Pretraga

10 stvari koje morate znati o europskim izborima 2019.

A- A+

Europski izbori održavaju se od 23. do 26. svibnja. Na njima države članice biraju zastupnike u Europski parlament. Hrvatska će tako po drugi put otkako je postala članica Europske unije birati svoje zastupnike u najvažnije predstavničko tijelo Europe.

Screenshot: YouTube – euronews

1. Europski izbori su izbori na kojima države članice Europske unije biraju svoje zastupnike u Europski parlament.  

2. Ove godine europski izbori održavaju se od 23. do 26. svibnja, ovisno o zemlji. U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 26. svibnja. 

Izdvojeni članak
izbori

Neki su jedva punoljetni: Donosimo listu 10 najmlađih kandidata na Europskim izborima

3. Pravo glasa s obzirom na dob na europskim izborima ovisi od države do države, a u Hrvatskoj pravo glasa imaju svi građani i građanke koji imaju navršenih 18 godina i više.

4. Na izborima za Europski parlament građani Europske unije birat će sveukupno 705 zastupnika.

5.  U Europski parlament Hrvatska će birati 12 zastupnika. Do sada je hrvatskih zastupnika u Parlamentu bilo 11, ali zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU (popularnog Brexita) taj se broj promijenio. Ipak, zbog problema s dogovorom oko izlaska, u slučaju da na početku parlamentarnog saziva Europskog parlamenta 2019. – 2024. Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek bude država članica Europske unije, 11 zastupnika iz Hrvatske sjedit će u Europskom parlamentu dok Ujedinjeno Kraljevstvo službeno ne izađe iz Unije.

6. Zastupnici u Europski parlament biraju se na pet godina. Tako će novoizabrani zastupnici u Europskom parlamentu biti od 2019. do 2024. godine.

7. Izlaskom na izbore, građani odlučuju kojim smjerom žele da Europska unija ide. Zato je važno izaći i glasati za one zastupnike s čijim se stavovima i politikama slažemo. U Europskom parlamentu odlučuje se o pitanjima migracija, sigurnosti, tržišta, klimatskih promjena…

8. Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, popis će biti dostupan ovdje.

9. Na izborima se glasa za jednu listu kandidata. Na glasačkom listiću birač može zaokružiti i jednog kandidata za kojeg želi da ima prednost pred drugima na listi za koju je glasovao.

10. Sve najnovije informacije o izborima mogu se pronaći na stranici Državnog izbornog povjerenstva.

______________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019