Pretraga

0 sati nastave, 17 dana i 10.000 kn potrebno je da, na samo 160 km od Zagreba, steknete diplomu medicinske škole

A- A+

U susjednoj Bosni i Hercegovini za 2.500 konvertibilnih maraka, što je otprilike 10.000 kuna, moguće se u dvadesetak dana ‘prekvalificirati’ i steći diplomu medicinske škole kojom postajete medicinski tehničar ili pak njegovatelj/ica. Sve to bez odslušanog ijednog školskog sata, iako će vaša diploma tvrditi suprotno, a imaginarni prosjek ocjena bit će vam ‘vrlo dobar’. Sve ovo u svojoj istraživačkoj priči otkrili su novinari sarajevskog online magazina Žurnal. Cijelu su akciju i snimili.

Foto: Pixabay.com

Diplomu srednje Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta, a koja je priznata u Bosni i Hercegovini kao i u Europskoj uniji, moguće je steći u nešto više od dva tjedna! Nije potrebno pohađati nastavu, položiti ispite, usmeno odgovarati niti pisati kakav završni rad. Potrebno je samo malo kriminala; 2.500 konvertibilnih maraka, odnosno, otprilike 10.000 kuna i preko noći postajete medicinski tehničar ili njegovatelj/ica.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

Sve ovo u svojoj istraživačkoj priči otkrili su novinari sarajevskog online magazina Žurnal. Sredinom prosinca došli su u posjed policijskih i pravosudnih dokumenata u kojima je navedeno kako se točno u Bosni i Hercegovini prodaju diplome srednjih škola. Dokumentacija bilježi kako je sve zapravo povezano s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, koji je pak osnivao školske ustanove diljem BiH. Zabilježeno je i da su te škole izdavale sumnjive diplome, a jedna takva je i ona Medicinska tehnička iz Sanskog Mosta, udaljenog 160-ak kilometara od Zagreba.

Kako bi priču ispričali i prikazali vrlo zorno, novinari Žurnala odlučili su se domoći jedne takve sumnjive diplome. Njihova novinarka Azra Omerović stupila je u kontakt s posrednikom Senadom Pehlivanovićem, zaduženim za sarajevsko područje. Od njega je zatražila diplomu kojom bi dokazala svoju imaginarnu prekvalifikaciju, a za koju bi putem nastave u školi utrošila godinu dana.

‘Dobar posao’ dogovoren je 20. prosinca, a novinarka Omerović svoju je ‘diplomu’ dobila jučer. Na njoj stoji kako je tijekom 2016. upisala prekvalifikaciju, koju je završila u studenom 2018. Svjedodžbe uz diplomu ‘svjedoče’ o njenom uspješnom polaganju anatomije, fiziologije, mikrobiologije, medicinske psihologije, kirurgije, farmakologije… Uz to, učenica Azra odradila je i praktičnu nastavu, tvrdi njena svjedodžba. Četiri razreda srednje škole, tj. svoju prekvalifikaciju, završila je vrlo dobrim uspjehom.

Svoju istraživačku akciju, novinari Žurnala zabilježili su i u videu koji možete pogledati ispod.

Kako ističu na Žurnalu, dokumentacija na temelju koje su pokrenuli svoju istraživačku priču cijelo je vrijeme bila dostupna Tužiteljstvu BiH, koje po tom pitanju nije pokrenulo nikakvu istragu. Iz Žurnala najavljuju da će sutra objaviti sve detalje o umiješanosti državnog tužiteljstva u ovaj slučaj.