Pretraga

20 srednjoškolskih programa u Zagrebu koje su upisali učenici s najviše bodova

Sredinom ovog mjeseca, dostavom upisnica u škole u koje su upali, zaključen je još jedan ljetni rok upisa u srednje škole. Kao i svake godine i ove smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o tome koje su srednjoškolske programe u županijama diljem Hrvatske upisivali učenici s najviše bodova. Kada je riječ o onima koji su imali prijemni, u Zagrebu je to prirodoslovno-matematički program XV. gimnazije, a ako se izuzmu programi s prijemnima, najviši prosječan broj bodova imaju upisani u opću gimnaziju X. gimnazije.

učionica razred

Foto: Pixabay

Ljetni rok upisa u srednje škole je za nama. I dok učenici završnih razreda osnovnih škola sada konačno bezbrižno uživaju u praznicima, a oni koji nisu ‘upali’ nigdje iščekuju jesenski rok, mi smo provjerili koje su srednjoškolske programe u Zagrebu upisivali osmaši s najviše bodova. Budući da je osam škola u Zagrebu za upis nekih od svojih programa provodilo prijemne ispite, sastavili smo dvije liste – listu programa za koje se je provodio prijemni i listu onih koje ne uvjetuju polaganje dodatne provjere. Riječ je o službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na vrhu liste programa s prijemnim je MIOC

Kada je riječ o programima za koje se provodila dodatna provjera, najviši prosječni broj bodova imaju upisani u prirodoslovno-matematičku gimnaziju XV. gimnazije u Zagrebu (MIOC), gdje taj prosjek iznosi 87,81 bod. Slijedi IBYMP program iste škole, s prosječnim brojem bodova upisanih od 87,39. Treći je na listi programa s prijemima program opće Gimnazije Tituša Brezovačkog, gdje su upisani u prosjeku imali 86,59 bodova.

U tablici ispod možete vidjeti i preostale programe s prijemnima u Zagrebu u kojima upisani imaju najveći prosječni broj bodova. Osim podatka o prosječnom broju bodova, možete vidjeti i redom broj bodova prvog na listi, te posljednjeg upisanog u taj program.

10 programa u Zagrebu s prijemnim koje su upisali učenici s najviše bodova|Izvor podataka: MZO

Izdvojeni članak
učionica

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola na upisima u 2023.

U programima bez prijemnog prva X. gimnazija

Ako se izuzmu srednjoškolski programi s dodatnim provjerama, u Zagrebu najviši prosječni broj bodova imaju upisani u opću gimnaziju X. gimnazije Ivan Supek. Zaokruženo na dvije decimale, prosječan broj bodova ondje upisanih iznosio je 80. Na drugom mjestu je opća gimnazija II. gimnazije, gdje upisani imaju prosječno 79,60 godova, a treći je program opće gimnazije uz skupinu predmeta na stranom jeziku, opet u X. gimnaziji. Prosječan broj bodova upisanih u taj program je 79,23. Zanimljivo je za primijetiti kako su u top deset ušli i neki strukovni programi, jedan u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića i dva koja provodi Zdravstveno učilište.

U tablici ispod možete vidjeti i preostale programe bez prijemnih u Zagrebu u kojima upisani imaju najveći prosječni broj bodova. Kao i u prvoj tablici, osim podatka o prosječnom broju bodova,  izdvojili smo i broj bodova prvog na listi, te posljednjeg upisanog u taj program.

10 programa u Zagrebu bez prijemnog koje su upisali učenici s najviše bodova|Izvor podataka: MZO