maturanata sutra piše Engleski: Možete li dobiti 10/10 na zadacima s ljetnog roka?

A- A+

Nešto više od 1.400 učenika izaći će na jesenski rok mature iz Engleskog jezika. Taj predmet ulazi u kategoriju lakših ispita – na višoj razini prosječna ocjena ljetos je iznosila 4,1, a na osnovnoj 3,4 i obje su više nego lani. Za posljednje ponavljanje prije Engleskog pripremili smo vam deset pitanja s više razine i deset s osnovne razine ispita na ljetom roku 2022.

Pripreme za maturu Vinkovci

Foto: Press

Engleski jezik strani je jezik koji učenici najčešće odabiru pisati na maturi. Iako se rijetko koji maturant nakon ovog ispita buni oko težine zadataka, a i same prosječne ocjene ukazuju na to da im ispit nije težak, ipak je ovaj predmet u jesenskom roku prijavilo 1.005 učenika na B razini i 457 na A razini.

Kako stoji u ispitnom katalogu za ovaj predmet, ispitom iz Engleskog provjerava se komunikacijska jezična kompetencija u trima jezičnim djelatnostima, tj. potpodručjima: čitanju, slušanju i pisanju. Učenici dobivaju ispit u kojemu temeljem zadanih tekstova kroz pitanja s ponuđenim odgovorima pokazuju razumijevanje tih tekstova.

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog od kada se provodi državna matura

Slično je i na slušnom dijelu ispita, na kojemu učenici preslušavaju razgovore, a potom odgovaraju na pitanja. Također, u ispitu se nalaze zadaci u kojima maturanti popunjavaju tekst odgovarajućim ponuđenim riječima. Na A razini učenici pišu i esej duljine između 200 i 250 riječi, dok na B razini pišu kraću formu, primjerice odgovaraju na kratku poruku.

Prag prolaznosti za ovu godinu na višoj razini Engleskog je 36 posto, a na osnovnoj 37 posto, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U sustavu kvizovi.srednja.hr možete ponavljati, kako za ovaj, tako i za sve druge ispite mature, odgovarajući na pitanja s ispita provedenih na ranijim rokovima. Nakon brzinske registracije u sustav, pokušajte riješiti po deset s ovogodišnjeg ljetnog roka A razine i B razine ispita iz Engleskog.

Osnovna razina

Viša razina


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.