Pretraga

20 srednjoškolskih programa u Zagrebu koje su upisali učenici s najviše bodova

A- A+

Nakon što smo objavili popis srednjoškolskih programa s najvećim prosječnim brojem bodova upisanih na državnoj razini, na srednja.hr objavljujemo i takve liste po županijama, a prvi je na redu Grad Zagreb. Prema službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, kada je riječ o školama koje su provodile prijemne najveći prosječan broj bodova imaju upisani u prirodno-matematički program I. gimnazije. Od ostalih zagrebačkih škola najveći prosjek imaju upisani u opću gimnaziju II. gimnazije u Zagrebu.

I. i II. gimnazija u Zagrebu|foto: srednja.hr

Upisi u srednje škole u ljetnom roku i službeno su završeni prije tjedan dana pa smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili podatke o prosječnom, najvećem i najmanjem broju bodova upisanih u svaki srednjoškolski program. Iz njih je vidljivo u koje su se škole u svakoj županiji u prosjeku upisivali učenici s najviše bodova. Za Grad Zagreb izrađene su dvije tablice – prva u kojoj se nalazi deset programa koji su provodili prijemne, druga s popisom programa bez dodatnih provjera.

Programi za koje su se provodili prijemni

Kada se o obzir uzmu programi za koje su se provodili prijemni, najveći prosječni broj bodova imaju učenici upisani u prirodoslovno-matematičku gimnaziji I. gimnazije Zagreb, 87,66. Slijedi IBMYP, međunarodni program XV. gimnazije Zagreb, s prosječnim brojem bodova upisanih 87,42. Treći na popisu je program prirodoslovno-matematičke gimnazije također u MIOC-u, s prosječnim brojem bodova upisanih 87,42.

U nastavku možete vidjeti ostatak programa u Zagrebu s prijemnim ispitima koji imaju najveći prosječni broj bodova upisanih. Prvo je navedeno ime škole pa ime programa, a potom slijedi prosječni broj bodova upisanih u program, zatim najveći broj bodova upisanog u program i broj bodova posljednje rangiranog na ljestvici upisa.

Izvor podataka: MZO

Izdvojeni članak
učionica

Pogledajte koje su strukovne i gimnazijske programe u 2022. upisali učenici s najviše bodova

Programi bez prijemnih ispita

Ako se promatraju podaci Ministarstva u programima koji za upis ne provode dodatnu provjeru, najviši prosječan broj bodova imaju učenici upisani u opću gimnaziju II. gimnazije u Zagrebu, 79,96. Druga je po prosjeku bodova III. gimnazija, točnije njen prirodoslovno-matematički smjer, gdje upisani imaju prosječno 79,93 boda. Na popisu slijedi opća gimnazija X. gimnazije Ivan Supek, a smjer je to u kojemu upisani imaju prosječno 79,75 bodova.

Ono na što svakako valja obratiti pozornost jest da je razlika u prosjecima svih deset programa manja od jednog boda, a zanimljivo je i da su u top 10 dospjela dva strukovna smjera – dentalni tehničar na Zdravstvenom učilištu u Zagrebu i tehničar za mehatroniku u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića.

U nastavku možete vidjeti ostatak programa u Zagrebu bez dodatnih provjera na upisu koji imaju najveći prosječni broj bodova upisanih. Također je prvo navedeno ime škole pa ime programa, a potom slijedi prosječni broj bodova upisanih u program, zatim najveći broj bodova upisanog u program i broj bodova posljednje rangiranog na ljestvici upisa. Napomena: kod škola koje imaju isti broj bodova u obzir je prilikom rangiranja prednost dobio program s višim brojem bodova posljednjeg na upisnoj listi.

Izvor podataka: MZO

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod: