Pretraga

20 najslabije plaćenih zanimanja u Hrvatskoj

A- A+

Prema posljednjim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, onima iz rujna prosječna plaća u Hrvatskoj je 5 442 kune. No kako se narodski tumači prosjek, tako je uistinu i u kontekstu plaća – dok jedni jedu meso, drugi jedu kupus, što je u prosjeku sarma. Nakon 20 najplaćenijih zanimanja, donosimo i ljestvicu 20 najmanjih plaćenih. Na ‘čelu’ ljestvice je proizvodnja odjeće, s 2 990 kune.

Nakon što smo objavili listu najplaćenijih djelatnosti u Hrvatskoj, koju predvode zaposlenici u zračnom prometu (10 067 kuna), ovoga puta predstavljamo i drugu stranu medalje, odnosno Lijepe naše. Evo koja su to najmanje plaćena zanimanja, prema posljednjim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, onima iz rujna.

Izdvojeni članak

Trenutno 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Najviše djelatnosti s mizernim plaćama iz sektora prerađivačke industrije

Dok su promet, računarstvo te prerada nafte industrije u kojima je najviše dobro plaćenih poslova, u prerađivačkoj su najmnogobrojnije ove slabo plaćene djelatnosti.

Osobito se to odnosi na proizvodnju i preradu tekstila, koji imaju dva predstavnika među tri najmanje plaćena zanimanja plus još tri među 20, koji su konkretno proizvodnja odjeće ili s kojima tekstilci usko surađuju.

Iz sektora građevinarstva dvije su se djelatnosti našle među 20 najmanje plaćenih, a i iz domene drvno-prerađivačke industrije dva su predstavnika na ovoj listi.

Djelatnosti u kojima su u rujnu 2014. isplaćene najmanje prosječne plaće

Izdvojeni članak

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

Veterinari žive na nivou hrvatskog prosjeka

Spomenimo i nekoliko djelatnosti koje su najbliže ovom državnom prosjeku iz rujna ( 5 442 kune) ili sarmi, kako smo je definirali u prvom paragrafu.

Najprosječnija djelatnost svakako su veterinarske usluge (5 434 kune) koja odstupa od ukupnog prosjeka dakle samo za osam kuna.

U blizini su i proizvodnja uređaja i strojeva ( 5 460 kuna), ali i obrazovanje (5 413 kuna).